Gondolatok a Háláról

Kedves Jógi!

Üdvözöllek újra itt, a blogon! Örülök, hogy itt vagy!

A szeptember több szempontból is új kezdet.
A nyár végével új életszakasz kezdődik a természetben: learatjuk a búzát, eltesszük őszre és télre a zöldségeket és gyümölcsöket. Felkészülünk a nyár kifelé forduló, energikus hónapjai után az ősz befelé forduló, lassabb időszakára. 
Új iskolaév is kezdődik, a szabadság kötetlenségéből visszatérünk a tanulás és a munka kötöttebb ritmusához. Ezzel a visszatéréssel is “új életet kezdünk” minden szeptemberben.
Nekem még egy szempontból új év kezdete a szeptember: ekkor van ugyanis a szülinapom. Egy új év, egy új ciklus kezdődik, ami lehetőséget ad, hogy számot vessek: mi minden van jelen már most az életemben, mi minden az, amiért hálás lehetek.

Fogadd tehát szeretettel a hónap témáját, ami nem más, mint a hála.

De mi is a hála valójában?
A hála nem természetes érzelem, hanem tanult viselkedés. Ebből több minden is következik. Egyrészt, hogy mindenkinek egyéni, hogy pontosan hogyan is definiálja. Nekem azt jelenti, hogy felismerem a létezés csodáját. Nem csak a kellemes pillanatokban, hanem a váratlanokban is. Átérzem, hogy minden tapasztalat egy lehetőség; ráadásul önmagában is ajándék egyszerűen azért, mert emlékeztet, hogy mekkora ajándék, önmagában az, hogy itt lehetek, megélhetem a pillanatot. A hála nekem egy élet- és szemléletmód. Nagyon egyszerű példával élve: ha elsőre bosszankodnék is, hogy esik az eső, észreveszem, hogy hálás lehetek, amiért táplálja a kertemet (és nem kell kimennem locsolni se 🙂 ).Ez természetesen nem megy magától, hanem – mint minden tanulási folyamat – gyakorlás kérdése.

Ha a hála nem velünk született képesség, akkor miért éri meg energiát fektetni bele?
Néhány gondolatomat videóban foglaltam össze neked:


A hálát sokan kutatják, könyvespolcokat lehetne megtölteni a témában készült tanulmányokkal.


Íme néhány példa, hogy hogyan változik meg az életed, ha gyakorlod a hálát

  1. A hála javítja az emberi kapcsolatokat. Csak egy egyszerű “Köszönöm!” közelebb hoz egymáshoz, megteremti az elismerés, a pozitív emberi kapcsolat légkörét. Ha hálás vagy az életedbe lépő emberekért, meglévő kapcsolataid mélyebbek lesznek és nagyobb eséllyel teszel szert újabb barátokra.

2. A hála javítja a testi, fizikai egészségedet. A pozitív hozzáállás csökkenti a stressz szintet, ami segíti az immunrendszer működését. A hálás emberek emellett többet foglalkoznak saját jólétükkel, több egészséges tevékenységben vesznek részt és könnyebben kérnek segítséget, ha panaszaik támadnának. Ez egyszerűen abból ered, hogy a hálán keresztül nagyobb bizalmat táplálnak önmaguk és mások iránt. A hála az agynak arra a központjára hat, ami az evést, az ivást, az alvást, az emésztést és a stresszkezelést irányítja. Ha ez a terület optimálisan működik, az fizikai egészségünkben is tükröződik.

3. A hála javítja a lelki egészséget. Csökkent minden olyan mérgező érzelmet, mint az irigység, harag és frusztráció – hiszen a hála pont arról szól, hogy felfedezed, hogy milyen sok minden van már most is a birtokodban (legyenek ezek anyagi, érzelmi vagy szellemi kincsek).

4. A hála elősegíti a mentális egészséget. A szorongás és a depresszió tünetei csökkennek, ahogy a pozitív gondolatok helyet csinálnak az előre mutató terveknek és támogató érzelmeknek. Ahogy felfedezzük az események pozitív oldalát, megértőbbek leszünk önmagunkkal és a körülöttünk élőkkel. Az empátia csökkenti az agressziót, elősegíti a bizalmat. A hála segít optimistán tekinteni a jövőbe,így a jelent is derűsebben látjuk.

5. A hálás emberek jobban alszanak. Ha hálás gondolatokkal fejezed be a napod, kevesebb aggodalommal és nyugodtabban térsz nyugovóra. Írj hálanaplót! (Erre később visszatérek.) Így egy kellemes elfoglaltsággal és pozitív gondolatokkal fejezed be az estéd és könnyebben alszol el. Sőt. nagyobb eséllyel lesz pihentető az éjszakád.

6. A hála megerősíti az önbecsülésed. Ahogy rájössz, hogy nem csak anyagi dolgoknak, hanem mennyi tehetségnek és egyedi tulajdonságnak is a birtokában vagy, egyre kevésbé érzed szükségét, hogy másokhoz hasonlítsd magad. Ahogy egyre magabiztosabb leszel, egyre többször fejezel ki boldogságot mások felé. Amikor a környezeted érzi a belőled sugárzó pozitív energiát, ugyanazt tükrözi vissza rád. Ez egy önmagát erősítő folyamat.

7. A hála lelki erőt ad. A hála gyakorlásával egy olyan gondolkodásmódot gyakorolsz, ami segít nem csak felismerni, de elemezni is a helyzeteket és eseményeket. Ezzel segít, hogy ne kizárólag ösztönből reagáljunk akkor sem, ha valami negatív dolog történik velünk. Senki sem szereti, amikor kimerültnek, ingerültnek, szomorúnak vagy dühösnek érzi magát, de ilyenkor segít a hála. Ha már gyakorlod egy ideje a hálás gondolkodásmódot, akkor – bár ugyanúgy megtapasztalod ezeket a negatív érzelmeket, mint mások – de kevésbé azonosulsz velük. Olyan belső, lelki erőre teszel szert, ami átsegít a nehéz érzelmeken.

Most, hogy kicsit belenéztünk, hogy miért is jó hálásan élni, szeretnék segíteni neked elindulni az úton.


Készítettem neked egy videót, ami egész szeptemberben elérhető lesz bárki számára a YouTube csatornámon – később pedig a Videó Galériában tudod továbbra is megtekinteni. A videó még az augusztusi Balaton partot idézi. Hogy mi a videó rövid háttértörténete, megtalálod a felvétel leírásában. Ez egy rövid, reggeli jógaóra, amiben a mellkas- és ezáltal a szívünk megnyitása a cél. A mellkas táró gyakorlatokkal szabaddá tesszük szívünk környékét fizikailag és lelkileg egyaránt. Engedd be a reggel friss energiáját és teremts teret a hála érzésének! Természetesen más napszakban is előveheted ezt a húsz perces gyakorlást, hiszen a jóga és a hála bármikor feltölt pozitív energiával.


A hálát meditáció formájában is gyakorolhatod. Szeptembertől a Videó Galéria felvételei között találsz hála meditációt kellemes zenei aláfestéssel.

Irj hála naplót!
A meditációs videó leírásában találod a letölthető Hála naplót is. Ebben a naplóban négy héten át vezetlek különböző rövid gyakorlatokkal a hála útján. A gyakorlatok egyszerűek és akár napi tíz perc ráfordítással érezni fogod a hatásukat. A cél, hogy a negyedik hét végére a hála életed természetes részévé váljon és ezáltal te is és környezeted is megtapasztalja a hála testi-lelki pozitív hatásait.

Napfényes és vidám szeptembert kívánok neked, és várlak szeretettel a valós idejű órákon és/vagy virtuálisan a Videó Galériában!

Hálával,
Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: