Kósa minisorozat 6/6 – Anandamaja kósa

Ez a bejegyzés a célhozérésről szól.
Egyrészt végére érünk a kósa minisorozatnak és eljutunk legbelső rétegünkig, másrészt maga ez az utolsó test is a beteljesülésé, az üdv burka.
Akár csak egy pillanatra is, de ha sikerül megélni a mindenek felett álló szeretet és szabadság állapotát, bepillanthatunk a megvilágosodásba.

Az Ananda szanszkritul boldogságot jelent, de nem akármilyen boldogságot. Azt a transzcendens, egyénen felüli boldogságot jelenti, amikor megérezzük, hogy egyek vagyunk önmagunkkal, a világ minden teremtményével és Istennel. Ez az Üdv burok megélése, mondhatni, az üdvözülés.
(Itt szeretnék egy nagyon prózai kitérőt tenni az Isten szó használatához. Egyik felekezet Isten fogalmára sem értem. Hiszem, hogy a jóga mindenkié, és a jógafilozófiát gyakorolhatod, bármilyen formában is tiszteled Őt és bármilyen néven emlegeted. Lehet Ő A Legfelsőbb, Isten, Univerzum, Sors vagy bárki, aki neked a végtelen szeretetet, felszabadulást, végtelen tudatosságot jelent. Nem szeretnék megpróbálkozni Isten definiálásával, csak szeretném, hogy értsd, hogy nem bármelyik vallás által tisztelt Istent értem alatta. Szeretném, ha a jógafilozófiát mindenki saját meggyőződésével összhangban gyakorolhatná.)

Az Üdv burok az a réteg, ami mélységében a legbelső rétegünk, de minőségében nem különbözik az univerzális tudás “anyagától”. Más néven Boldogság testnek is hívják. Azzal a hasonlattal lehet legjobban érzékeltetni, amit korábban már említettem: az Anandamaja kósa a lápa fénye, a többi négy kósa pedig a rá és egymásra illesztett lámpabúrák. Ez a fény olyan, mint a Nap fénye, és ha megtisztítjuk a négy lámpabúrát, a belső fény kisugárzik és egybeolvad a napfénnyel.

Az Anandamaja kósa a tökéletesség dimenziója, aminek általában csak pillanatokra vagyunk tudatában. Ezek azok a pillanatok, amikor szívünk mélyéről ösztönösen és tisztán érezzük, hogy összeköt a szeretet minden élőlénnyel, hogy élni jó, és az élet szép. Az Üdv burok állapota a béke, az életöröm, az egyénen túlmutató boldogság, a feltétel nélküli szeretet önmagunk és mások iránt. Ebben a tökéletes dimenzióban vagyunk legközelebb a Tiszta Lélekhez, Isten kisugárzásához. A fizikai és energetikai blokkok feloldódnak, megszűnik a dualitás, és megélhetjük az egyéni lélek és az Univerzális Lélek eggyéválását, vagyis az egységet Istennel.
Ez az állapot a Szamádhi, amit transzként vagy tudatfeletti állapotként is emlegetnek.
Akik elérik és fenn is tudják tartani ezt az állapotot, ők a megvilágosult emberek.
(Érdekesség képpen: egyes források szerint Jézus is Szamádhi állapotban töltötte azt a negyven napot a sivatagban, amikor felülemelkedett a fizikai- és a mentális test kísértésein, hogy végül Istennel teljes egységben térhessen vissza az emberek közé.)
Nehéz tehát leírni, hogy mi is ez az állapot, amit általában egy-egy pillanatra élünk meg, de kitartó gyakorlással egyre jobban megközelíthetünk.
Ha mélyebben érdekel a Szamádhi, kezdj el itt olvasni.

Anandamaja kósa a mindennapi életben
Mindez egyszerre hangzik nagyon elvontnak és nagyon fennköltnek, olyan állapotnak, ami után vágyunk. Ki ne vágyna végtelen, feltétel nélküli szeretetre és békére?
A jó hír, hogy amíg az első négy kósa megtisztításával azon dolgozunk, hogy közeledjünk a beteljesülés felé, már most is bepillanthatunk a függöny mögé. Biztos vagyok benne, hogy te is éltél már meg hasonlót, ha nem is pont Szamádhinak nevezted (vagy nem is volt rá szükség, hogy bárminek is nevezd, elég volt ott lenni a pillanatban).
Ezekben a pillanatokban megélted az Üdv burok működését, a Boldogság testedet.
Ebből eredhetnek az egységben élés önfeledt, boldog pillanatai, amikor megérezzük, hogy valami nagyobbnak vagyunk a része, ami túlmutat önmagunkon:
* Amikor önzetlen vagy önfeláldozó munkát végzünk
* Amikor cselekedeteinket egy önmagunkon kívüli célnak, vagy Istennek ajánljuk fel
* Amikor meditáció alatt megnyitjuk a szívünket önmagunk és mások feltétel nélküli szeretete felé
* Amikor teljességében megéljük a pillanat csodáját és megérezzük, hogy egységben vagyunk önmagunkkal és a világgal
* Amikor elmerülünk egy mantra éneklésében
* Amikor imádkozunk
Bármikor, amikor megéljük, hogy a feltétel nélküli szeretet, a beteljesülés a legbelső valóságunk, és megéljük a teljes szabadságot.
Használhatsz megerősítéseket is, teljes tudatossággal és érzéssel. Ilyen megerősítések a következők:
“Egy vagyok az Univerzummal.”
“Egységben vagyok önmagammal és a világgal.”

Anandamaja kósa és a Koronacsakra
A Szamádhi, a tudat feletti állapot, a megvilágosodás csakrája a Koronacsakra.
A hetedik, legfelső csakránk helye a fejtető vagy a fejtető felett van. Ez a csakra legtöbbünk esetében inaktív, nem jutunk el a tudatosságnak erre a szintjére. Satyanada szerint a hetedik már nem is csakra, hanem a legmagasabb tudatosság lakhelye. Itt válik lehetővé a gondolatok elcsendesítése és a Szamádhi állapot elérése, ami minden gyakorló célja: eggyé válás az Önvalóval. Itt válik lehetővé, hogy megtapasztaljuk isteni eredetünket, megközelíthetjük az Istennel való egyesülés élményét.
Minden csakrához tartoznak jógapózok, de a Szamádhi eléréséhez az ászanák csak átvitt értelemben eszközök. A Szamádhi állapotot mély meditáción keresztül érhetjük el. Ehhez viszont szükségünk van a képességre, hogy hosszan legyünk képesek meditációs pózban ülni. Ebben vannak segítségünkre a jógapózok.

Anandamaja kósa a jógagyakorlásban
A Szamádhit nem ászana gyakorlással tapasztaljuk meg, de Boldogság testünk működését tettenérhetjük jógaóra alatt is.
* Fejenállás az egyetlen póz, ami ténylegesen a Koronacsakrát stimulálja, miközben egyensúlyba hozza azt a Gyökércsakrával, harmóniát teremtve ezzel az összes csakra mentén az egész testben.
* Meditációs pózok (mint pl. a törökülés, gyémánt póz vagy lótuszülés). Azért sorolhatjuk őket a Koronacsakra gyakorlatai közé, mert ezekkel a pózokkal készítjük fel a testünket a meditációra. Minden ászana célja, hogy testün stabillá, elménk nyugodtá váljon, így készülünk már a napüdvözlettel is a meditációhoz.
* Amikor az órát meditációval zárjuk, maradj utána egy kicsit még Savászanában. Ekkor kerülsz legközelebb Boldogság tested, Üdv burkod megtapasztalásához. Engedd, hogy ászana gyakorlás és meditáció után ebben a teljesen ellazult, békés állapotban akár csak egy pillanatra is eltöltsön a teljes elégedettség, a pillanat teljes, tudatos megélése és a boldogság.
* Jógaóra után is megtapasztalhatod az Anandamaja kósát. Ez az az állapot, amikor az óra után szinte ok nélkül érzel boldogságot és nyugalmat. Amikor úgy érzed, hogy minden a helyén van a világban, a világ úgy jó, ahogy van.


A Szamádhi eléréséhez legtöbbször sok éves gyakorlás vezet és nem mindenkinek célja, hogy elérje.
Amikor mégis megtörténik, azt úgy írják le, mint egy egyszerre csodálatos, mégis teljesen természetes érzés. Hiszen mindannyiunkban ott van a boldogság belső fénye, ami arra vár, hogy beragyoghasson minket.

Legbelső, valódi önmagad megpillantása a spirituális utazás célja. Elég megélni egyetlen beteljesült, boldog pillanatot, ami emlékeztet, hogy ki is vagy valójában.

Olvass tovább:
https://chopra.com/articles/embrace-the-5-koshas-in-your-yoga-practice
http://amritajoga.huhttps://slideplayer.hu/slide/2841847/
https://www.theconnectedyogateacher.com/5-koshas-annamaya-kosha/
https://www.ekhartyoga.com/articles/practice/the-koshas-yoga-series-with-james-reeves
https://tayyoga.wordpress.com/2017/12/27/part-16-koshas-and-chakras/
https://www.yogajournal.com/philosophy/getting-know/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: