Csakra minisorozat – Szahaszrára / Koronacsakra – a hetedik csakra

Hetedik csakránk a gerinc mentén felfelé haladva a Koronacsakra. Szankszkritul a neve Szahaszrára, aminek jelentése, „Ezerszirmú”, „Üres”, vagy „Támasz nélküli lakóhely”. A Koronacsakra helye a fejtető. Satyanada szerint a hetedik már nem is csakra, hanem a legmagasabb tudatosság lakhelye. Itt válik lehetővé a gondolatok elcsendesítése és a szamádhi állapot elérése, ami minden gyakorló célja: eggyé válás az Önvalóval.

Kép forrása: Internet
A Koronacsakra
·         helye: a fejtető
·         mantrája: mivel túlvan az anyagi síkon, nincs mantrája. A szanszkrit abc összes magánhangzóját szokták társítani hozzá, mások az AUM mantrát (a teremtés hagját) vagy a KLIM hangot (ami az Istennel való transzcendentális kapcsolat hangja)
·         a színek felett áll, de a fehér- és a fényes arany színt szokták kapcsolni hozzá, illetve a szivárvány összes színét egyszerre
·         szimbóluma az ezerszirmú, ragyogó lótusz, ami egyes ábrázolásokon sapkaként fedi a fejtetőt
·         minőségei: szellemi érzékelés, kapcsolat a szellemvilággal, magasabb rendű, egyetemes tudatosság elérése, végül eggyé válás az Önvalóval
·         jellemző érzékelése és eleme nincs, mert túl van az anyagi síkon
·         felül áll a polaritásokon (pl férfi-nő; jó-rossz)
·         amik kiegyensúlyozó hatásúak: csend; természeti képe a hegycsúcs, határtalan tér, csillagos égbolt
A Koronacsakra meghaladja az anyagi síkot, így nem kapcsolható hozzá durvafizikai elem. Ha harmonikusan működik hetedik csakránk, felszabadulunk a világ illúziói alól, felelősséget vállalunk tudatunk működéséért és megvalósítható a teljes önuralom. Megtapasztaljuk isteni eredetünket, isteni tudatunkat;  túljutunk a morális értékelésen és ítélkezésen – megközelíthetjük az Istennel való egyesülés érzését. A jógi előtt megnyílik a tökéletesség felé vezető út. Kevesen képesek rá, hogy végigmenjenek ezen az úton és elérjék az Önvalóval való egyesülést, a szamádhi állapotot. Ők a megvilágosodott emberek.
Fizikailag az agy, az agykéreg és a nagyagy tartozik a Koronacsakrához. Mirigye a tobozmirigy, ami a melatonin nevű hormont termeni. A melatonin befolyásolja az alvást, a nyugalmat és a fényérzékenységet, hat a látásra és a látomásokra. A fény mennyisége és színe befolyásolja a tobozmirigy működését – mivel a túl sok fény aktivizálja, ezért érdemes kerülni a képernyők használatát este és teljesen besötétíteni alváshoz a teljes nyugalom érdekében.
A Koronacsakra betegségei jellemzően pszichés, mentális és személyiségbeli zavarként jelentkezhetnek. Ilyen a pszichózis, a parkinson-kór, a skizofrénia, az alzheimer-kór, a dementia, az epilepszia, a depresszió, az öngyilkosságra való hajlam. Ezeket erősítheti, ha valaki elzárkózik a belső hangtól és a bölcsességtől vagy netán visszaél ezekkel. Túlműködésének jellemző tünete lehet az elmebaj, a zavart szexualitás, a mániás depresszió, frusztráltság, ha az illető nem létező erőt tulajdonít magának. Alulműködését jelezheti a céltalanság érzése, halálfélelem, felszínesség, kicsinyesség, az élet értelmetlenségének érzése.
Harmonikus működése esetén a személyiség vonzó és kiegyensúlyozott, harmóniát és nyugalmat sugároz.
Légőgyakorlatok (pránajámák) közül a belégzés utáni légzésszünet stimulálja a Koronacsakrát. Ez a légzőgyakorlat nem ajánlott pszichés zavarok, vérnyomásproblémák vagy terhesség esetén!!
Az ászanáknak közül egyedül a fejenállás az, ami fizikailag a Koronacsakrához tartozik – stimulálja a Koronacsakrát, miközben egyensúlyba hozza a Gyökércsakrával, harmóniát teremtve ezzel az egész testben.
Minden ászana gyakorlás lényege és célja, hogy testünk stabillá, elménk pedig nyugodttá váljon. Ezzel készülünk fel a meditáció gyakorlásához, ami a szamádhi állapothoz, a jóga végcéljához vezet.
Így a Koronacsakrához kapcsolhatjuk a meditációs pózokat is, amik többek közt a
·         Szukhászana – könnyű ülésmód vagy törökülés
·         Sziddhászana – tökéletes ülésmód
·         Vadzsrászana – gyémánt póz
·         (Ardha-) Padmászana – (Fél) Lótusz
Jógán kívül is többféleképpen tehetünk azért, hogy hatodik csakránk kiegyensúlyozottan működjön.
·         Az Ayurvéda a következőket ajánlja, mint gyógymódot:
Ø  meditáció,
Ø  aromaterápia: narancs-, levendula-, illetve bergamot olajjal
Ø  shirodha alkalmazása (homlokra folyamatos sugárban folyó olajjal történő terápia)
·         A Szahaszrára csakra ásványai: gyémánt, hegyikristály
·         Színterápia: fehér, fényes arany, a szivárvány összes színe egyszerre  
·         Illóolajok babér, mirha, tömjén, lótusz
·         Meditáció: bármilyen meditáció hat a Koronacsakrára, de pszichés probléma esetén inkább az ászana gyakorlás javasolt (megerősíti a Gyökércsakrát, így kiegyensúlyozza a testet)
·         Megerősítések(Szankalpák): „Egy vagyok az Univerzummal.”, „Egységben vagyok.”, „Átjár az Univerzum ereje.”, „Az Univerzum fénye átáramlik rajtam.”
Források:
Haris Dzsohari – Csakrák – Rejtett energiaközpontok (1993, Édesvíz Kiadó)
YTT200/2019 – Tóth Andrea

One thought on “Csakra minisorozat – Szahaszrára / Koronacsakra – a hetedik csakra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: