Jámák és Nijámák/4 – Brahmacsárja, mértékletesség

Sziasztok Kedves Jógik! 🙂

Negyedik hete foglalkozunk a jógikus gondolkodásmód és -élet alapjául szolgáló tíz előírás valamelyikével. Minden héten egy témát járunk körbe az esti alkalmakon, ahol az ászanák és a jóga nidra is a hét témájához kapcsolódik. Függetlenül attól, hogy ott leszel-e ezeken az órákon vagy más módon gyakorolsz, ezek a jógikus elvek fókuszt adnak a hétnek. Tudatos jelenlétedet is növelheted azzal, hogy adsz magadnak egy hetet, hogy megfigyeld: a hét témája hogy jelenik meg a mindennapjaidban. Vajon mit jelent neked a mindennapok gyakorlatában, illetve az érzelmeid terén?

A jóga filozófiája szerint nyolc lépes vezet az önmegvalósításhoz. Az első két lépés a jámák és nijámák szerint való élet. Ez a tíz előírás (5 jáma és 5 nijáma) a jógikus gondolkodás alapja.A negyedik jáma, vagyis erkölcsi szabály, a Brahmacsárja, az önmegtartóztatás. Ezalatt leggyakrabban a szexuális önmegtartóztatást, esetenként konkrétan a cölibátust értik, de szeretném ezt a fogalmat tágabb értelemben körüljárni. Brahma a Teremtőt jelenti, a csárja pedig a teljes odaadást. Vagyis a Brahmacsárja az Isten (a Teremtő, a Legfelsőbb Én) iránti teljes odaadás útja, ami kölcsönösen támogatja és támogatást kap a többi iránymutatástól: kölcsönhatásban áll a nem-ártással, az igazsághoz való hűséggel és a nem-lopással (és a többi jámával és nijámával is, de ezekről későbbi alkalmakon beszélünk majd). A Teremtő iránti teljes odaadás azzal jár, hogy energiáinkat Felsőbb Énünk megélésének szenteljük. Logikus következtetés, hogy ha energiáinkat a szexualitás köti le (és nem csak testileg – az is “elég”, ha gondolatainkat köti le teljesen), akkor nem tudunk Felsőbb Énünk felé törekedni, nem marad rá kapacitásunk. Ez teljesen helytálló gondolatmenet azoknak, akik célul tűzték ki az ebben az életben történő megvilágosodást és ezért a cölibátust, ezen keresztül pedig az Istennel való egyedüli egységet kívánják elérni.

Többen viszont úgy gyakoroljuk a jógát és a jógikus életmódot, hogy házasságban vagy párkapcsolatban élünk, vagy törekszünk rá, hogy partner kapcsolatot létesítsünk. Nekünk a Brahmacsárja, mint önmegtartóztatásra törekvés teljesen mást jelent. Számunkra is energiáink helyes irányba terelését és a mértékletesség megtartását jelenti, de más formában.
🧘 Tudatosan keressük meg kapcsolatainkban és cselekedeteinkben az egyensúlyt, az arany középutat!
🧘 Párkapcsolatunkban törekedjünk önmagunk, és ugyanakkor a másik fél határainak, érzéseinek, értékeinek tiszteletére.
🧘 Ha párt keresünk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a keresés nem válik se kényszerré, se megszállotsággá – ne a külvilág elvárása, de ne is egy belső függőség irányítson bennünket.
🧘 Hagyjunk időt a Felsőbb Énünk felé való közeledésre – személyes fejlődésünkre, az elveinkhez és valódi önmagunkhoz való hűségre.
🧘 Törekedjünk a középút megtalálására az anyagi világhoz való egyéb (nem párkapcsolati) viszonyainkban. Pl. Együnk jóízűen, de ne mértéktelenül. Pihenjünk eleget, de hagyjunk időt az aktivitásra is, stb.
🧘 Figyeljük meg, hogy mi felé irányítjuk energiáinkat. Vajon mennyi energiát engedünk át a szorongásnak, aggodalomnak (“túl sok ez nekem”) vagy a másik oldalon az elégedetlenségnek és hiánygondolkodásnak (“semmiből sincs elég”)?
🧘 Jógagyakorlás közben figyeljük meg, hogy hova irányítjuk energiáinkat! Figyeljük meg, hogy milyen aznap az energiaszintünk, hogy milyen jellegű gyakorlás esne éppen jól. Gyakorlás közben pedig figyeljük meg, hogy milyen gondolatok, érzések és érzetek merülnek fel.
🧘 Törekedjünk a mértékletességre és az arany középútra testileg, lelkileg és szellemileg is. Válasszuk meg tudatosan, hogy mire irányítjuk energiánkat, figyelmünket, teljes odaadásunkat!

Kérlek, hogy szánj rá egy kis időt és gondold végig, hogy a te életedben hogyan jelenik meg a mértékletességre való törekvés. Nincs jó vagy rossz válasz 🙂
Tudatosan figyeld a mai napon és ezen a héten, hogy hogyan jelenik meg a Brahmacsárja a hétköznapi életben. Ne felejtsd el, hogy a Brahmacsárja elv, amire törekszünk.
Az út és a gyakorlás a lényeg, és az, hogy tudatosan válasszuk meg, mi felé irányítjuk energiánkat.
A legfontosabb, hogy mi magunk választjuk az utat, amin aztán mindannyian a legjobb tudásunk szerint haladunk.

Legyen gyönyörű őszi napod és hamarosan találkozunk 🍁
Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: