Jóga és fagylalt

Jön a nyár, nyitnak a fagyizók, és ahogy emelkedik a hőmérséklet, egyre jobban vágyunk a fagylaltra: erre a hideg, krémes és kellemes édességre. Vagyis sokan vágyunk rá, mások meg nem kérnek belőle.

Mert a fagyi pont olyan, mint a jóga: ha szereted, sorban állsz érte, hogy megkapd a kedvencedet, ha pedig nem neked való, nos, akkor felé se nézel. És ez jól is van így.
                Ha azok közé tartozol, akik alig várják, hogy jöjjön a fagyi-szezon (vagyis nyisson elérhető helyen egy jógastúdió), akkor is megvan a magad preferenciája.
Legyen hatha jóga? A jógastílusok csokoládéja, a variálható, de mindig megbízható klasszikus?
Vagy legyen egy csilis-csokis astanga, ami erős hagyományt tart és felébreszti a belső tüzet?
Esetleg egy lágynak és rózsaszínnek tűnő yin, ami olyan mint az eperfagyi: kiderül róla, hogy erőteljes és mélyebb érzéseket ébreszt, mint gondoltad volna?
                Aztán meglátod, hogy most valami új van a kínálatban. Tölcsér helyett üvegben adják, sztracsatella van ráírva, ami nem vanília és nem is csoki. Elvitelre kapható – vajon megadja-e a fagyizó-élményt (ha egyáltalán sikerül kinyitni otthon)? Ez az online jóga, ami kicsit furcsa, kicsit kételkedhetsz benne és közben csábít az újdonság varázsával.
Vajon szeretni fogod a szracsatellát? Nem tudom, de azt igen, hogy kipróbálni mindenképp érdemes!

A saját kínálatomból soha többé nem hiányozhat az online jóga!
Természetesen különbözik a teremben történő gyakorlástól, aminek a személyességét nem lehet se pótolni, se utánozni. Néha azt kívánom, bárcsak átnyúlhatnék a képernyőn egy igazítás erejéig. Mégsem arról szól az üvegbe zárt fagylalt, hogy az üveget kéne kívülről nyalogatnunk. Nyissuk ki együtt, csavarjuk le a tetőt, kukkantsunk be!
Otthon – vagy bárhol máshol
Az üveg kellemesen hűvös, ahogy végigsimítod az ujjaddal (ha érintőképernyős készülékről indítod a programot) és kattintasz – indul az óra.
Otthon vagy, csak tíz perce keltél vagy hagytad abba a mindennapi teendőidet. Minden ismerős, kényelmes és utaznod sem kellett, az óra jött házhoz. Pontosabban nem is házhoz, hanem hozzád. Tudod, hogy amikor hétvégén majd az utazáshoz csomagolsz, elcsomagolod a gépet is, és ezzel jön veled a jógaoktatód, bármerre is mész.
Személyesen – magánóra közösségben
Mert az oktatód viszed magaddal, nem egy programot. Online jógázni más, mint internetes videó alapján egyedül gyakorolni (ahol előre felvett videót nézel – ami egy harmadik műfaj).  Óra előtt vagy után bejelentkezhetsz előbb egy kicsit beszélgetni, tanácsot kérni (azért ezt mindig egyeztesd előre a tanároddal J ), amikor pedig mindenki belépett, igazi közösségben jógázhatsz, ha úgy döntesz. Ha nem, akkor veheted úgy, hogy magán órán veszel részt és csak az oktatóra figyelsz.
                Mint jógaoktató, ott vagyok neked a kapcsolat túloldalán. Figyelem, hol tartasz a mozdulatban, mutatom a pózt, magyarázom a póz felvételét, kivitelezését, variációit és hatásait. Ott vagyok veled és kísérlek a saját utadon, amit a jógával bejársz. Örülök minden visszajelzésnek és óra előtti vagy utáni beszélgetésnek. Mert igen, megismerjük egymást személyesen és közösséget formálunk.
Határok nélkül
Méghozzá olyan közösséget, amiben nincsenek határok, viszont van odafigyelés. Olyan emberek találkozhatnak alkalomról alkalomra, akik sohasem jutnának el fizikailag ugyanabba a jógaterembe. Így tanítok ugyanabban az időben több kontinensen, így „fut össze” nálam Budapest, Győr és Florida.
  
Bensőségesen
Közösségben, egy nagyon nyitott és tág közösségben, de mégis saját, bensőséges közegedben jógázhatsz, ha belekóstolsz az online sztracsatellába. Hazavitted, a tiéd és bár íze távoli tájak képét idézi, a tálalás módja csakis tőled függ.
Befelé figyelnél, hogy teljesen az élményre koncentrálhass? Belső üzenetedet szeretnéd hallgatni? Nézd csak az oktatót az órán, ne kapcsolj mesterséges világítást.
Vagy ma éppen zenére vágysz, és másokkal együtt csinálnád a pózokat? Ott lehetnek veled ők is, miközben saját zene válogatásodat hallgatod.
Ahogy ráérzel az online jóga ízére, már tudod: nem a csoki vagy az eper fagyit helyettesíted, hanem valami teljesen más, amit kipróbálsz.
Legközelebb
Legközelebb talán leülsz a fagyizóban, kezedben a tölcsérrel, és belefeledkezel a csokoládé-élvezetbe.
Aztán a pultra pillantasz, és már tudod, hogy megint hazaviszel egy adag sztracsatellát.
Nem kell választanod, nem kell kizárólagosan döntened, csak tudnod kell, hogy mit szeretsz.
Ha szereted az online jógát, nem kell különleges körülmény hozzá, hogy azt válaszd.
Este lehet, hogy teremben jógáztál, másnap reggel munka előtt pedig jóleshet egy napindító jóga és meditáció a világhálón keresztül. Mert vannak fagyi kelyhek is J
Az én fagyizómban mindig lesz sztracsatella.
Jóga kínálatomban mindig szerepelni fog az online.
Bárhol is gyakorlunk együtt, a közös vonás az, hogy a jóga mindig a te utad. Bárhol és bárhogyan is járod, tudd, hogy a lényeg, hogy mindig tegyél egy lépést az úton. Fordulj tisztelettel és szeretettel önmagad felé és ne felejts el betérni az útszéli fagyizóba. J
A sztracsatellát kérd elvitelre!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: