Kósa minisorozat 6/5 – Vidzsnánamaja kósa

Izgalmas témához, a negyedik testhez érkeztünk.
A Bölcsesség burok (vidzsnána=tudás) az a terület, amit már nem mindannyian érzékelünk, hiszen túl van a fizikai dimenziókon. Az intuíció és a magas szintű tudatosság birodalmában járunk, ahová az előző három réteg kitartó megismerésével és fejlesztésével juthatunk el.
Ismerkedjünk meg a lelki tapasztalatok helyével, ahol megismerhetjük valódi énünket.

A Vidzsnánamaja kósához eéjutva az energia és a tudatosság finomabb szintjét tapasztaljuk meg, túllépünk önmagunkon. Ha kitartóan dolgozunk az előző három kósán és egyensúlyba hozzuk őket. eljutunk a Bölcsesség burkunkhoz.
Nehéz szavakba önteni ezt a megtapasztalást, mert nem olyan konkrét, mint ahogy például fizikai testünk üzeneteit érzékeljük.
A Vidzsnánamaja kósa a tiszta igazság keresésének a helye, ami a jóga szerint önmagunkban létezik. Ez az igazság fölötte áll a társadalmak diktálta eszméken, az illúziókon túli világban jelenik meg. Általa megtapasztalhatjuk az önmagunk feletti szeretetet, , az azonosságot a Föld minden teremtményével és az Univerzummal. Az elfogadás, a megbocsájtás és a nyíltság jellemzi ezt a szintet és a felismerés, hogy egységben vagyunk a kozmikus törvényekkel.

A Vidzsnánamaja kósához tartozik a tisztán látás mind szószerinti, mind átvitt értelemben.
Felismerjük intuíciónkat és megtanulunk hallgatni megérzseinkre, belső bölcsességünkre. Hiszen tudjuk, hogy belső bölcsességünk szorosan kapcsolódik a Világmindenség tudásához. Van, akinél megjelenik a telepátia vagy a távolba látás képessége is. Megpillanthatjuk a logikán túli teljes képet a létről és intelligenciával megérthetjük valódi énünket.

Amikor ítélkezés nélkül, objektíven tekintünk a világra és saját magunkra, felismerjük feladatunkat a világban. Ekkortól teljes felelősséget tudunk vállalni önmagunkért és teljes tudatosságban éljük eletünket.

Vidzsnánamaja kósa és a Homlokcsakra
A Homlokcsakra vagy harmadik szem egyes források szerint a homlok közepén, mások szerint a két szemöldök között helyezkedik el. A Homlokcsakra felel  tisztánlátásunkért és azért, hogy felelősséget vállaljunk saját magunkért. A hatodik csakra szintjén tisztán kirajzolódnak belső értékeink. Belső hangunk segít megtalálni az utat hamis egónktól valódi, felsőbb énünkig. Pszichikai szinten a csakra a lélek színhelye, vezérli az intuíciót, a bizalmat, a meditációt. Az erősödő intuíció segít felismerni életfeladatunkat. A befelé figyelés eredményeképpen megismerjük felsőbb énünket. Ezzel egy időben a csakra a nevetést is vezérli – egyik legfontosabb feladata, hogy tudjunk nevetni önmagunkon.

Vidzsnánamaja kósa a jógagyakorlásban
A Homlokcsakrához tartozó ászanákkal (amik a Harmadik szem területére, testi-lelki egyensúlyunk megtalálására vagy a felsőbb énünk előtti meghajlásra helyezik a hangsúlyt) felkészíthetjük testünket a Bölcsesség burok valódi gyakorlására, vagyis a meditációra (szanszktit kifejezéssel dhjána). Lecsendesítjük elménket (az előző három burkon keresztül haladva: megfigyelve és ellazítva testünket, elmélyítve légzésünket és elengedve érzéseinket és gondolatainkat), hogy ítélkezés nélkül, mint egy külső megfigyelő, befelé figyelhessünk. Kitartó gyakorlással ebben a befelé figyelő, nyugodt és ítélkezés nélküli csendben meghalljuk belső hangunkat, intuíciónkat.
Feltehetünk kérdéseket, amire belső bölcsességünk hangja válaszol majd.
Felfedezhetjük, hogy ha hátrahagyjuk, amikkel egónk azonosul (hogy mi az, amivel azonosulunk vagy amit elutasítunk akár a jógagyakorlásban, akár az élet többi területén), akkor ezzel az elengedéssel egyre közelebb kerülünk legfelsőbb énünkhöz.

Vidzsnánamaja kósa a mindennapi életben
Belső bölcsességünkhöz a hétköznapi életben is kapcsolódunk.
Amikor annyira elmerülünk egy általunk szeretett tevékenységben (legyen ez festés, kreatív írás, egy matematikai feladvány vagy bármi, ami felé teljes figyelmünkkel fordulunk), hogy megszűnik körülöttünk az idő és a tér, megéljük a meditációs mélységet. Ez más néven a flow élmény.

Amit minden nap, akár az utcán sétálva is gyakorolhatunk, az pozitív és negatív gondolataink kicserélése objektív szemlélődésre (amit leírni sokkal könnyebb, mint megcsinálni, de kitartó gyakorlással egyre könnyebb lesz. 🙂 ).
Ha láttátok a Kung-fu panda című rajzfilmet, biztos emlékeztek a két kung-fu mester beszélgetésére (igen, fontos feladatunk a nevetés 🙂 )

Kép forrása: Internet


“Shifu: Mester, mester!! Van egy …öö ..izé…nagyon rossz hírem!
Oogway: Ááá, Shifu. Nincs jó, vagy rossz hír. Csak hír van.
Shifu: Mester, a látomásod most valóra vált! Tai-Lung megszökött a börtönből, és ide tart!
Oogway(döbbenten, meglepve néz): Na, ez rossz hír….”

Anélkül, hogy észrevennénk, legtöbbször azonnal megítéljük és kategóriákba tesszük tapasztalatainkat. Ezzel az egység helyett a különállást erősítjük magunkban. Ha egy új helyre érkezünk, rögtön értékeljük, hogy szép a főtér (jó), de szemetes az utca (rossz), kedvesek az emberek (jó), viszont mindjárt elered az eső (rossz).
Próbáld meg legközelebb (séta-vagy autóvezetés , esetleg házimunka, stb. közben) elcsípni ezeket a gondolatokat és külső szemlélőként, érzelmeid bevonása nélkül szemlélni a helyzeteket, személyeket, eseményeket. Ha gyakoroljuk semleges elménk (se nem pozitív, se nem negatív) gyakorlását, már elindulunk az ítélkezés elengedése, a megbocsájtás és az univerzális egység megélése felé.

A kósákat egymásban lévő babákhoz vagy a hagyma rétegeihez szokták hasonlítani.
Még találóbb hasonlat, hogy az első négy kósa négy egymásra illesztett lámpabúra, az utolsó test – az Üdv burok – maga a lámpa fénye, ami átsüt a lámpabúrákon. Énünk különböző aspektusain átsüt Valódi Énünk fénye, ezzel létrehozva egyedi személyiségünket. A beteljesülés az, amikor megtisztítjuk az első négy kósát, hogy isteni énünk kisugárzása akadály nélkül süthessen át rajtuk.
Az utolsó, a Tiszta Lélekhez legközelebbi burok lesz a sorozat utolsó témája.

Várlak benneteket egy hét múlva a blogon és minden hétköznap a jógaórákon.
Veronika

Olvass tovább:
https://chopra.com/articles/embrace-the-5-koshas-in-your-yoga-practice
http://amritajoga.huhttps://slideplayer.hu/slide/2841847/
https://www.theconnectedyogateacher.com/5-koshas-annamaya-kosha/
https://www.ekhartyoga.com/articles/practice/the-koshas-yoga-series-with-james-reeves
https://tayyoga.wordpress.com/2017/12/27/part-16-koshas-and-chakras/
https://www.yogajournal.com/philosophy/getting-know/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: