Hétköznapi rituálék

Október
A rituálék hónapja

Kedves Jógi!
Örülök, hogy megint találkozunk!

Hadd kezdjem azzal a Petőfi Sándor idézettel ezt a levelet, ami kisiskolás korom óta kísér, és azóta is olyan kedvesen cseng a fülembe minden ősszel.

“Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.”


Nehéz itt megállni és nem tovább idézni a verset, ami az ősz lágyságáról, álomba ringató szeretetéről, a természet változásáról és az elengedésről szól. Legalábbis nekem. (Ki tudhatja, “mire gondolt a költő?” 🙂 )
Minden esetre, ahogy olvasom, mindig eszembe jut, hogy énnekem miért is olyan szép az ősz, hogy mennyi mindent ad. És hogy egy évszak sem mutatja meg ilyen nyilvánvalóan, hogy milyen szép is lehet az elengedés, ahogy “hallgatom a fák lehulló / Levelének lágy neszét“.

Az őszhöz ezt az elengedést, elmúlást, álomba merülést társítjuk legtöbbször. Nem is csoda – a hűvösebb, rövidebb nappalok után jólesik kipirult arccal hazaérni, felmelegedni, élvezni az otthonlétet, “bekuckózni”. Az ősz beköszönte egy befelé forduló időszak kezdetét jelzi.

Pláne az ősz eleje átmeneti időszak: még élvezzük a napérlelte gyümölcsöket, de reggelente és esténként már nem elég egy vékony kardigán. (Itt most megállom, hogy újabb idézetet osszak meg veled. Ha mégis szeretnéd tudni, hogy mi a másik őszi kedvencem, katt ide.)

Amikor egy időszak véget ér és elkezdődik egy másik, azt rituáléval ünnepeljük.

“A rituálé (latin: ritus) vagy szertartás vallási vagy szekuláris összefüggésben szabályszerűen és előre megszabott rend szerint ismétlődő cselekmény”
/Wikipédia/

Őszi rituálé az évnyitó (búcsú a nyári szünettől és az iskolaév kezdete), az első must megkóstolása, de nekem a szülinapi gyertyám elfújása és az első vadgesztenye hazavitele is. Mind azt üzenik, hogy álljak meg egy pillanatra az elmúlás és az újjászületés között és értékeljem azt, ami itt és most jelentőségteljes.

Ezért hozom most neked a rituálék témakörét októberre, mert melyik másik hónap lenne tökéletesebb arra, hogy a természettel együtt egy kicsit befelé forduljunk, de egyben felfedezzük, hogy itt nem csak búcsúról, hanem új kezdetről is beszélünk. Az ősz ugyan búcsú a nyártól, de kezdete egy színes, kreatív, ihlettel teli és önmagunkra figyelő időszaknak is. Ebben az önmagunkra figyelésben segítenek nekünk a személyes, hétköznapi rituálék.

A rituálé szerepe: egy pillanatra megállítani az időt, hogy megérkezzünk a jelenbe és minden figyelmünket annak szenteljük, amit igazán fontosnak tartunk.

A rituálék segítenek szünetet tartani a napi teendők között, hogy kapcsolódhassunk önmagunkhoz és azokhoz a dolgokhoz, amiket fontosnak tartunk. Lehetőséget teremtenek, hogy kapcsolatban maradjuk testünkkel, lelkünkkel és szellemünkkel.

Vegyünk egy példát.

Mit tehetsz magadért egy esti rituáléval?

  • Elmédnek segítesz, hogy nyugodtabbá váljon. Elengeded a nap eseményeit és új, én-gondoskodó szokásokat alakítasz ki. Feloldod a stresszt. Időt szánsz azokra a gondolatokra és cselekedetekre, amik tükrözik valódi értékeidet.
  • Testednek segítesz, hogy saját esti ritmusa szerint működjön. Új szokásaiddal izmaidból is kilazítod az elraktározott feszültséget, beindítod a méregtelenítést és a megújító pihenést.
  • Lelkedet ellátod én-szeretettel és én-gondoskodással. Közelebb kerülsz ahhoz az önmagadhoz, aki valóban lenni szeretnél.

És ez még csak egy kis ízelítő az esti rituálé harmonizáló hatásaiból.
Hallgasd meg a lenti videóban, hogy mit is jelentenek a mindennapi rituálék.

Kedvet kaptál, hogy  kialakítsd a saját, személyre szóló szertartásodat?
Legyen ayurvédás esti rituáléd!

Csatlakozz hozzám
2021. október 15-én pénteken
az
Ayurvédás Esti Rituálé
workshopra

  • Megnyugtató, lelazító, 30 perces jógagyakorlással kezdünk
  • Mesélek nektek az őszről, ayurvédás nézőpontból
  • Megismerjük az esti rituálé ayurvédás eszközeit
  • Beszélgetéssel, tapasztalatcserével és minden kérdésed megválaszolásával zárjuk az alkalmat
  • A workshop után ajándékba kapod az “Ayurvédás Esti Rituálé” e-bookot

A workshop árát most te választod meg – fizess annyit, amennyit most szívesen magadra szánsz.

Ne feledkezz meg a reggeli rutinodról sem!
Októberre négy reggeli jógagyakorlást töltöttem fel neked a Videó Galériába, hogy frissen, pozitív gondolatokkal és hálás szívvel kezdhesd a napot.

Négy új reggeli jóga & meditáció
a Videó Galériában


Várlak Téged is a Videó Galériámban, ahol saját időbeosztásod szerint korlátlanul használhatod a folyamatosan bővülő felvétel- és dokumentum kínálatot. 

Októberben az esti rituálé mellett a reggeli gyakorlásról sem feledkezünk meg. Ahogy a napok egyre hűvösebbek lesznek, úgy gyakorlunk egyre több felmelegítő pózt és sorozatot.

Szeretettel invitállak, hogy csatlakozz Te is a Videó Galériával gyakorlók közösségéhez! Jógázz és meditálj velünk, kezd feltöltődve a napod!

Inspirációval és új felismerésekkel teli, kellemes októbert kívánok neked!
Szeretettel várlak az Ayurvédás Esti Rituálé workshop-on, a valós idejű órákon és virtuálisan a Videó Galériában!
A következő bejegyzésben pedig mindenképp találkozunk.

Legyen csodálatos napod,
Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: