Csakra minisorozat – Múladhára / Gyökércsakra – az első csakra

 Múladhára / Gyökércsakra
Első fő csakránk a gerinc mentén felfelé haladva a Gyökércsakra. Szankszkritul a neve Muladhara, ami azt jelenti, „Ok”, „Forrás”, „Támasz”. A Gyökércsakra a legalsó fizikai elhelyezkedésben, és mint a földhöz legközelebbi csakra, a Földhöz, az Anyaföldhöz és saját testünkhöz való viszonyunkért, érzelmi gyökereinkért felel. Befolyásolja viszonyunkat minden olyan eseménnyel, ami biztonságérzetünkkel függ össze: anyagi helyzetünkkel, munkánkkal, családi viszonyainkkal, önmagunkkal való viszonyunkkal és azzal, amikor ezekben változás áll be. A Gyökércsakra felel az aktivitás és passzivitás, a cselekvés és a pihenés közötti egyensúlyért.
A Gyökércsakra
·         helye: a gerinc alsó végénél, a gátnál
·         mantrája: LÁM (a mantra zengetése harmonizálja a csakra működését)
·         színe a vörös,
·         szimbóluma a négy szirmú lótusz,
·         minőségei: az egészség, az ősbizalom, az ősi életenergia, az anyagi világgal való viszonyunk
·         amik kiegyensúlyozó hatásúak: napfelkelte és naplemente, ritmusos zene, a dobpergés, a föld illata,
·         eleme a föld (aminek jelképe a négyzet)
A Gyökércsakra eleme a föld, ami legalapvetőbb szükségleteinket szimbolizálja, amire külső és belső stabilitásunkat építjük. Fő pszichikai funkciói a létfenntartással kapcsolatos gondolatok, az éhség, a szomjúság érzetei, az életösztön és a védekezés. Hozzá tartoznak gyermekkorunk emlékei is, amelyik életszakaszban kialakult fizikai és lelki biztonságérzetünk.
Fizikailag a csontok, idegrendszer, inak, izmok, körmök, lábfej, vastagbél,  hólyag, izmok. A hozzá kapcsolódó érzékelés a szaglás. Mirigye a mellékvese, ami az a kortizol, az adrenalin és a noradrenalin termeléséért felelős. Ha a Gyökércsakra nincs egyensúlyban (alul- vagy éppen túlműködik), megjelenhet a székrekedés, a hasmenés, a vesekő, a csontok gyulladásai, az izületi gyulladások és a túlsúly. A csakra hibás működése okozhat fogínypanaszokat, izomgörcsöket, rossz testtartást, gerinc-, illetve derékfájást és aranyeret is.
Pszichikai szinten ez a csakra felel testképünkért: hogy megszeressük magunkat és megismerjük határainkat.  Ha kiegyensúlyozottan működik, harmonikus kapcsolatot ápolunk az anyagi, a fizikai világgal. Egészségesek és erősek vagyunk, két lábbal állunk a földön. Ha a Gyökércsakra alulműködik, félünk a bizonytalanságtól és a változásoktól, mint pl. bármilyen utazás vagy változás mindennapi körülményeinkben és feladatainkban, kapcsolatainkban. Ilyenkor jellemző az aggodalom, a szorongás, a határozatlanság, az önbizalomhiány, a depresszió vagy a lustaság. A csakra túlműködésére utalhat a túlzott én-közpantúság, vagy jelentkezhet düh és agresszió képében vagy uralkodási vágyként.
Jógában több ászana is segíti a Gyökércsakra kiegyensúlyozott működését.
·  Álló ászanák, amik mechanikailag aktiválják az ülőideget (ami a keresztcsontból kilépve végighalad a combokon át egészen a talpig) – pl harcos pózok
·  Négy végtagon támaszkodó ászanák – pl. Urdhva Mukha Svanászana (felfelé néző kutya)
·  Egyensúlyozó ászanák – pl Vriksaszana (fapóz),
·  Talpon álló ászanák – pl. Padangustászana (a talp pontjain egyenletesen osszuk el a testsúlyt: a nagylábujj és kislábujj alatti talppárnán és a külső-belső boka középpontja)
·  A magas lábujjon végrett gyakorlatok – pl.Tólaszana (pálmafapóz)
·  (Egy lábon) Oldalra hajló pózok – pl.Ardha chandrászana
·   Kéztámaszos ászanák – pl. Bakászana (darupóz), mert ezeket a Múladhára csakrára összpontosítva könnyebb felvenni és kitartani.
·   Ülő ászanáknál a Gyökércsakra közvetlen kapcsolatba kerül a földdel, segítve a terület tudatosítását
·  Oldalt fekvő ászanák – Anantászana (csípőnyitó hatása miatt)
·   Savászana
Jógán kívül is többféle képpen tehetünk azért, hogy első csakránk kiegyensúlyozottan működjön.
·         Az Ayurvédaa következőket ajánlja, mint gyógymódot:
gyógymódok:
Ø  fitoterápia (pl Triphala),
Ø  aromaterápia: édes narancs és édeskömény,
Ø  masszázs: abhyanga;
Ø  Táplálkozás: gyökér és gumó félék (pl. édesburgonya, répa, gyömbér, cékla, kurkuma), proteinben gazdag növények (pl.diófélék, magvak, hüvelyesek, kinoa), piros zöldségek, gyümölcsök és fűszerek (pl. eper, málna, gránátalma, cékla, paradicsom, paprika, bors). Főtt ételeket részesítsük előnyben (a nyersek a Vata energiát növelik)
·         Múladhára csakra ásványai: gránát, rubin, vérkő; vörös és  fekete kövek, vörös korall (vörös és fekete kövek),
·         Színterápia: vörös és földszínek (khaki és a barna árnyalatai)
·         Illóolajokmandarin, rozmaring, szegfűszeg, cédrus
·  Tevékenységek: testmozgás, séta mezítláb, egyensúlyozás (pl. korcsolyázás); teremtő tevékenységek (pl. főzés, horgolás); földhöz közel hozó tevékenységek (kertészkedés, agyagozás, homokvár építés)
·         Vizualizációk: vörös szín, vörös fény, erős fa, rendíthetetlen kőszikla, hegy
·         Mantra: LÁM
·      Mudra: Prithivi mudra (a föld elem mudrája) – a hüvelykujj és a gyűrűsujj hegyét támaszd össze, a többi új lazán nyújtva van
·   Megerősítések(Szankalpák): Két lábbal állok a földön. Szükségleteim kielégítettek. Biztonságban vagyok. Kapcsolatban állok a földdel. Mindig van elég. Mindig körülvesz a támogatás és szeretet. Egyensúlyban vagyok. Megvan mindenem, amire szükségem van.
Források:
Haris Dzsohari – Csakrák – Rejtett energiaközpontok (1993, Édesvíz Kiadó)
YTT200/2019 – Tóth Andrea

One thought on “Csakra minisorozat – Múladhára / Gyökércsakra – az első csakra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: