Kósa minisorozat 6/4 – Manomaja kósa

Elérkeztünk a harmadik burokhoz, érzelmeink és elménk folyamatainak színteréhez. Középen járunk, félúton a tapintható fizikai testünk és a szavakkal ki sem fejezhető megvilágosodás között. Ez az a szint, amit legtöbben még érzékelünk, aminek a tudatában vagyunk, de elme burkunk megfigyeléséhez már tudatosan figyelnünk kell befelé. Itt hullámzik tudatunk megvalósult része: gondolataink és érzelmeink óceánja. Merülj velem mélyebbre!

A Manomaja kósa neve a manasz, elme szóból származik.
Létünk ezen rétegében történik minden, amit érzel, gondolsz, amivel tudatosan vagy tudattalanul azonosítod önmagad. Itt fogalmazódnak meg ösztönös válaszaink az érzékszerveinken át tapasztalt világra, innen ered az ego érzése (az “énség”) és a Manomaja kósával emlékezünk.
Itt vetnek finom hullámokat az elménkben a felbukkanó és tovatűnő gondolatok, és itt alakulnak ki megszokásaink és hitrendszereink sodró áramlatai (mint pl. a társadalom és a család által továbbadott normák).

De hol is van valójában ez a rétegünk?
A nyugati kultúra az elméhez egyértelműen az agyat társítja elsődlegesen, de egyre szélesebb körben elfogadott, hogy minden egyes sejtünk emlékezik. Így az elme burok helye az egész test és a test minden egyes sejtje. Itt is láthatod, hogy a kósa modell pusztán szemléltető eszköz és azt mutatja be, hogy egyes rétegek megéléséhez mennyire kell elmélyednünk önmagunkban. A Manomaja kósa jelen van egész szervezetünkben és segít emlékezni, tanulni, ezek által nem csak befogadni, de formálni is a körülöttünk lévő valóságot.

Manomaja kósa a mindennapi életben ( és kis kitérő a többi kósa felé)
Tehát minden sejtünk emlékezik, tanul, információt raktároz. Raktározza minden megélt gondolatunkat és érzésünket – így a legnagyszerűbb és a legbonyolultabb “hely” is lehet az életünkben. Bonyolult, ha nem tudunk tisztába jönni érzelmeinkkel és gondolatainkkal, de csodálatos segítő, ha tudatosítjuk elménk működését.
Minden benyomás, élmény, hatás és érzelem azonnali hormonális választ vált ki a testünkben és testünk egy idő után megjegyzi az adott választ és elraktározza azt az elme burkunkban. így alakulnak ki pl. a hitrendszereink, amiken már nem is gondolkodunk, csak elfogadjuk őket és aszerint cselekszünk, amit diktálnak. Legalábbis addig, amíg nem tudatosítjuk őket.
* Válassz szemüveget! Szűrd meg a benyomásokat, amik a mindennapokban érnek! Sokkal több információ ér minket, mint amennyit egy nap fel tudunk dolgozni. Ha hagyod, hogy mindegyik eljusson hozzád, zavart okoznak. Zaklatottak leszünk, megfeszülnek az izmaink, elindul a hormonális stressz-reakció (így kapcsolódik a Manomaja és az Annamaja kósa), szaporább és felszínes lesz a légzésünk, csökken az energiaszintünk (ez pedig már a Pránamaja kósával való kapocs). Ha viszont arra fordítod a figyelmed, hogy mi az, ami neked a nap eseményeiből, a megélt érzelmekből, felbukkanó gondolatokból és a feléd irányuló hatásokból igazán fontos, akkor csak azt fogod beengedni elme burkodba, ami pozitív változásokat hoz. Ezzel a tudatossággal megválogathatod, megvizsgálhatod és ha úgy döntesz, megváltoztadhatod gondolataidat, az eseményekre adott érzelmi válaszaidat és az életedet befolyásoló hitrendszereket is.
* Teremts egyensúlyt aktivitás és passzivitás között! Tested folyamatosan tanul és fejlődik a téged ért hatások által. Hogy tanulékonyságod megmaradhasson, szükséged van nem csak a serkentő hatásokra, hanem passzív pihenésre is, leginkább alvásra. Adj magadnak időt regenerálódásra, hogy az aktív időszakokat minél tudatosabban és eredményesebben élhesd meg.
* Figyeld meg, hogy milyen zenét, milyen megerősítéseket hallasz szívesen! Milyen a ritmusuk, a hangzásuk? Mi az üzenetük? Milyen érzéseket, gondolatokat ébresztenek benned?
Semmi nem nyugtatja meg olyan jól a gondolatainkat és érzelmeinket, mint a zene, amire rezonálunk. Átvitt értelemben és szó szerint is. Ahogy sejtjeink emlékezete, úgy a testünket sejt szinten harmonizáló hangterápia is egyre inkább elfogadott. A hangok különböző frekvenciájú rezgések, amit átvesznek sejtjeink, így kerülnek “azonos hullámhosszra”, harmóniába.
Testünknek-lelkünknek jót tesznek tehát a ritmikusan ismételt megerősítések, a kellemes hangok.
Tudatosítsd tehát magadban, hogy hogy érzed, számodra mi hat pozitívan.

Manomaja kósa a jógagyakorlásban
* És mi az, ami része a jóga hagyománynak, dallamos, ismétlődő és bizonyos frekvencián rezeg?
Bizony, a mantra! 🙂
A jógafilozófia szerint minden testrészünkhöz tartozik egy saját hang, egy saját rezgés.
A jógaórát rendszerint megkezdő Om mantától kezdve a hosszú, tradicionális mantrákon keresztül a saját mantrádig válassz bármit, aminek a rezgése és tartalma a lelkesedés energiájával tölt fel. (Amikor érzed a tanulás iránti lelkesedést, mint kisgyerek korodban, amikor meg tudtál csinálni valami újat – akkor is a Manomaja kósához jutottál el.)
A mantra harmonizál, gyógyít és segít visszavonni az érzékeket (ez a pratjahára a jógában – amikor az érzékszerveiddel nem a külvilág felé, hanem befelé fordulsz) és befelé koncentrálni (jógában dháraná a neve ennek a koncentrált állapotnak).
Engedd, hogy a mantra hatására feloldódjanak az érzelmi, gondolati gátak.
* Amikor pedig nem mantrát, hanem ászanát gyakorolsz, állj meg egy-egy pózban és figyel!. Eőször figyeld meg a testedet (Annamaja kósa) és hagyd, hogy lelassuljon és egyenletessé váljon a légzésed (Pránamaja kósa). Kezdd el figyelni a gondolatokat és érzéseket, amik felmerülnek. Figyeld őket úgy, mintha távolról egy mozivásznon néznéd a gondolataidat. Vagy mintha felhők lennének, amik jönnek-mennek az égen. Engedd, hogy mint a buborékok a kagylóból, előbújjanak és felbukkanjanak az érzéseid. Hagyd őket feljönni a felszínre, ismerd fel, aztán engedd el őket. Használd a kitartott pózokat gondolataid, érzelmeid, emlékeid felismerésére és feloldására (vagy ennek a folyamatnak az elindítására). Az egyensúlyozó pózokban is időzz el hosszabban, a fizikai egyensúly mellett találd meg a lelki egyensúlyod. Ha fejleszted a tested, lelméd is fejlődni fog.
* Gyakorolj jóga nidrát! Harmonizálja az elmét, segít elszakadni a külvilág ingereitől és befelé fordulni. Amikor arra figyelsz, hogy belül mi játszódik le, felfedezheted elméd működését és megélheted létezésed igazi természetét.

Manomaja kósa és a csakrák
A csakrák kihívást jelentettek 🙂
Amit itt leírok, ezért mind a saját elgondolásom és ami velem rezonált (hogy ne távolodjak el szóhasználatban sem a korábbi gondolatmenettől).
Amikor elkezdtem magam beleásni a Manomaja kósa és a csakrák összefüggéseibe, nem találtam egyértelmű útmutatást. Van olyan felfogás, ami szerint a Szvádhisthána, azaz a szakrális csakra kapcsolódik hozzá, mert ez a csakra felelős a kreativitásért és ösztöneinkért. Mások szerint az Anáhata, a szívcsakra kapcsolódik jobban érzelmi/elme testünkhöz. Van, aki viszont az Ádnyá-, vagyis homlokcsakrát párosítja mentális burkunkhoz, mert itt rejlik az intuíciónk.
Hozzám az a megközelítés áll legközelebb, ami a Manomaja kósát a Szívcsakrához kapcsolja.
A középső, a Szívcsakra a híd az alsó három csakra (anyagi mivoltunkhoz közelebb álló minőségek) és a felső három csakra (magasabb szintű energiáink) között.
* A harmadik burkot is ilyen átmenetnek látom fizikai rendszereink és mentális funkcióink között. Valóban, elménk egy megvalósulási foka a hamis ego, ami az elkülönültség érzetét kelti a többi élőlénytől. Elménk feljődésével viszont ennek helyét átveszi az egység érzése. A fajfenntartás ösztöne helyébe is – ahogy egyre tudatosabban élünk – a szeretet adása és elfogadása lép. Ahogy az elme burok “küszöb” (akár a legfinomabb) fizikai rendszereink és bölcsességünk között, úgy a Szívcsakra is híd fizikai- és felsőbb szintű létezésünk között.
* A Manomaja kósa tudatos megéléséhez fontos megteremteni az egyensúlyt aktív befogadás és pihenés között. Ugyanilyen egyensúlyteremtő szerepe van a Szívcsakrának: egyensúlyba hozni a szeretet adását és elfogadását.
Hozzám tehát ez a felfogás áll közel – elfogadom a Szívcsakrát, mint érzelmi és elme testükhöz kapcsolódó elsődleges energiaközpontot.
Itt is érvényben van természetesen, hogy ezek az energiaközpontok és testek folyamatos kölcsönhatásban és együttműködésben vannak egymással. Vagyis nem kizárólagos és egy-az-egyben megfeleltetésről van szó itt sem. Engedj teret saját megtapasztalásodnak, olvass a témában, ha felkeltette az érdeklődésed és bármikor hagyhatsz kommentet is, ha megosztanád meglátásodat, gondolataidat!

Figyelj tehát befelé – figyeljd meg gondolataidat, érzéseidet és az életedet befolyásoló hitrendszereket! Legyél tudatos abban, hogy milyen benyomásokat engedsz közel magadhoz. Tanulj lelkesen és olyan dolgokat, amikről úgy érzed, szebbé teszik az életed és a körülötted élők életét. Találd meg az egyensúlyt a befogadás és a pihenés, aktivitás és regenerálódás, adás és elfogadás között.
Tudd, hogy módodban áll változtatni az elme hullámzásain – megválaszthatod gondolataidat, érzelmeidre adott válaszaidat és azokat az elfogadott igazságokat is, amiket esetleg tudattalanul is magaddal hordozol.
Hallgass zenét, énekelj és találd meg a hozzád legközelebb álló- vagy saját mantrádat.
Figyld meg, hogy te mivel rezonálsz.

Találkozzunk a következő bejegyzésnél és szeretettel várlak a jógaórákon!
Veronika

Olvass tovább:
https://chopra.com/articles/embrace-the-5-koshas-in-your-yoga-practice
http://amritajoga.huhttps://slideplayer.hu/slide/2841847/
https://www.theconnectedyogateacher.com/5-koshas-annamaya-kosha/
https://www.ekhartyoga.com/articles/practice/the-koshas-yoga-series-with-james-reeves
https://tayyoga.wordpress.com/2017/12/27/part-16-koshas-and-chakras/
https://www.yogajournal.com/philosophy/getting-know/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: