Írd meg a saját megerősítésed

Az órákon is, a mindennapokban is használjuk őket – a tudatalattinknak adott, programozó kis üzeneteket. Ott bújkálnak, sokszor észrevétlenül, de folyamatosan hatnak. Akkor miért ne állítsuk őket a szolgálatunkba? Ismerkedjünk meg a megerősítéssel és fordítsuk a javunkra!

Kezdjük azzal, hogy mi is a megerősítés.
Ahogy a neve is mondja, olyasvalami, ami egy létezőt megerősít. Ami már most is van, azt emeli egy következő szintre. A jót is, a rosszat is.
A megerősítés egy rendszeresen ismételt kijelentés, amivel tudatosan vagy sem, de a tudatalattinknak kijelöljük, hogy milyen irányba szeretnénk terelni az életünket.
Belső monológunk állandó szereplője, ahogy beszélünk önmagunkhoz. Éppen ma reggel mondtam, amikor elrontottam valamit, hogy “de hülye vagyok!”. Márpedig ilyet megszokásból, “viccesen” sem praktikus ismételgetni, mert a végén még elhisszük (és akkor mindenki más is el fogja hinni). Szóval ne aggódj, a tudatosságra törekvőkkel is megesik, hogy csak úgy, megszokásból mondogat valamit, ami talán nem is igaz, de biztos, hogy nem javít a helyzeten.
Pedig a megerősítés javíthat, sőt, pont ez a tudatosan használt pozitív megerősítések célja.


Azért használjuk a pozitív, tudatos megerősítéseket, hogy életünk egyes területeit jobbá tegyük a segítségükkel.

Gyere, vágjunk is bele, hogy te is megírhasd a saját, előremutató megerősítésedet, ami még ráadásul működik is!
Mert nem minden megerősítés működik, ezeket gyorsan zárjuk ki!
Mi tehát az, amit jobb elkerülni:
* Az olyan megerősítéseket, amik negatívak. Már hoztam is rá feljebb egy példát 🙂 Negatív szavaknak semmi helye azokban a mondatokban, amiket magunknak ismételgetünk.
* Azok a megerősítések, amik negatívan fogalmaznak meg egy jó célt. Pl. “Nem gyújtok rá többször”. A tudatalatti érzékeli, hogy NEM – és pont a negatív irányba indul el, ellentétben azzal, amit elérni igyekezünk.
* Azok a megerősítések sem működnek, amik evidensek vagy túl általánosak. Ha te vagy Dagobert bácsi és minden reggel úszol egyet az aranyban, hiába mondogatod, hogy “Gazdag vagyok.” Ez nem lesz új információ a tudatalattidnak, ami felé elindulhat. Ahogy az sem, hogy “Sikeres vagyok.” Mert mi a siker? Mindenkinek mást és mást jelent – ez sem egy lépés, amerre mehetünk.

Akkor mi az, ami működik? Mitől lesz egy megerősítés igazán élő, hasznos, előre mutató és eredményes?
Sokszor hallottad tőlem, amikor az elhatározásokról beszéltem, hogy egy “egyszerű, pozitív, jelen idejű kijelentés legyen”. Azt is már unalomig ismételgettem neked 🙂 hogy “ismételd el az elhatározásodat teljes tudatossággal és érzéssel“. Nézzük hát át ezeket a kulcsokat, amitől az elhatározások, megerősítések életre kelnek.

 1. Legyen egyszerű!
  Ez azt jelenti, hogy egy olyan konkrét dologról szóljon, ami releváns, rólad szól,jelentősséggel bír az életedben és teljesen egyértelmű. Pl. Felfedezem a hálát a hétköznapokban.
  Szeptember nálam a hála hónapja, amikor tudatosítani szeretném, hogy mennyi minden van már most jelen az életemben. Egyértelmű és pozitív kifejezés a felfedezés és a hála szó is. Teljesen egyértelmű, hogy mit szeretnék. És ami szintén fontos, hogy egy kis lépést jelölök ki magamnak. Már most is fontos nekem a hála, de most kiterjesztem, odaviszem a figyelmemet, tudatosan vizsgálom a hétköznapokban. Egyszerű, de nagyszerű!
 2. Legyen pozitív!
  Olvastad már, hogy miért nem működik, ha valamit negatívan fogalmazunk meg. Amit ismételgetsz magadban, az mindig a megfogalmazás és a hozzá kapcsolódó érzések irányába indul el. A “Nem félek” egy “nem” és egy “félelem” együttese – messze vannak a pozitívtól. Úgy fogalmazd meg a megerősítésed, hogy akárhányszor eszedbe jut, leírod, kimondod, lerajzolod, stb, máris kellemes érzésekkel töltsön el. Szeretettel, örömmel, lelkesedéssel. Mert csakis ez az érzés számít, ez a “hordozója” a megerősítésünknek. A hiány helyett (ami nincs) pozitív értékből induljon ki (ami ott van, esetleg ezzel a lépéssel ébresztjük föl).
  A “Bátor vagyok!” hallatán (ha csak magadban is) már egy kicsit ki is húztad magad, feljebb emelted a fejed és dobbant a szíved is egy bíztatót. Pont ezt kell érezned egy igazán jó megerősítésnél!
 3. Legyen jelen idejű!
  Eckhart Tolle egész könyvet írt a most hatalmáról. Mert – bizony, el kell fogadnunk – csak a most létezik. Amikor a múltra gondolsz, egy elmúlt jelent hívsz vissza itt, a mostban. Amikor a jövődre gondolsz, azt is éppen most csinálod és egy fiktív jelen pillanatot vizualizálsz – ami, ha létrejön, csakis jelen lesz. Ígyhát, ha csak a mostban létezünk, megerősíteni is itt kell az életünknek azon részét, amiben pozitív változást szeretnénk. Ezért olyan fontos, hogy azonnal feltámadjon benned egy jó érzés, amikor kimondod a megerősítésed. Itt és most kell egy szép képet kapcsolnod hozzá, amikor rágondolsz. A mostani hitrendszeredbe kell, hogy beleférjen. Hoppá, bizony! Ettől fog működni, hogy most azonnal igaznak érzed és hiszed. Visszatérve Dagobert bácsihoz – ha neked ő csak kacsa és azt fogadtad el igazságodnak, hogy neked éppen a megélhetéshez elegendő jut, sose több, hiába ismételgetnéd, hogy “Gazdag vagyok”. Az elméd egyszerűen hamisnak ítéli és kidobja ezt a gondolatot, a megerősítés üres ismételgetéssé válik. Cseréljük inkább arra, hogy “Az anyagi helyzetem napról napra kedvezőbb”. Ez akkor is beleférhet, ha ma nincs semmim, holnap meg egy Forintom van – vagy ha holnap szerzem meg az első milliómat. A lényeg, hogy ez a pozitív, egyszerű, jelen idejű kijelentés itt és most befogadható és megélhető legyen.

  És ezért fontos időről időre “átnézni” a használt megerősítéseinket. Nem nőttük esetleg ki őket? A jelen pillanatban vajon tényleg aktuálisak-e? Rólam szólnak? Fontosak nekem? Átérzem őket? Hiszek bennük? Felébresztik az érzéseimet?
 4. Ismételd el tudatossággal és érzéssel!
  Mert nem elég szépen megformálni a megerősítést (kiindulva abból, ami már megvan, de kijelölve egy megtehető, kicsi, de egyértelmű és befogadható lépést), életre is kell keltenünk.
  Ismételd, mondd ki!
  Először magadban, aztán, ha biztonságosnak érzed, hangosan is!
  Írd le, fesd meg, szerezz hozzá dallamot, táncold el – bármilyen módon fejezed is ki, még több tudatosságot, figyelmet és érzést teszel a megerősítésed mögé.
  Ahová pedig a tudatosságod és az érzelmeid energiáját fordítod, életednek az a területe megtelik életerővel és valódi kivirágzáson megy keresztül.

  Emlékezz viszont, hogy a megerősítés olyan, mint amikor már megvan egy növénykéd és mostantól külön odafigyelsz rá, ápolod, öntözöd, szeretettel fordulsz felé. Hacsak nem az égigérő paszulyról van szó, nem fog reggelre az égig érni attól, hogy este megöntözted.
  Adj időt magadnak, hogy a megerősítéseddel táplált élet-terület szárba szökkenhessen!

Biztos vagyok benne, hogy ha még nem is forrt ki teljesen, már ott van benned egy kis megerősítés-ötlet kezdeménye. Boldog vagyok, ha ehhez hozzájárulhattam!
Utolsó tanácsként fogadd el tölem ezt: a megerősítéseket, élvezd, fogd fel őket játékosan!
Szeretettel és kíváncsisággal használd a megerősítésed, hiszen nem valaminek a kikényszerítése, hanem valami már meglévőnek a támogatása a cél.
Használd a megerősítésed jókedvvel, érezd jól magad!

Hozd el a megerősítésed a jógaórákra is!
Óra elején vagy jóga nidra gyakorlása közben is használunk elhatározásokat, amikben a már használt megerősítéseid segítenek.

Várlak szeretettel az órákon, a videógalériában és/vagy legközelebb ugyanitt!
Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: