Jámák és Nijámák/1 – Ahimsa, nem-ártásSziasztok Kedves Jógik! 🙂
Ahogy ígértem, ezen a héten már a jógikus gondolkodásmód és -élet alapjául szolgáló tíz előírásról írok nektek.
Minden héten egy témát járunk majd körbe az esti jógaórákon, ahol az ászanák és a jóga nidra is a hét témájához kapcsolódik majd. Függetlenül attól, hogy ott leszel-e ezeken az órákon vagy más módon gyakorolsz, ezek a jógikus elvek fókuszt adnak a hétnek. Tudatos jelenlétedet is növelheted azzal, hogy adsz magadnak egy hetet, hogy megfigyeld: a hét témája hogy jelenik meg a mindennapjaidban. Vajon mit jelent neked a mindennapok gyakorlatában, illetve az érzelmeid terén?

Az első hét témája az Ahimsa. A jóga filozófiája szerint nyolc lépes vezet az önmegvalósításhoz. Az első két lépés a jámák és nijámák szerint való élet. Ez a tíz előírás (5 jáma és 5 nijáma) a jógikus gondolkodás alapja. Az első jáma, vagyis erkölcsi szabály, az Ahimsa, a nem-ártás. Eszerint tudatosan nem okozunk fájdalmat semmilyen élőlénynek, semmilyen formában. Az Ahimsa elv, ami felé törekszünk – az út a fontos, nem a tökéletesség. Ha már tudatosan törekszel a nem-ártás szerinti életre, egyre könnyebben tudod majd tovább kiterjeszteni egyre több cselekedetedre, döntésedre.Kérlek, hogy szánj rá egy kis időt és gondold végig, hogy a te életedben hogyan jelenik meg a nem-ártásra való törekvés. Nincs jó vagy rossz válasz 🙂Tudatosan figyeld a mai napon és ezen a héten, hogy hogyan jelenik meg az Ahimsa a hétköznapjaidban.
Otthagyod a virágot az erdőben, hogy más is megcsodálhassa, milyen szépen nyílik?
Megállsz és elteszed az útból a sündisznót, ha túl magas a padka, hogy kimásszon az autóútról? Megválogatod a szavaidat, amikor másokkal beszélsz?
Odafigyelsz rá, hogy milyen szavakkal beszélgetsz önmagadról/önmagaddal?

Legyen gyönyörű őszi napod és hamarosan találkozunk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: