Kósa minisorozat 6/3 – Pránamaja kósa

Biztosan érezted már, hogy van, akivel pusztán egy légtérben létezni is öröm, hogy vannak olyan tájak, amik különösen megnyugtatóak, és hogy jógaóra után frissebb vagy, mint amikor elkezdted a gyakorlást. Ez mind az energia megtapasztalása.
Ismerd meg az energiatested, a Pránamaja kósát!

A Kósa minisorozattal szeretnék egy kis ízelítőt adni neked abból, hogy mi is a kósa modell, hogy hogyan is nézi az emberi létezést. Ezzel szeretnék egy térképet (vagy inkább vezérfonalat) adni a kezedbe, amivel elindulhatsz, ha szeretnéd, a saját legbelső Éned felé. Vagy tekintsd csak érdekességnek 🙂 Ha szeretnéd jobban beleásni magad a témába, bőven találsz irodalmat az Interneten, a könyvtárban vagy a könyvesboltokban. Amit itt találsz, az egy rövid összefoglaló, kiindulási pont, kedvcsináló.

Második testünk a Pránamaja kósa.
A Pránamája kósa az energiatestünk, az életenergiánk. Minden testünket a Prána, az életenergia (a kínai filozófiában Csí) hatja át, élteti, mozgatja.

 • Mit jelent, hogy a második?
  Azt, hogy teszünk egy lépést a kézzel tapintható durva fizikai test felől befelé és már a finom fizikai testünkkel foglalkozunk. Az Annamaja kósa és a Pránamaja kósa együtt alkotják fizikai létezésünket.
 • Hol van az energiatest?
  A kósa modell ábrázolásában a fizikai testen belül, de az ábra itt nem a fizikai helyzetre/anatómiára, hanem a mélységre utal. Mélyebben meg kell értenem magam fizikailag tapintható szerveim műödésénél, ha a finom fizikai testemet, az életenergiámat szeretném megtapasztalni és megérteni. A Pránamaja kósa nincs bezárva az Annamaja kósába, hanem áthatja azt és a többi testet is.

Pránamaja kósa és a többi kósa

Életenergiára egész létezésünk minden aspektusának szüksége van. A kósák – bár önállóan meghatározhatóak – egymással kölcsönhatásban tudnak csak működni. A Pránamaja kósa energiája nélkül a többi testünk nem működne.

Nézzük például az Annamaja kósát, amit már ismersz az előző bejegyzésből. Lélegzetünk köti össze testünket, lelkünket és szellemünket és a Prána, vagyis életerő, mozgatásának egyik legfőbb módja. Amikor tudatosan lélegzel, érzed, hogy az életerő hogyan áramlik az egész testedben, ahogy a lélegzet ellát friss energiával. Itt már érzed a fizikai test és az energia test kapcsolatát, hiszen fizikai szinten jelenik meg az életenergia. A kapcsolat visszafelé is működik. Ha a fizikai test túl merev, energia blokkok jöhetnek létre, amik rendellenességek kialakulásához vezethetnek a fizikai testben. Ha viszont rendszeresen gyakorlod a fizikai tested ászanákkal, feloldhatod a fizikai merevséget és ezzel az energetikai blokkokat. Így hatnak folyamatosan egymásra a kósák, együtt mozdulva, harmóniában.

Pránamaja kósa és a Napfont csakra

A jóga filozófiája szerint az életenergia, a Prána (ami a Világegyetem minden rezgő energiájában ott van) a nádikon keresztül áramlik a testben. Nádik (energiavezetékek) számát 72000-re teszik, de ebből nekünk a három legnagyobb bír kiemelkedő fontossággal: az Ida, a Pingala és a Szusumna. Ahol ezek az energiavezetékek találkoznak, ott találhatók testünk fő csakrái. A nádikat és a csakrákat nem tudjuk kitapintani és orvosi műszerekkel sem kimutathatóak, de hatásuk folyamatosan érezhető a testben. Hozzávetőleges helyzetet minden csakrához leír a jógafilozófia.

A Prámamájához tartozó csakra a Napfonat csakra, amit a köldök fölött körülbelül két ujjnyira érzékelünk. A Napfonat csakra belső energiánk központja, itt fedezhetjük fel valódi erőnket. Ha szeretnél róla bővebben olvasni, akkor kattints ide. Eleme a tűz és színe a sárga – ezért is láthatod a Prámamaja kósát sárgával ábrázolva a kósa modellben.

Pránamaja kósa és jógagyakorlás

Az energiatest a finom fizikai testünk, amivel jógaórán a légzés tudatossága által lépünk kapcsolatba.

 • Már az első mantra előtt tudatosítsd légzésedet, figyeld meg, hogy milyennek érzékeled.
 • Mantrázz bátran! Használd itt is tudatosan a légzésedet és indulj el a meditatív állapot felé vezető úton.
 • Gyakorold a hasi légzést. Amikor a tüdő alsó harmadába is engeded, hogy eljusson a levegő, akkor jut a tested a legtöbb friss oxigénhez, ekkor telsz meg igazán energiával.
 • Pránajámák, vagyis légzőgyakorlatok által még jobban tudatosíthatod a légzésed és tested mozgását, ahogy a lélegzeten keresztül az energia megmozdítja a testedet. A pránajámák megtanulásában mindenképpen kérd oktató segítségét!
 • Hangold össze a mozdulatot és a légzést! Legyen minden mozdulatod olyan tudatos, mint a légzésed.  Ezzel aktivizálod az immunrendszered és serkented a vérkeringést.
 • Gyakorolj a Napfonat csakrához kapcsolódó ászanákat
 • Meditálj! Ülj csendben és figyeld a légzésedet. Ha elkalandozna az elméd, vidd vissza a légzésed figyeléséhez. Ne változtass a légzéseden, csak fordítsd felé teljes figyelmedet. Érezd, ahogy megtelsz energiával; és ahogy egyre több energiád van, érezd, hogy ez az energia túlnő fizikai tested határain. Itt már biztos lehetsz benne, hogy beléptél energia testedbe.

 A légzéstudatosság megnyitja az utat a meditáció útján és a meditáció segít feloldani az esetleges energia elakadásokat. Azzal, hogy tudatosan belépsz az energia testbe, elindítja fizikai tested öngyógyító folyamatait.

Pránamaja kósa a mindennapi életben

 • Amikor jógaóra végén savászanában fekszel és gyakorlás után sokszor több energiád van, mint jógaóra előtt. Érezhetsz bizsergést és egy tipikus jógaóra utáni derűt. Ilyenkor érzed meg, ahogy az energia szétárad, hogy energia tested (a benned áramló és szétáradó energia) valójában nagyobb a fizikai testednél, csak legtöbbször felveszi annak fizikai kiterjedését.
 • Ugyanez történik, amikor „repes a szíved”, amikor úgy érzed, „szétvet az energia”
 • Ahogy külső, fizikai megjelenésed is jellegzetes, az energiád is az. Van, hogy energikus vagy, de van, hogy álmos, ideges vagy éppen nyugodt. Ahogy egyre jobban megfigyeled saját energiádat, felismered majd nem csak a sajátod kisugárzását, hanem másokét is. Biztos ismered az érzést, amikor valaki belép a szobába és mintha besugározná azt. Megérezted az energiáját.
 • Minden élőlény más és más energiát sugároz. Példa erre, amikor leülsz egy fa tövébe, esetleg nézed a vizet, és eltölt a békesség érzése.
 • A tárgyaknak is van energiája, akár pozitív, akár negatív. Ha tudatosan figyeled, ezt is megérzed. Van például kedvenc ruhadarabod, amitől úgy érzed, jókedvű, esetleg szerencsés leszel? Akkor pozitív energiát érzékelsz benne.

Most már látod, hogy – bár megtapintani nem tudod – hogyan tudod érzékelni energia testedet, hogyan tudod tudatosítani a Pránamaja kósát, hogyan tudsz kapcsolatba lépni vele. Ha nem sikerül elsőre tudatosan „használnod”, ne csüggedj – kitartás, gyakorlás és kíváncsiság kell hozzá, hogy elérd, de mindenkinek adott a siker lehetősége. Bíztatlak, hogy csak figyeld a légzésed megítélés nélkül, érezd, ahogy egy mély be- és kilégzés egyszerre tölt el energiával és nyugalommal. Figyeld, hogy milyen érzések ébrednek benned egyes emberek, tájak, élőlények vagy tárgyak közelében; és ezzel már meg is élted energia testedet.

Remélem, kíváncsian várod a folytatást, amivel tovább megyünk az elme és az érzelmek teste felé.

Találkozunk a következő bejegyzésnél és a jógaórákon!

Olvass tovább:

https://chopra.com/articles/embrace-the-5-koshas-in-your-yoga-practice
https://slideplayer.hu/slide/2841847/
https://www.theconnectedyogateacher.com
https://www.ekhartyoga.com/articles/practice/the-koshas-yoga-series-with-james-reeves
https://tayyoga.wordpress.com/2017/12/27/part-16-koshas-and-chakras/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: