Kósa minisorozat 6/2 – Annamaja kósa

Szeretnék egy kis ízelítőt adni neked abból, hogy mi is a kósa modell, hogy hogyan is értelmezi öt testre bontva az emberi létezést. Ezzel szeretnék egy térképet (vagy inkább vezérfonalat) adni a kezedbe, amivel elindulhatsz, ha szeretnéd, a saját legbelső Éned felé. Vagy tekintsd csak érdekességnek 🙂 Ha jobban beleásnád magad a témába, bőven találsz irodalmat az Interneten, a könyvtárban vagy a könyvesboltokban. Amit itt találsz, az egy rövid összefoglaló, kiindulási pont, kedvcsináló.

Amikor először találkoztam a kósák elképzelésével, érdekesnek tartottam, de nem fordítottam rá sok időt. Ahogy viszont egyre jobban elmélyítettem a jógagyakorlásom, egyre gyakrabban bukkantak fel – akár jógától független témáknál is – a kósák, a különböző testeink.

De mit is jelent, hogy több testünk van? Ahogy elkezdtem részletesebben foglalkozni a témával, egy, a jóga nyolc ágával és a csakra-rendszerrel tökéletes egységet alkotó, hatalmas témakörre bukkantam. Most már nem tudok eleget olvasni, egyik tanulmány/cikk/bejegyzés/könyv visz a másikhoz. (A forrásokat, amiket a rövid összefoglalóhoz használtam, megtalálod a bejegyzés alján).

Kezdjük ez elején, a szemnek is látható, minden érzékszervünkkel tapasztalható fizikai létezésnél.

Az első kósa az a testünk, ami legkívül helyezkedik el és szó szerint legkézzelfoghatóbb: a fizikai testünk. Neve „ételből való test”-et jelent (anna=étel, maja= -ból álló, kósa=test, burok), ami elég beszédes, hiszen táplálékunkkal építjük fel, támogatjuk, tápláljuk (vagy rongáljuk…) fizikai testünket.

Az annamaja kósa tehát a fizikai kapcsolatunk az anyagi világgal, amiben az öt érzékszervünk van segítségünkre. Látjuk, halljuk, tapintjuk, szagoljuk és ízleljük a körülöttünk lévő világ anyagi megjelenését. Amit megeszünk és megemésztünk, abból építjük fel magunkat, azzá válunk. Ez nem csak az ételre és italra igaz, hanem az ingerekre is, amit befogadunk, és a sajátunknak tekintünk, legyenek ezek eszmék vagy gondolatok.
De nem csak a „csomagolás” a fizikai testünk, hanem ami a csomagoláson belül van, az is ide tartozik. Bőrünk és érzékszerveink mellett csontjaink, vér-és nyirokrendszerünk, emésztésünk és minden anyagcsere folyamatunk is az annamaja kósa része.

Fizikai testünk feladata, hogy összekapcsoljon az anyagi világgal. Ha gondoskodunk helyes táplálásáról, segít nekünk élvezni az életet és elindulni a befelé, a legbelső Önmagunk felé vezető úton.

Annamaja kósa és jógagyakorlás

Fizikai testünket leghatékonyabban hatha jógával erősíthetjük, tehetjük hajlékonnyá és stabillá.
Az annamaja kósa érzékszerveinkkel jól felfogható és megfigyelhető, ezért nem is csoda, hogy aki elkezd érdeklődni a jóga iránt, először az ászana (jógapóz) gyakorlás, a fizikai test gyakorlása felé fordul.
Az ászanák célja nem más, mint hogy rugalmas és erős legyen a testünk, hogy aztán kényelmesen és hosszú ideig tudjunk meditációs pózban ülni és a befelé vezető utazásra koncentrálni. Ez tehát az első rétegünk és az első lépés – fizikai testünk tudatosítása.

  • Legközelebb jógaórán figyelj oda a légzésedre. Már mielőtt az óra elkezdődne. Milyennek érzed a levegő hőmérsékletét? Szabadon áramlik a levegő a tüdődbe vagy akadályba ütközik? Felületesen vagy mélyen lélegzel? Ne megváltoztatni, megfigyelni próbáld a testedet.
  • Óra alatt a kitartott pózoknál pásztázd a tested. Vajon hol tudnál még egy kis izmot ellazítani? Hol gyülemlett fel feszültség, amit még elengedhetsz?
  • Savászanában óra végén figyeld meg az érintkezési pontokat a tested és a matrac között. Figyeld meg egyenként és tudatosítsd ezeket a finom pontokat.

Annamaja kósa és a csakrák

Étel-testünk, bár később látni fogjuk, hogy a többi kósán keresztül az összes csakrával kapcsolatban áll, elsődlegesen a Múladára/Gyökércsakrával kapcsolódik legszorosabban. A Gyökércsakra eleme a föld, színe a piros, azért a fizikai test rétegét is szokás a kósa modellben ezzel a színnel ábrázolni. A Gyökércsakra fontos szerepet játszik az anyagi világgal való kapcsolatunkban: a létbiztonsággal, az étel és az ital meglétével, stabilitásunkkal.
Amikor a Gyökércsakrához tartozó pózokat gyakoroljuk a jógaórán, egyensúlyunkon és stabilitásunkon dolgozunk.
Az anyagi világban megtalálni a stabilitást, az egyensúlyt és testünk táplálásának, egészségben tartásának lehetőségeit az Annamaja kósa fő feladata.

Annamaja kósa és jámák/nijámák

Fizikai testünkért nem csak a szőnyegen tehetünk – sőt, a legtöbbet úgy tehetünk érte, ha a jógamatracon túl is gondját viseljük. Ide kapcsolódnak azok a jógikus alapelvek, amikről korábban is beszéltünk.

  • fontos a rendszeresség, hogy rendszeresen étkezzünk, mozogjunk és biztosítsunk pihenést a testünknek.
  • éljünk ragaszkodás-mentesen és mértékletesen
  • tartsuk magunkat tisztán mind külső, mint belső értelemben
  • legyünk tudatosak a testünkkel kapcsolatban, gyakoroljuk az önkontrollt, de ugyanúgy a nem-ártást is: jógázzunk kitartóan és pihenjünk eleget
  • ragaszkodjunk a valósághoz: fogadjuk el a testünket és ne próbáljuk olyan pózokba kényszeríteni vagy elvárásoknak megfelelően alakítani, amik nem valódiak a számunkra

Annamaja kósa és jóga nidra

A jóga nidra hatására a test ellazul, és minden szervrendszere pihen. Csökken az izomfeszültség és a belső szervekben megkezdődik a méregtelenítés. A csontok melletti legapróbb, a vérereket tartó izmok is ellazulnak, a fizikai szinten elraktározott stressz is feloldódik. Az idegrendszer megpihen.

Annamaja kósa és tisztító gyakorlatok

Ide azt a példát szeretném hozni, amiről már közösen is beszéltünk: az orrmosást. Az orrmosással fizikailag tesszük átjárhatóvá az orrjáratokat, de ezzel az öblítéssel megtisztítjuk gondolatainkat is. És ezzel már át is tértünk a kósák közötti kapcsolatra: fizikai testünk nem választható el a magasabb energiájú, finomabb rétegeinktől, ahova pl.  gondolataink tartoznak. Erről majd egy későbbi bejegyzésben írok részletesebben.

Ahogy ebben a rövid összefoglalóban már láthatod: a kósa modell a jógikus gondolkodásmód szerves része és mint a kirakós egy darabkája illeszkedik mindahhoz, amikről eddig beszéltünk/írtam nektek. A blogon vissza tudod olvasni a jámákról, nijámákról és a csakrákról szóló bejegyzéseket is.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődésedet és velem tartasz legközelebb is!
Találkozunk a következő bejegyzésnél és a jógaórákon!

Böngéssz még:
https://chopra.com/articles/embrace-the-5-koshas-in-your-yoga-practice
http://amritajoga.hu
https://slideplayer.hu/slide/2841847/
https://www.theconnectedyogateacher.com/5-koshas-annamaya-kosha/
https://www.ekhartyoga.com/articles/practice/the-koshas-yoga-series-with-james-reeves
https://tayyoga.wordpress.com/2017/12/27/part-16-koshas-and-chakras/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: