Jámák és Nijámák/2 – Szatja, az igazsághoz való hűség

Ahogy ígértem, ezen a héten is a jógikus gondolkodásmód és -élet alapjául szolgáló tíz előírás egyikével fogunk foglalkozni.Minden héten egy témát járunk majd körbe az esti alkalmakon, ahol az ászanák és a jóga nidra is a hét témájához kapcsolódik majd.Függetlenül attól, hogy ott leszel-e ezeken az órákon vagy más módon gyakorolsz, ezek a jógikus elvek fókuszt adnak a hétnek.Tudatos jelenlétedet is növelheted azzal, hogy adsz magadnak egy hetet, hogy megfigyeld: a hét témája hogy jelenik meg a mindennapjaidban. Vajon mit jelent neked a mindennapok gyakorlatában, illetve az érzelmeid terén?

A jóga filozófiája szerint nyolc lépes vezet az önmegvalósításhoz. Az első két lépés a jámák és nijámák szerint való élet. Ez a tíz előírás (5 jáma és 5 nijáma) a jógikus gondolkodás alapja.A második jáma, vagyis erkölcsi szabály, a Satja, az igazsághoz való hűség. Nem bármi áron, hiszen az Ahimsa, a nem-ártás törvénye az első. Van tehát olyan igazság, aminek kimondásával ártanánk magunknak vagy másoknak – de semmiképp sem javítanánk senki helyzetén – és ilyenkor a “helyes, de felesleges” információt inkább megtartjuk magunknak. Ha tudatosan gyakorlod a nem-ártás és az igazsághoz való hűség szerinti életet, egyre könnyebben tudod majd fenntartani ezt a kényes egyensúlyt. Kérlek, hogy szánj rá egy kis időt és gondold végig, hogy a te életedben hogyan jelenik meg az igazsághoz való hűségre való törekvés. Nincs jó vagy rossz válasz 🙂 Tudatosan figyeld a mai napon, hogy hogyan jelenik meg a Satja a hétköznapi életben.Ne felejtsd el, hogy a Satja elv, amire törekszünk. Az út és a gyakorlás a lényeg, nem az, hogy sose botoljunk meg. És a segítő őszinteség a magaddal való viszonyodra is vonatkozik.

Pár példa, arra, ahogy a Satja alapelvét “észrevétlenül” gyakoroljuk:
🧘🏼‍♀️ Jógagyakorlás alatt őszintén figyelj tested aznapi korlátaira és tartsd meg őket.
🧘🏼‍♀️ A hétköznapi feladatok közben maradj realisztikus és ne kívánj magadtól annyi eredményt, amit nem tudsz véghezvinni.
🧘🏼‍♀️ Ismerd fel valódi érzéseidet – néha mindannyian sérülékenyek, dühösek vagy szomorúak vagyunk, ez az emberi lét velejárója.
🧘🏼‍♀️ Ha szívességet kérnek tőled, saját elvárásaid, lehetőségeid és belső igazságod szerint mondj igent vagy nemet. Ezeken túl is gyakorold az igazsághoz való hűséget minden olyan módon, ami belőled őszintén fakad. Emberek vagyunk a magunk tökéletlenségeivel, és pont ezeknek a szabálytalanságoknak, tévedéseknék és “hibáknak” a felismerésével válunk “igazivá”.

Legyen gyönyörű őszi napod és hamarosan találkozunk,
Vera

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: