Tavaszi Nagytakarítás 2/5 – Fizikai testünk

Ahogy egyre többször és melegebben süt be a nap az ablakon, nem csak az otthonunk nagytakarításába vágunk bele, hanem azt érezzük, szeretnénk megújulni, felfrissülni, újjászületni. Előkerülnek a színesebb ruhák, könnyebben ébredünk reggel, dinamikusabbnak érezzük magunkat, tele tervekkel. Bár létezik ayurvédás, évszakváltáskor ajánlott tisztító kúra, és a böjtnek is hagyománya van tavasszal, mégsem erről szeretnék beszélni fizikai testünk megtisztításával kapcsolatban.

Három olyan, mindenki számára egyszerűen elérhető tippet szeretnék adni, amit bárhol és bármikor alkalmazhatunk. Ha neked van kedvenc tavaszi, a fizikai megújulást célzó praktikád, oszd meg kommentben, tanuljunk egymástól!

  1. Frissítsd fel a reggeli rutinod! Ha egy dolgot szokássá szeretnél tenni (nem csak tavaszra), akkor válaszd a nyelvkaparást! Teljesen elég hozzá egy kiskanál, hogy reggel, ébredés után (és mielőtt ennél vagy innál) lekapard a nyelvedről az éjszaka a nyelvre rakódott méreganyagokat. Ezután következzen a fogmosás. Ezzel már meg is kezdted a méregtelenítést.
  2. Sétálj el a piacra, keresd a frisset, a szezonálisat! A tavasz átmenet a tél tápláló, nehezebb ételei és a nyár könnyű, gyakran nyers étrendje között. Ez egy folyamat, nem éles átmenet. Figyeld meg, hogy milyen ételeket kívánsz. Hűvös időben továbbra is meleg levest, de már több zöldséggel és kevésbé krémesen? Kevesebb húst és több zöldséget? Esetleg nyers zöldeket a szendvics mellé? Figyeld meg, hogy hogyan jelzi a tested és az étvágyad, hogy eljött a tavasz, a könnyebbre váltás ideje. Azzal, hogy elmész a piacra, nem csak friss árura, de inspirációra és személyes kapcsolatokra is szert teszel. Nem utolsó sorban pedig nem csak a saját-, de a bolygónk egészségéért is teszel azzal, ha helyi (nem messziről szállított) árut választasz.
  3. Igyál sok vizet! A vízivás szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni egyik évszakban sem, de a tavaszi nagytakarításban is segít. Önmagában is segít a salakanyagok kimosásában a szervezetből, de ha adsz hozzá egy kis gyömbért vagy citromlevet, akkor ezek segítségével még hatékonyabbá teheted az anyagcserédet és megtámogathatod az immunrendszeredet. De áztathatsz a vízbe uborkát (gyulladáscsökkentőnek), narancsot (ugyanúgy hat, mint a citrom) vagy mentalevelet (emésztésserkentőnek).

Jógikus szempontból:

  • gyakorolj csavaró pózokat – az enyhe nyomással és csavaró mozdulattal járó pózok serkentik a test méregtelenítő folyamatait azzal, hogy serkentik az emésztést
  • válassz inverz pózokat – ezekkel megváltoztatjuk a vér és a nyirokrendszer áramlását, elhárítva a pangásokat
  • pihenj olyan pózokban, ahol nyugodtan, mélyen lélegezhetsz – így oxigénnel látod el az egész tested és csökkented a stressz-szintedet, ami segít, hogy egész tested a lehető legnagyobb harmóniában, optimálisan működhessen.

Legyen energikus, vidám tavaszod!

Veronika

One thought on “Tavaszi Nagytakarítás 2/5 – Fizikai testünk

  1. A testtisztítás mindig, de így tavasszal különösen fontos. Nem véletlen alkalmazták már sok-sok évvel ezelőtt is a böjtöket.

    Én nyirokmasszőr vagyok- A nyirokmasszázs a test tisztítás rásegítéséről szól, a nyirokrendszert biztatjuk a drenázzsal, egy speciális kézmozdulattal a munkára, mivel hajlamos lelassulni. A nyirokmasszázs mellé mindig ajánlom a máj- és vastagbél tisztító gyógyteákat is, sőt a májtisztító kúrát. Ezeket először anno magamon próbáltam, tapasztaltam meg… s rendszeresen alkalmazom is.

    Pl. A héten pl. nem eszek húst, inkább zöldségeket, leves vagy párol- sült formában, gyümölcsöt, sok folyadékot, tea, viz, zöldségturmix. És mozgás… Ma is délután Nordic Walking edzést tartunk, idén alakult kis csoporttal.

    A jóga nagyban segíti a testünkben a vér- és nyirokfolyadék áramlást, ezt is tapasztalom.

    A ma reggeli jóga hatékonysága: pillekönnyűnek érzem magam. Ugyan több póznál remegett minden porcikám, nem volt könnyű, de jól esett.

    Köszönöm

    Kedvelés

Hozzászólás