Jámák és Nijámák/8 – Tapasz, fegyelmezettség

Sziasztok Kedves Jógik! 🙂

A nyolcadik héten, amin a jógikus gondolkodásmód és -élet alapjául szolgáló tíz előírással, a jámákkal és a nijámákkal foglalkozunk, harmadik nijáma lesz a témánk. Az öt jámát, azaz erkölcsi szabályt és az első két nijámát, vagyis előírást, az előző hetekben írtam le nektek. Görgess vissza és olvasd el őket, ha eddig nem jutottál hozzá és olvasd el, hogy a jógafilozófia hogyan jelenik meg huszonegyedik századi életünkben.

Minden héten egy témát járunk körbe az esti jógaórákon is, ahol az ászanák és a jóga nidra is a hét témájához kapcsolódik. Köszönöm, hogy többen is megosztottátok velem/velünk a gondolataitokat akár az óra előtt, akár utána vagy írásban!

Függetlenül attól, hogy te ott leszel-e az esti órákon vagy más módon gyakorolsz, a jógikus elvek fókuszt adnak a hétnek. Tudatos jelenlétedet is növelheted azzal, hogy adsz magadnak egy hetet, hogy megfigyeld: a hét témája hogy jelenik meg a mindennapjaidban.

Vajon mit jelent neked a mindennapok gyakorlatában, illetve az érzelmeid terén?

A hét témája a harmadik nijáma, vagyis előírás:

a Tapasz, vagyis fegyelmezettség.

Fordítják aszkétizmusnak, egyszerűségnek és mértékletességnek is.

Minden esetben ennek az elvnek a lényege, hogy belső tüzünk felélesztésével megújulunk, megtisztítva életünket a fejlődésünket hátráltató (fizikai, mentális, kommunikációs vagy lelki) akadályoktól, feleslegtől.

Belső tüzünket, ami önmagunk megismeréséből, lelkesedésünkből és fizikai értelemben jógagyakorlásunkból és testünk megfelelő táplálásából fakad, a mértékletességgel és fegyelmezettséggel megélt élettel támogathatjuk.

A Tapasz nem önsanyargatást vagy önmagunk megfosztását jelenti számunkra fontos dolgoktól, hanem belső tüzünk optimális szinten tartását.

Felébresztjük a belső tüzet, és nem engedjük, hogy kialudjon, vagy, hogy felemésszen bennünket. Ezért fontos a mérték, az arany középút megtalálása.

A lelkesedésünk, önmagunk megismerése és gyakorlásunk által táplált tűz adja azt a biztonságos, meleg környezetet, ahonnan kiindulva energiával telve fejlődhetünk tovább.

A Tapasz tehát belső tüzünkből, fényünkből, és a bennünk élő szeretetből és tiszteletből kiinduló, mértéktartó életvitelt jelenti. Lelkesedéssel, önismerettel, önfegyelemmel és gyakorlással élt életet, aminek célja a fejlődés.

Hogyan gyakoroljuk ezt a XXI. században?

  • Az, hogy fegyelmezettek és kitartóak vagyunk, nem jelenti azt, hogy sanyargatnunk kéne magunkat. Elég, ha időről időre újra és újra visszatérsz a jógaszőnyegre gyakorolni. Akkor is, amikor úgy tűnik, nehéz időt szakítanod rá. Nem is kell feltétlenül jógapózokra gondolni, bárminek a gyakorlása kitartást igényel. Szánj napi negyed órát meditációra vagy csak mélyedj el a gondolataidban. Ha kitartóan és rendszeresen visszatérsz a gyakorláshoz, már megvalósítod a Tapasz-t.
  • Amikor tudod, hogy nehéz korán felkelni, mégis megteszed, mert tudod, hogy utána milyen jól érzed magad, már a belső tüzed szerint cselekszel. Ez az a belső tűz, ami segít elkötelezettnek lenned és ez az a belső tűz, amit kitartásoddal táplálsz. Cserébe belső tüzed „felperzseli” az akadályokat, átsegít rajtuk.
  • Belső tüzed felélesztése és megélése után megélheted a fényt és belső ragyogást – azt, amit a jógaóra végén a meditáció vagy relaxáció után érzel.
  • Fizikai értelemben véve a fegyelem az, amikor újra és újra megpróbálkozol azzal a pózzal, amit nem szeretsz, vagy amiről azt gondolod, hogy jobban kéne mennie. Legszívesebben elkerülnéd, de visszatérsz a gyakorláshoz, a nehéz pózhoz. Amint el tudod fogadni a helyzetet, emlékezteted magad, hogy elég jó vagy és a szeretet és a tisztelet szempontjából közelíted meg a pózt, tudni fogod, hogy bárhol is tartasz az úton, gyakorlással minden egyes alkalommal közelebb kerülsz a célodhoz.
  • A jógaórákon megélt kitartást továbbvihetjük a hétköznapjainkba. Ahogy egy-egy nehéz pózt többször megpróbálunk, mielőtt sikerülne (és közben szeretettel és elfogadással fordulunk önmagunkhoz), úgy az élet nehéz helyzeteit is megközelíthetjük ugyanígy. Türelemmel és szeretettel, de kitartással dolgozzunk a nehéz szituációk megoldásán.
  • Belső tüzünket, a bennünk lévő szeretetet és tiszteletet használjuk arra, hogy bátorságot merítsünk. Merjünk ellentmondani a „nem vagyok elég jó” gondolatára! Tudd, hogy ha kitartóan, szeretettel és tisztelettel haladsz az utadon, belső tüzed segíteni fog elhárítani ez előtted álló akadályokat.
  • Belső tüzed testi szinten emésztésed tűzében jelenik meg az ayurvéda szerint. Az ayurvéda szerint nem az vagy, amit megeszel, hanem amit megemésztesz – legyen az étel vagy információ. Tápláljuk testünket értékes tápanyagokkal, jóízű és élvezetet nyújtó ételekkel. Adjuk meg testünknek a kellő mennyiséget, de ne terheljük túl az emésztésünket – ha túl sok fát raksz a tűzre, nem táplálod, hanem kialszik. Maradjunk itt is a mértékletesség elvénél.
  • A hallottakat és látottakat is ugyanúgy meg kell emésztenünk, mint az ételt. Figyeljünk oda, hogy mit fogadunk be és hogy mi magunk hogyan kommunikálunk, hogyan beszélünk másokkal.
  • Testünkben a tűz eleme a Napfonat csakrában, ebben a köldökünk fölött található energiaközpontban jelenik meg. Ez az energiaközpont felelős a saját erőnkkel való azonosulásárt, valódi önmagunk megéléséért. A magunkban táplált tűz segít azokban a helyzetekben, amikor ki kell lépnünk komfortzónánkból, amikor önazonosságra és bátorságra van szükségünk. A Napfonat csakráról ide kattintva olvashatsz többet.
  • Tehát ha legközelebb kihívással találkozol akár a jógamatracon, akár a hétköznapi életben, jusson eszedbe a Tapasz, és hogy mire bátorít. Arra, hogy legyél bátran önmagad. Szeretettel és türelemmel fordulj önmagad felé a nehéz helyzetekben, de maradj kitartó és fegyelmezett. Az eredmény nem marad el!

„Amikor a kitartás szokássá válik, érettség és világosság követi. “
/B.K.S. Iyengar/

A Tapasz elv, ami felé törekszünk – az út a fontos, nem a tökéletesség.

Különösen ennél a nijámánál úgy érezhetjük, hogy úton vagyunk. Belső tüzünk felélesztése és táplálása nem egyszeri feladat, hanem szokássá kell, hogy váljon.

A Tapsz-ra mindig úgy gondoljunk, mint kitartásunknak, önmagunk tiszteletének és szeretetének felépítésére. Belső tüzünk melege és fénye irányt mutat és segít nekünk, hogy elhárítsuk az akadályokat személyes fejlődésünk útjából.

Kérlek, hogy szánj rá egy kis időt és gondold végig, hogy a te életedben hogyan jelenik meg a Tapasz, a fegyelem, belső tüzed felélesztése és megélése. Mit jelent neked a mértékletesség és a fejlődés?

Nincs jó vagy rossz válasz 🙂

Tudatosan figyeld a mai napon és ezen a héten, hogy hogyan jelenik meg ez az elv.

Használd a Tapasz gyakorlását arra, hogy szeretettel, tisztelettel, de kitartással és fegyelemmel nézhess az életedben megjelenő kihívások elé.

Legyen gyönyörű őszi napod és hamarosan találkozunk,

Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: