Miért 108-szor ismételünk egy mantrát?

Órán felmerült a kérdés és nagyon megörültem neki! 🙂
Annyira szerteágazó ez a téma, hogy nehéz lesz rá rövid választ adni. Ezért, kérlek, tekintds az itt leírtakat kiindulási pontnak és ha érdekel a számok és/vagy a mantrák világa, bátran vesd bele magad a kutatásba.

Először is a 108-as számról.
Ha szeretnél az itt felsoroltakról bővebben olvasni magyarul, akkor kattints ide a Kagylókürt bejegyzéséért.
Az indiai hagyományban a 108-at mint a mindenség egyetemes arányszámát fogadják el, ami az Univerzumtól kezdve az emberi test energiavonalaiig mindenütt megjelenik.
Az emberi testben 108 fő energiacsatorna van, amik a szent szívben találkoznak. Amikor a mantrát 108-szor ismételjük, minden energiacsatornát feltöltünk a mantra rezgésével. Az ember személyiségfejlődése alatt 108 stádiumon megy keresztül és a fizikai testben 108 fő szervet különböztetünk meg. A hagyomány szerint Síva 108 ászanát hagyott az emberiségre, amit fizikai testünk gyakorlására (és ebből kiindulva elménk épülésére) használhatunk.
Numerológia szempontjából is érdekes szám a 108.
108=9X12, ahol a 9 és a 12 is kiemelten fontos szám. A 9 a befejezettség száma (hiszen utána a számjegyek már ismétlődnek), 9 emberi archetípust ismerünk és 9 bolygó van a Naprendszerben, amik az asztrológia szerint 12 házon át vándorolnak az év során.
A 12 szerencsés szám, a bőséget, a szerencsét, a tudást és az odaadást szimbolizálja. Vagyis, ha képesek vagyunk odaadással, esetleg lemondások árán is tanulni és tenni a céljainkért, szerencse és bőség kíséri majd életünket. Maga az 1-0-8-as számsor is érdekes: az 1-es az Igazság/Isten száma, a 0 az üresség, a lelki gyakorlás beteljesedése és a 8-as a beteljesülés, az örökkévalóság számjegye.
A természetben is különleges, visszatérő szám a 108. India szent folyója, a Gangesz 12 hosszúsági- és 9 szélességi fokot fog át és az ezüst – a Hold fémének – atomsúlya is 108.
Csillagászati szempontból alátámasztott tény, hogy a Nap átmérője 108-szorosa a Föld átmérőjének, a Föld távolsága a Naptól a Nap átmérőjének 108-szorosa és a Föld-Hold távolság 108-szorosa a Hold átmérőjének.
A világ nagy vallásai mind ismerik, és saját meggyőződésük szerint alkalmazzák a 108-as számot.
A csillagászati és asztrológiai megfigyelések összessége alapján a 108-as rezgésharmónia a földi lét eredete, ezáltal a magasabb tudatszint megnyílásának a kulcsa is.
Ezért ismételjük 108-szor a mantrát: harmonizálja a fizikai testet, a mentális alkatot, egyensúlyba hozza a női és férfi minőségeket, végül segíthet eljutni a tisztánlátáshoz.
Amikor nem 108-szor ismételjük a mantrát, akkor az ismétlések számát felezzük (mint a rózsafüzéren), negyedeljük (mint a csukló málákon) vagy a tizenketted részét vesszük, vagyis kilencszer ismételjük a mantrát.

A mantráról
A mantra szanszkrit eredetű szó, de mára az egész világon elterjedt kifejezés. Olyan ismételt szótag, szó, szavak sorozata, rövid mondat, fohász, vallásos szöveg vagy megerősítés, amit hangosan vagy magunkban ismétlünk, hogy megerősítsük szándékunkat.
A mantrának hatalmas ereje van (ezét nem mindegy, hogy azt ismételgetjük-e, hogy “nekem ez úgy sem fog menni”, vagy “kitartás, sikerülni fog”!) abban, hogy összpontosítsuk belső erőnket és szándékaink megjelenjenek mindennapi életünkben. Használhatod a mantrákat szükség idején vagy stresszes időszakokban, de nyugalmas időszakokban is használhatod őket befelé forduláshoz, lelki békéd megtámogatásához, tested-lelked gyógyulásának támogatásához.
Minden kultura ismeri és használja a rezgések és az elhatározások (pl. imák) ismétlésének gyakorlatát. A jógához a szanszkrit mantrák kapcsolódnak kulturálisan, de te is bármikor megalkothatod saját mantrádat, amit magaddal viszel a hétköznapokba és ismétlésükkel alakíthatod saját valóságodat.
Ha szeretnél megismerkedni szanszkrit mantrákkal, kattints ide Deva Premal és Miten 21+1 napos mantra meditációs, ingyenes sorozatáért.
Itt pedig ugyanettől a két szerzőtől olvashatsz magyar fordításban arról, hogy ők hogyan gondolkodnak a mantragyakorlásról.
A videók angol nyelvűek, de a magyar fordítást elolvashatod a videó alatt, mielőtt elindítanád. A magyarázó szöveg után maga a mantra következik, amit így te is kipróbálhatsz.


Deva Premal mantra előadásai személyes kedvenceim.
Szeretnék két mantrát itt is megosztani veletek.
Az első a Gayatri Mantra, aminek (egyik*) magyar fordítása a következő:
 “Az univerzumot teremtő, az imádatra méltó, a tudást és fényt megtestesítő, a minden bűnt és a tudatlanságot megsemmisítő Teremtő dicsőségén meditálunk. Ő világosítsa meg értelmünket!”

A másik mantra, amit itt szeretnék megosztani, a Shanti mantra.
Ez a mantra áldáskérés tanulás előtt tanítóra és tanulóra, ezért engem is hallhattál már ezt a mantrát zengetni jógaóra elején.
Fordítása: “Védelmezzen mindkettőnket, lelje örömét mindkettőnkben (a Legfelsőbb), hozzuk létre együtt a tündöklő erőt. Lelki szemeink teljességgel lássák meg a lelki tudást és ne gyűlöljük egymást!”

*A mantrák szövegeit szinte lehetetlen pontosan fordítani, mert a szankszkrit szavak többjelentésűek és mély kulturális jelentést is hordoznak. Így a fordítások nagyon eltérőek lehetnek, bár szellemiségük és a mögöttük rejlő szándék ugyanaz. A Gayatri Mantrának a 21+1 napos mantra meditációs oldalon egy másik fordítását olvashatjátok.

Sok örömet kívánok nektek a matrák világának felfedezéséhez!
Veronika

Források:
http://www.devapremalmiten.hu/hu/a-mantragyakorlas-11-legfontontosabb-pontja
http://www.vedicastrology.co.in/numerology-compound-numbers-10-15.html
https://timesofindia.indiatimes.com/religion/mantras-chants/know-why-are-mantras-chanted-108-times/articleshow/75154534.cms
http://www.kagylokurt.hu/13811/orientacio/tavlat/108-a-misztikus-egysegszam.html
YTT/2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: