Jámák és Nijámák/3 – Asztéja, nem lopás

Sziasztok Kedves Jógik! 🙂

Ez már a harmadik alkalom, hogy a jógikus gondolkodásmód és -élet alapjául szolgáló tíz előírás egyikével fogunk foglalkozni. Minden héten egy témát járunk körbe az esti alkalmakon, ahol az ászanák és a jóga nidra is a hét témájához kapcsolódik. Függetlenül attól, hogy ott leszel-e ezeken az órákon vagy más módon gyakorolsz, ezek a jógikus elvek fókuszt adnak a hétnek.Tudatos jelenlétedet is növelheted azzal, hogy adsz magadnak egy hetet, hogy megfigyeld: a hét témája hogy jelenik meg a mindennapjaidban. Vajon mit jelent neked a mindennapok gyakorlatában, illetve az érzelmeid terén?

A jóga filozófiája szerint nyolc lépes vezet az önmegvalósításhoz. Az első két lépés a jámák és nijámák szerint való élet. Ez a tíz előírás (5 jáma és 5 nijáma) a jógikus gondolkodás alapja. A harmadik jáma, vagyis erkölcsi szabály, az Asztéja, a nem-lopás. Ez minden kulturkör és emberi együttélés alapja, amit gyerekkorunk óta ismerünk és legtöbben be is tartunk, ami mások (anyagi, szellemi, stb.) vagyonát tekinti. De vajon nem rövidítjük-e meg saját magunkat – akár észrevétlenül is – amikor hiányérzetből cselekszünk? Kérlek, hogy szánj rá egy kis időt és gondold végig, hogy a te életedben hogyan jelenik meg a nem-lopásra való törekvés.
Nincs jó vagy rossz válasz 🙂
Tudatosan figyeld a mai napon és ezen a héten, hogy hogyan jelenik meg az Asztéja a hétköznapi életben. Ne felejtsd el, hogy az Asztéja elv, amire törekszünk.
Az út és a gyakorlás a lényeg, nem az, hogy sose botoljunk meg. És a nem-lopás megvalósítása néha saját magunkkal szemben a legnehezebb.

Miben használhatjuk ki jobban aa Asztéja gyakorlatát?
🧘🏼‍♀️ Lopott idő vagy rászánt idő? Sokan küzdünk folytonos időhiánnyal és próbálunk minél több feladaton túlleni. Törekedjünk arra, hogy inkább kevesebb dolgot csináljunk, de azt elmélyülten, teljes odaadással.
🧘🏼‍♀️ A hétköznapi feladatok közben maradj realisztikus és ne kívánj magadtól annyi eredményt, amit nem tudsz véghezvinni.
🧘🏼‍♀️ Amikor a külvilág bíztatására saját magunk elfogadása és felvállalása helyett leplezzük valódi énünket, megfosztjuk a környezetünket attól, hogy megismerjék a bennünk rejlő egyéniséget és egyedi szépséget. Az Asztéja törvénye arra bíztat, hogy ajándékozzuk meg környezetünket és saját magunkat azzal, hogy tiszteljük és megbecsüljük egyediségünket.
Ezek természetesen példák, bármilyen más módon is gyakorolhatod a nem-lopást, ahogy hitelesen be tudod illeszteni az életedbe.

Tudod, nincs jó válasz és rossz válasz 🙂 Csak az út van, amin mindannyian legjobb tudásunk szerint haladunk.

Legyen gyönyörű őszi napod és hamarosan találkozunk,
Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: