Csakra minisorozat – Ádnyá / Homlokcsakra – a hatodik csakra

Hatodik csakránk a gerinc mentén felfelé haladva a Homlokcsakra vagy Harmadik Szem. Szankszkritul a neve Ádnyá, aminek jelentése, „Tekintély”, „Parancs”, „Korlátlan hatalom”. A Homlokcsakra helye a homlok közepe, de vannak, akik a két szemöldök közé teszik. A Homlokcsakra felel  tisztánlátásunkért és azért, hogy felelősséget vállaljunk saját magunkért.
 
kép forrása: Internet
A Homlokcsakra
· helye: a homlok közepe
· mantrája: AUM (a mantra zengetése harmonizálja a csakra működését)
· színe az ibolya, az áttetszően fényes kék, az arany, a szürke, a szürkésrózsaszín
· szimbóluma a kétszirmú lótusz
· minőségei: a felismerés, az intuició, a megbocsájtás; egység érzet a kozmikus törvényekkel; belső értékeink kifejlődése és a valódi énünk intelligenciával való megértése
· jellemző érzékelése a tapintás
· amik kiegyensúlyozó hatásúak: az éjszakai égbolt látványa
· eleme a Mahá-tattva, amelyben az összes többi elem jelen van kifinomult, tiszta lényegében (ezekből ered a manasz, vagyis elme; buddhi, vagyis az intelligencia és az ahankára, azaz a hamis ego)
A Homlokcsakra már túlmutat az anyagi síkon, így nem kapcsolható hozzá durvafizikai elem. Intuíciónkért, megérzéseinkért, meglátásainkért felel. Ha kiegyensúlyozott a hatodik csakránk, tisztán látunk átvitt- és szó szerinti értelemben is. Tiszta képet kapunk önmagunkról, feladatunkról a világban. Belső hangunk segít megtalálni az utat hamis egónktól valódi, felsőbb énünkig. Így felismerhetjük életfeladatunkat, érzékelhetjük a fizikai- és az azon túli világot és felelősséget tudunk vállalni önmagunkért.
Fizikailag az agy, a homlok, az arc, az orr, a fül, a koponyaalap, a kisagy, a nyúltagy, a központi idegrendszer és a szem tartozik a csakrához. Mirigye az agyalapi mirigy, ami összehangolja a többi hormon működését – többek közt ettől függ csontjaink növekedése, vérnyomásunk és lelki fejlődésünk. A Homlokcsakra zavarai fizikai szinten a következők lehetnek: fejfájás (utalhat az intuíció elutasítására), látásproblémák (utalhat a belátás hiányára), kötőhártya-gyulladás, kancsalság, torzult látás, zöld- és szürke hályog, migrén (csak a külvilágot figyeli, nem figyel befelé), nátha, melléküreg problémák.
Pszichikai szinten a csakra a lélek színhelye, vezérli az intuíciót, a bizalmat, a meditációt. Az erősödő intuíció segít felismerni életfeladatunkat. A befelé figyelés eredményeképpen megismerjük felsőbb énünket. Ezzel egy időben a csakra a nevetést is vezérli – egyik legfontosabb feladata, hogy tudjunk nevetni önmagunkon.
Ha a csakra nincs egyensúlyban, egyedül intellektusunkra hagyatkozunk, nem merünk megérzéseinkre hagyatkozni, nem bízunk saját képességeinkben és/vagy nincs jövőképünk. Túlműködésének jele a tekintélyelvűség, az arrogancia, a túlzott racionalizmus. Ha alulműködik az Ádnyá csakra, a feledékenység, a hallucináció, tanulási nehézség és a sikertől való félelem a leginkább jellemző jellemvonások.
A hatodik csakra harmonikus működése mellett megtapasztalható a karizma, az erős intuíció, a megbocsájtás képessége magunknak és másoknak, a jó tanulási képesség és a jó emlékezet. Felszabadulttá válunk és képesek leszünk az emberi szereteten túlmutató, minden életet átölelő szeretetre. Megjelenik a spirituális odaadás, felismerjük a kozmikus törvények egyetemességét és megszűnik életünkben minden kettősség (pl. az élet eseményei önmagukban nem jók vagy rosszak, hanem egyszerűen események, amiket mi magunk élünk meg elvárásaink szerint jónak vagy rossznak).
Légőgyakorlatok (pránajámák) közöl a Nádi sodhana (váltott orrlyukas légzés) segíti leginkább a csakra harmonizálását, mert kiegyensúlyozza a két agyféltekét.
Az ászanáknak a Homlokcsakra esetében nem a fizikai testre gyakorolt hatása az elsődleges, hanem hogy segítsék a befelé fordulást, az egyensúly megtartását. Ide tartoznak azok a pózok is, ahol a Harmadik Szem a földhöz közelít vagy a földhöz ér (ami a belső hangunk, magasabb rendű lényünk és intuíciónk előtti meghajlást szimbolizálja), valamint az inverz pózok (ahol a fej a szív vonala alá kerül).
 
· Álló ászanák – pl. táncos póz
· Térdelő pózok  – pl. parighászana (keresztrúd póz)
· Ülésben – pl. Gomukhasana (tehénarc póz)
· Fordított testhelyzetű ászanák – pl. Ardha shirshasana (fél fejenállás)
· Homorítás háton fekvésből– pl. Matsjasana (halpóz)
· Meghajlást szimbolizáló pózok – pl. Balasana (csecsemőpóz)
· Relaxációs póz – pl. Savasana
Jógán kívül is többféleképpen tehetünk azért, hogy hatodik csakránk kiegyensúlyozottan működjön.
·  Imatartásban összedörzsölt, felmelegített tenyerünket tegyük a szemünkre és pihentessük lehunyt szemeinket a kellemes sötétben. Ez a gyakorlat segíti a befelé figyelést és a szemek ellazítását.
·    Az Ayurvéda a következőket ajánlja, mint gyógymódot:
Ø  színezés,
Ø  mandalák és jantrák használata
Ø  shirodha alkalmazása (homlokra folyamatos sugárban folyó olajjal történő terápia)
Ø  Táplálkozás: lila színű ételek (pl. szőlő, padlizsán, stb.), agyműködést fokozó növények (pl. ashwaganda, brahmi, bacopa)
·   Az Ádnyá csakra ásványai: ametiszt, lapis lazulit, zafír, szodalit (és minden lila kő)
·   Színterápia: lila és ibolyaszín viselése
·   Illóolajok jázmin, muskotályzsálya, pacsuli, cajeput, cirbolya, rozmaring, eukaliptusz
·   Tevékenységek: nevetés, sírás, vizualizáció
·   Vizualizációk: minél több érzékszervet bevonó relaxációk
·   Meditáció: vizuális meditációs technikák – pl. gyertyaláng meditáció (trátaka)
· Megerősítések(Szankalpák): „Tisztán látok.”, „Követem az intuícióm.”, „Bízom a megérzéseimben.”, „Az intuícióm vezet.”
Források:
Haris Dzsohari – Csakrák – Rejtett energiaközpontok (1993, Édesvíz Kiadó)
YTT200/2019 – Tóth Andrea

One thought on “Csakra minisorozat – Ádnyá / Homlokcsakra – a hatodik csakra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: