Jámák és Nijámák/9 – Szvádhjája, Önmagad megismerése

Kép forrása: Internet

Sziasztok Kedves Jógik! 

Már a kilencedik hete foglalkozunk együtt a jógikus gondolkodásmód és -élet alapjául szolgáló tíz előírással, a jámákkal és a nijámákkal. Ez az utolsó előtti hét, nagyon izgalmas témával, ami bőven hagy mindenkinek gondolkodni valót. De mielőtt nagyon belemerülnénk a negyedik nijámába, megkérlek, hogy emlékezz vissza az Ahimsa (nem ártás), a Szatja (igazsághoz való hűség) és a Tapasz (önfegyelem) elvére.  

A negyedik nijáma ugyanis a Szvádhjája, Önmagunk megismerése. Ebben pedig nagy segítséget nyújt, ha következetesen és őszintén tudunk önmagunkra figyelni, ítélkezés nélkül.

Arra bíztatlak, hogy újra és újra térj vissza ahhoz a kérdéshez, hogy ki vagy Te – és ezt tedd őszintén és sok szeretettel önmagad felé. A cél, hogy megtaláld Önmagad. Nagy Ö-vel, mert a valódi, a legbelső Éned, Önmagad lényegének megtalálása a cél a Szvádhjája gyakorlásával.

Amikor feltesszük magunknak a kérdést, hogy „Ki vagyok én?” gyorsan eszünkbe jutnak azok a címkék, amiket a társadalomban, a családban és a többi közösségünkben használunk arra, hogy meghatározzuk önmagunkat. Van, akinek barátja, másnak gyereke vagy szülője vagyunk; rögtön soroljuk a lakóhelyünket és a munkánkat, állásunkat. Az élet viszont dinamikus: munkahelyet váltunk, elköltözünk, a gyerekek felnőnek és önálló életet kezdenek. Ezzel változnak a címkéink, de mi magunk, legbelül, változatlanok maradunk. Ezt a belső, fejlődésre törekvő, de stabil Önmagunkat megtalálni olyan feladat, amihez hosszú évek kitartó munkájára (és ennek az ismerkedési folyamatnak folyamatos fenntartására) van szükség. Ha viszont sikerrel járunk, megpillanthatjuk Önmagunk lényegét.

Hogyan lássunk neki a keresésnek a XXI. században:

  • Olvass! A Szvádhjáját úgy is definiálják, mint „önmagunk megismerése szent szövegek által”. Bármi is neked az a szöveg, ami az élet mélyebb értelmére keresi a választ (régi vagy modern, vallásos vagy világi, nyomtatott vagy elektronikus, írott vagy hangfelvétel stb.), térj vissza hozzá. Válassz ki egy részletet belőle, olvasd el és gondolkodj el rajta, hogy hogyan tudnád az elméletet megvalósítani a mindennapi életedben. A lényeg ugyanis mindig itt van: Mit tudok az olvasottakból/halottakból megélni? Mi az, ami igazán megszólít és harmóniában van belső lényegemmel, Önmagammal?
  • Írj naplót! Találj rá időt a napodban, hogy leírd az olvasottakkal kapcsolatos gondolataidat és érzéseidet. Amint elkezded megfigyelni saját gondolataidat és érzéseidet, elindulsz az úton, ami Önmagad megismeréséhez vezet. Próbáld ezeket a gondolatokat és érzéseket külső szemlélőként figyelni, megítélés nélkül. Ki az, aki kívülről figyeli a gondolatokat és érzéseket? Ez a valaki vagy Te, akinek szeretetteljes megismerése a célod.
  • Meditálj! A befelé figyelés másik eszköze a meditáció és a meditáció felé vezető koncentráció. Figyeld a gondolataidat és érzéseidet ítélkezés nélkül és anélkül, hogy bármelyik gondolatnál megállnál és bevonódnál érzelmileg. A meditáció csodálatos és hatékony eszköz arra, hogy gyakorold Önmagad megismerését, hogy felfedezd Önmagad egyre mélyebb rétegeit.
  • Jógázz! Óra alatt – biztos emlékszel – emlékeztetlek rá, hogy figyeld meg tested jelzéseit, a pózok kitartása alatt felmerülő érzelmeket és gondolatokat. Lehet, hogy azok közé tartozol, akiknek a rohanó életvitel mellett a jógaszőnyegen van lehetőséged arra, hogy megállj és figyelj. Ebben az esetben csak úgy száguldanak a gondolatok, amik ilyenkor szabad utat kapnak az egész napi „szabályozás” után. Ne próbáld meg elhallgattatni őket; inkább engedd őket szabadon és csak figyeld őket szeretettel, ítélkezés nélkül. Sokat megtudhatsz önmagadról, ha tudatosítod magadban, hogy milyen érzések, érzelmek és gondolatok foglalkoztatnak.
  • Kapcsold ki a robotpilótát! A robotpilóta-funkciónk nagyon hasznos, amikor pl. autót vezetünk. Nem kell tudatosan odafigyelnünk, hogy mikor kell kuplungot, gázt vagy féket nyomnunk és állítanunk a váltón. Ezek kellő gyakorlással „maguktól” mennek és ez így is van jól. Életünk más területein viszont vegyük vissza az irányítást és figyeljünk tudatosan! Figyelj oda a napi tevékenységeidre. Mi az, amit szívesen csinálsz, mi az, amit szívesen elhagynál és mi az, amit megszokásból teszel csak? Sokat megtudhatsz Magadról, ha figyeled az érzéseidet, a gondolataidat, a szokásaidat és a mindennapi rutinod.
  • Lélegezz! Ha megfigyeled a légzésed, azonnal kapcsolatba lépsz Önmagaddal, hiszen a légzés köti össze testedet, lelkedet és szellemedet. Vajon mélyen, nyugodtan lélegzel? Vagy röviden és felszínesen? Nem is vagy tudatában, de már ezzel is jelezte legbelső Éned, hogy hogyan érzi magát. Vagyis hogyan érzed magad 🙂 Légzésed tudatos megváltoztatásával idegrendszeredre és érzelmeidre is hatással vagy. Ha a nap folyamán felfedezed, hogy nyugtalan vagy és csak felszínesen veszed a levegőt, állj meg és szánd rá az időt, hogy vegyél pár mély levegőt. Érezni fogod, ahogy megnyugszol. Ez a pár perc önmagadra figyelés, ha rendszeresen végzed, folyamatos kapcsolatot jelent saját Magaddal.
  • Lazíts! Akár a jógaszőnyegen, akár bármilyen más alkalommal adódik lehetőséged, hogy tested jelzéseire figyelj, engedd, hogy ellazulj. Sokszor tudattalanul tárolunk feszültséget a legapróbb izmainkban is (és főleg a nyak, a váll, az állkapocs és az arcizmok területén). Kezdd azzal, hogy tudatosan ellazítod ezeket az izmokat. Aztán gondolatban haladj végig a tested többi részén is. Hol tudnál még egy kicsit ellazulni, elengedni a feszültséget? Tested tudatos figyelésével sok mindent megtudhatsz Magadról. Figyeld tudatosan és rendszeresen, hogy milyen helyzetekben leszel feszült fizikailag (és/vagy lelkileg).
  • Menj ki a természetbe! Ha teheted, sétálj nagyot egyedül, hogy igazán fel tudj oldódni, meg tudd élni a harmóniát a Világmindenséggel. A természet segít, hogy megéld egységedet a téged körülvevő világgal. Segít lassítani, meghallani valódi Önmagad hangját.

Ahogy Lao-Ce sokat idézett bölcsessége mondja nekünk:

„Aki másokat ismer, okos; aki önmagát ismeri, bölcs; aki másokat legyőz, erős; aki önmagát győzi le, hős.”

Törekedj rá minden nap, hogy tudatosan befelé figyelj. Válassz ehhez olyan utat és olyan eszközöket, amiket hosszú távon kitartással és Önmagad iránti szeretettel és megértéssel tudsz használni. Itt is nagyon fontos, hogy emlékezz: a Szvádhjája elv, ami felé törekszünk – az út a fontos, nem a tökéletesség.

Kérlek, hogy szánj rá egy kis időt és gondold végig, hogy a te életedben hogyan jelenik meg a Szvádhjája, Önmagad megismerése. Mit jelent neked kapcsolatod Önmagaddal és mit tudsz és szeretnél megtenni, hogy Önmagaddal ápolt viszonyod őszinte, szeretetteljes és állandó legyen?

Nincs jó vagy rossz válasz.
Tudatosan figyeld a mai napon és ezen a héten, hogy hogyan jelenik meg ez az elv mindennapi életedben.
Használd a Szvádhjája gyakorlását arra, hogy megismerd valódi, legbelső Önmagad!

Legyen gyönyörű napod és hamarosan találkozunk,
Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: