Csakra minisorozat – Manipúra / Napfonat csakra – a harmadik csakra

A gerinc mentén felfelé haladva harmadik energiaközpontunk a Napfonat vagy Köldök csakra, ami a bennünk lévő erő központja. Szanszkritul a neve Manipura, ami „A drágakövek városá”-t jelenti. Itt dolgozzuk fel, emésztjük meg, ami szemünkön, fülünkön vagy a szánkon keresztül eljut hozzánk – és itt fedezhetjük fel viszonyunkat saját erőnkkel és erős érzelmeinkkel. Így ez a valódi énünk elfogadásának a központja is.
A Napfonat csakra
·         mantrája: RÁM (a mantra zengetése harmonizálja a csakra működését)
·         színe a sárga,
·         szimbóluma a tízszirmú lótusz,
·         minőségei: élmények feldolgozása, személyiségünk kibontakoztatása, érzelmek kimutatása és megélése, viszonyunk a kívülről jövő és a bennünk élő hatalommal, hatalomvággyal, és erővel. Ehhez a csakrához tartozik  önbizalmunk és hogy hogyan kezeljük a stresszt
·         természeti jelenségek, amik kiegyensúlyozó hatásúak: virágzó napraforgó- vagy kukoricaföld
·         eleme a tűz.
A tűz eleme az emésztéshez kapcsolódik a szó fizikai és elvont értelmében is. Az emésztés tüze (szanszkritul agni) teszi lehetővé, hogy megemésszük a táplálákot, de a Manipura csakra tüze segít megemészteni nekünk a látottakat és hallottakat – a minket érő élményeket. A harmadik csakra hordozza „tüzes” énünket: hatalomvágyunkat, akaratunkat, aggodalmainkat, félelmeinket és egoizmusunkat. Azért fontos az önmegismeréshez szembenéznünk ezekkel a tulajdonságokkal és érzelmekkel, mert akkor személyiségünknek ezt az oldalát is „meg tudjuk emészteni”, így teljesen el tudjuk fogadni önmagunkat. Akinél kiegyensúlyozottan működik a Napfonat csakra, az hosszú, egészséges, emésztési problémáktól mentes életre számíthat. Megszűnik az önzés és az kontroll alá kerül az az erő, ami egyaránt képesszé tesz minket teremtésre és pusztításra. A beszéd szabályozottá és kifejezővé válik, megjelenik a szervezőkészség. 
A harmadik csakra helyét különböző források más-más megközelítésben írják le – a gyomorszáj, a köldök, illetve a napfonat tájékára teszik (a plexus solaris idegköteghez). Hozzá tartoznak az emésztő szerveink a hasüregben: a lép, a máj az epe, a hasnyálmirigy és a gyomor; valamint az emésztőrendszerünk, hasüregünk és derekunk is. Hormonjai a hasnyálmirigyben termelődő inzulin és glukagol. Hibás működése esetén így felléphet cukorbetegség (elnyomott érzések), gyomorfekély, emésztési problémák (amik elnyomott agresszióra utalhatnak), epepanaszok (ami az elnyomott düh jele lehet), evési problémák (szeretetpótlékként), rekeszizom problémák (túlzott aggodalmat jelezhet) és szem problémák (a belátás, átlátás zavara okozhatja – az epe panaszok jele is, ha sárgára színeződik a szem fehérje). Gyomrunkban az emésztés tüze, az agni, felelős a bekerült táplálák megemésztéséért.
                                 
Tüzes érzelmeink és tulajdonságaink, belső erőnk és önbecsülésünk központjaként a Manipúra csakra belső harcosunk székhelye. Ha a csakra túlműködik, ezek az érzelmek dühkitörések, hisztéria vagy hatalmi visszaélések formájában törhet utat magának. Jellemző lehet az egoizmus, a hiúság. Ha a csakra alulműködik, megjelenhet a kisebbségi komplexus (szadizmus vagy mazochizmus formájában), a túlzott félénkség, szégyellőség, aggodalom, szorongás, bizonytalanság, túlzott befelé fordulás, fokozott sebezhetőség.
Feladatunk, hogy a Napfonat csakra harmonizálásával felébresszük magabiztosságunkat és ebből merítve megismerjük és elfogadjuk személyiségünk teljes egészét.
Jógában több ászana is segíti a Napfonat csakra harmonizálását csavarással, nyújtással, oldalra hajlással.
·         Csavaró pózok – álló: pl. háromszög tartás (trikonászana), fordított oldalsó szögtartás (parivritta parsvakonászana); ülő:  pl. kifordított fej a térdhez (parivritta dzsánu sirsászana)
·         Előrehajló pózok pl. ülésből előredőlés (Pascimottanasana)
·         Hasi izmokat aktivizásló törzserősítések pl. deszkapóz (szantólászana)
·         Homorító gyakorlatok pl. felfelé néző kutya (urdhva mukha svanászana), nyolc pont tartás (astangászana)
·         Homorító pózok a hasi terület nyújtásával pl. hídállás (szétu-bandha-szarvángászana)
·         Homorító pózok utáni kontrapózok a hasi terület összenyomásával pl eke póz (halászana), lefekvő nyújtott lábó ülés (szupta dandászana)
·         Hason fekvő pózok hasi légzéssel pl. szfinx póz
·         Erőt sugárzó pózok pl harcos póz variációi, kézenállás, kartámaszos pózok (pl varjú póz)
·         Szimbolikusan alázatot sugárzó pózok pl. előrehajlás (pascsimottanászana), csecsemő póz (balászana)
Jógán kívül is többféle képpen tehetünk azért, hogy harmadik csakránk kiegyensúlyozottan működjön.
·         Az Ayurvédaa következőket ajánlja, mint gyógymódot:
Ø  mélyrelaxáció,
Ø  Shirodhara (homlokra folyamatos sugárban folyó olajjal történő terápia),
Ø  intenzív mozgás (pl harcművészet);
Ø  önértékelési kérdések és a szégyenérzet feldolgozása.
·         Táplálkozás: sárga ételek (pl. ananász, sárga curry, citrom, banán, stb.); összetett szénhidrátok és teljes értékű gabonák (pl. keményítőben gazdag zöldségek, barnarizs, qinoa, zab, hüvelyesek).
·         Illóolajok: bergamott, levendula, fahéj, narancs
·         Ásványok: tigrisszem, jáde, citrin, kén
·         Színterápia: napsárga
·         Pránajamák:  a köldökcsakra eleme a tűz, ezért minden fokozott oxigénellátással járó pránajáma pozitív hatású, de különösen a fújtatólégzés (bhasztriká, „a kovács fújtatója”) és a hasi légzés. Ezeket tapasztalt oktatóval gyakorold!
·         Vizualizációk: Színlégzés: a ragyogó, élénksárga szín képzetét lélegezzük be a Napfonat Csakrán keresztül. Árnyoldalunk elfogadása: egy felhőbe gyűjts össze mindent, amit nem tudsz elviselni/megemészteni/megszeretni magadban, majd belégzéskor fogadd be ezeket, és engedd meg, hogy az árnyékoldalad is a Te részed legyen. Éld meg, hogy te így és csak így vagy teljes és egész. Tűzzel kapcsolatos képek: tűz, tábortűz, kandalló, napkelte. Érezd, ahogy a Napfonat Csakrán keresztül feltölt/felmelegít a Nap vagy a tűz ereje.
·         Megerősítések(Szankalpák): Bátran cselekszem. Bátor és erős vagyok. Véghezviszem, amit eltervezek. Kiállok magamért. Befejezem, amibe belekezdek. Az univerzum ereje átáramlik rajtam. Végtelen erő áll rendelkezésemre. Mindent elsöprő erő lakik bennem. Bármire képes vagyok.
Források:
Haris Dzsohari – Csakrák – Rejtett energiaközpontok (1993, Édesvíz Kiadó)
YTT200/2019 – Tóth Andrea

Csakra minisorozat – Manipúra / Napfonat csakra – a harmadik csakra” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: