Nyári ayurvéda

Végre itt a nyár, amikor minden és mindenki egy kicsit lazább, könnyedebben vesszük az életet, kilépünk a szabadba és megosztjuk az örömünket családunkkal, barátainkkal.
Ezt a bejegyzést 2020-ban írtam, és ahogy átnéztem, nem veszített aktualitásából.
Az ayurvéda biztosan nem, hiszen évezredek órta időszerű 🙂
A mi 21. századi valóságunkat – bár folyamatosan változik és úgy érzem, hogy egy felszabadultabb jövő irányába – még mindig erősen befolyásolja az elnyúló Covid19 pandémia.
Idén nyáron is, bár óvatosabban, de összeülünk beszélgetni, finomakat eszünk és iszunk , késő estig hallgatjuk a zenét és élvezzük a langyos éjszakákat.
Bízom benne, hogy örömmel olvassátok a nyári életmód tippeket, és ígérem, hamarosan újra jelentkezem ayurvédás tartalommal!
Késő tavasztól nyár végéig az ayurvéda Pitta időszakot számít, amiben túlsúlyban van a tűz elem egy kevés kiegyensúlyozó víz elemmel kiegészítve.
Olyan nyári ayurvédás (és egy csipetnyi jógás) tippeket és praktikákat gyűjtöttem most össze nektek, amikkel a nyár még élvezetesebb és feltöltőbb lehet.
A nyár hivatalosan június 21-től kezdődik, de késő tavasszal már átlépünk a tél-koratavasz Kapha időszakából a tavasz-nyár Pitta időszakába. A Kapha sűrű és nedves időszakát (gondolj az olvadó hótól vagy hűvös esőtől feláztatott talajra) felváltja a Pitta tüzes, de vizet is tartalmazó időszaka (képzeld el, ahogy nyáron az eső rögtön fölszárad a forróságban).
Az ayurvéda szerint a hasonló erősít, az ellentétes kiegyensúlyoz, célunk pedig az egyensúly fenntartása.
Ezért különösen fontos a tűz elem mellett a víz elem megtartása egyrészt fizikai szinten testünk hidratálásával, másrészt lelki szinten azzal, hogy a nagyon aktív és perzselő tűz energia mellé őrizzük meg a víz elem lágyságát, visszafogó, lehűtő hatását.
2021 nyarán a világ is Pitta időszakát éli. Ha nem is olyan forrongásokkal, mint 2020-ban, de a pandémia miatt megfogyatkozott türelem és felgyülemlett bizonytalanság miatt mégis megterhelve konfliktusokkal. Nyáron amúgy is könnyen túlhevülünk lelkileg is – gyakoribbak a tüzes viták. Tudatosan figyeljünk rá, hogy lehűtsük magunkat (és a kedélyeket), hiszen ez a felfokozott hangulat a nyár sajátja, ami fokozza a bennünk az úgyis jelenlévő tüzet.
A bennünk meglévő tűz és a sok napsütés (hő és fény) hatására energikusnak, boldognak, felszabadultnak és megállíthatatlannak érezzük magunkat nyáron. Éjszakákat beszélgetünk és táncolunk végig, a nyár a fesztiválok és az éber éjszakák időszaka. Bár csábító, hogy ne „fecséreljük” alvásra az időt, egyensúlyunknak azzal teszünk jót, ha hagyunk időt a lehűlésre az árnyékban és szánunk időt a pihenésre, feltöltődésre. Ha egyensúlyban tartjuk a perzselő forróságot hűvössel és nedvességgel, kiégés nélkül tölthetjük a nyarat és energiával telve várhatjuk az őszt.
A  meleg és nedves idő hatására természet is burjánzik: virágzik és kizöldül a természet, megelevenednek az állatok ugyanúgy, mint mi emberek.
Nap közepére fokozódik a forróság, gyakran ilyenkorra már kimerítő maga a hőmérséklethez való alkalmazkodás. Testünknek ugyanis folyamatosan követnie kell a külvilág változásait, ami folyamat és nem egyik percről a másikra következik be.
                Ha teheted, kerüld a légkodicionáló (túlzott) használatát! Szervezetünket nagyon megterheli, ha hirtelen nagy hőmérséklet változáshoz kell igazodnia. Nyáron a meleg a természetes hőmérséklet, ehhez kell szervezetünket hozzászoktatnunk, amire, ha egészségesek vagyunk, testünk fokozatosan képes is. A pillanatok alatt történő lehűlés (pl. mesterséges klimatizálás esetében) stressznek teszi ki fizikai testünket. Ráadásul az érzékelt hideg hatására olyan ételeket kezdünk el kívánni, amiket ősszel vagy télen lenne természetes fogyasztanunk, kibillentve ezzel minket nyári egyensúlyunkból.
A nyár a fizikai hatások mellett a lelkünkre is hat.
Lelkünk  elválaszthatatlan szellemünktől és testünktől így amikor azt írom, hogy a nyár a szívünkre hat, egyszerre gondolok keringésünkre és érzelmeinkre.
Nyáron úgy érezzük, hogy hevesebben dobog a szívünk. Merészebbek vagyunk és örömtelibbek, ilyenkor minden könnyűnek és lelkesítőnek tűnik. Hogy megőrizzük lelki egyensúlyunkat, őrizzük meg megfontoltságunkat a nyári felszabadultság ideje alatt, hogy elkerüljük az elhamarkodott döntéseket.
                A hevesebb szívdobogás nem csupán érzelem. Tudtad, hogy amikor testhőmérsékletünk egy fokot emelkedik, szívünk percenként tízzel többet ver? Hatékonyabb keringéssel így kapcsol be szervezetünk természetes hűtőrendszere, amit megtámogathatunk azzal, ha figyelünk, hogy ne hevüljünk túl.
                A magas hőmérséklet hatására vérereink kitágulnak és testünk felülete felé szállítják a vért, hogy fenntarthassuk állandó testhőmérsékletünket. Melegben így kevesebb energia jut az emésztésre, főleg a legmelegebb órákban. Nyáron ezért változik ayurvédás óránk és délben nem a leghatékonyabb az emésztésünk! Étkezzünk a hűvösebb órákban (kora reggel és este), napközben pedig szánjunk időt arra, hogy étkezés előtt lehűljünk mind testileg, mind lelkileg.
A nyári napforduló az év leghosszabb napja, úgy érezzük, a nyár örökké tart. A Pitta időszak a túláradó érzelmek és az érzékiség időszaka, amit felszabadultan élvezhetünk, ha bevezetünk pár olyan szokást, amivel megelőzzük a kiégést.
Alakítsunk ki kifejezetten nyári napi rutint!
·         Aludjunk eleget! A forróság és a felfokozott érzelmek miatt keveset alszunk, ami ha felhalmozódik, őszre kimerültséget okoz. Iktassunk be sziesztát az árnyékban és találjunk egyensúlyt az éjszakázás és szabadidős programok élvezete, és az éjszakai pihenés között.
·         Szánjunk időt pihenésre! A sport és minden más fizikai aktivitás növeli a Pitta energiát. Nyáron válasszunk könnyed mozgásformát és a fizikai aktivitást mindig kövesse regenerálódás, pihenés, hogy megőrizzük egyensúlyunkat.
·         Jógában is válasszunk hűsítő gyakorlatokat! Gyakoroljuk a Sitali vagy a Sitkari légzést és teljes Napüdvözlet helyett „Naplégzést”, ami a Napüdvözlet szintén meditatív hatású kevésbé intenzív variációja. Nyújts kitörésben, találd meg az egyensúlyod fapózban, engedd el a feszültséget pillangó pózban és hagyd, hogy oroszlán pózban felszínre törjenek tüzes energiáid, nyugalmat és ellazulást hagyva maguk után.
·         Őrizzük meg az irányítást! A Pitta időszakban fokozódik bennünk is a tűz energia: könnyebben válunk ingerlékennyé, főleg a nap közepén, amikor a magas hőmérséklet tovább fokozza lobbanékonyságunkat. Tartsuk ellenőrzésünk alatt éhség- és szomjúság érzetünket, ezzel testünk egyensúlyban marad. Lelki egyensúlyunkért pedig kerüljük a vitát kiváltó témákat a nap közepén, ami a Pitta évszak Pitta napszaka is egyben.
·         Vizezzünk!A fokozott izzadás és az izzadsághoz tapadó szennyeződések miatt könnyen irritálttá válhat az arra hajlamos bőr. Vegyünk gyakran (semmiképp sem forró) fürdőt és este ne térjünk nyugovóra anélkül, hogy arcunkat alaposan megtisztítottuk volna. Az elhalt hámsejteket gyengéd radírozással távolíthatjuk el. Napközben permetezzük arcunkat rózsavízzel, ami nem csak bőrünket frissíti fel, de illatával lelkünket is hűsít, így minden tekintetben kiegyensúlyozza a Pitta energiát.
·         Holdfürdőzzünk!Ha felkelt a Hold, üljünk ki a hűvös (kevésbé meleg) estébe és vegyünk Holdfürdőt! A Hold fehér, hűvös fénye nyugtató és kiegyensúlyozó hatású a napsütéses nyári meleg után. Engedjük szabadon a gondolatainkat és hagyjuk távozni azokat a dolgokat az életünkből, amik már nem szolgálnak minket. A Holdfürdő segít feloldani azokat a blokkokat, amik intuíciónk útjában állnak.
·         Ismerjük meg tüzes oldalunkat! A Pitta időszak az aktivitást és a cselekvést támogatja, remekül kihasználhatjuk önismeretünk bővítésére. Vajon a te életedben hogyan jelenik meg a tűz energiája? Hol jelenik meg nálad a céltudatosság, a vágy arra, hogy véghezvigyél valamit, hogy kibontakoztasd egyedi képességeidet és tehetségedet? Mi az, amiben kifejezetten jó vagy? Hogyan használhatnád egyedi képességedet és erősségeidet, hogy saját magad és mások javára váljanak?
Élvezzük, hogy nyáron más tempóban és más ritmusban mást étkezünk, mint a többi évszakban!
·         Étkezzünk a hűvös órákban szezonálisan, fogyasszunk könnyű ételeket! A friss, szezonális zöldségeket fogyasszuk salátaként és együnk mellé növényi fehérjét (mint a hüvelyesek) vagy könnyen emészthető állati fehérjét (pl. halfélék).
·         Júniusban élvezzük a bogyós gyümölcsöket! Segítenek méregteleníteni a májat.
Keressük a lédús gyümölcsöket! A forró nyári napokba vigyünk egyensúlyt lédús, hűsítő gyümölcsökkel! A görögdinnye és később a szilva is hűsít és megelőzi a hőségben könnyebben fellépő gyulladásokat. Bár nem gyümölcs, a dinnye távoli, szintén lédús rokona az uborka – fogyasszuk nyáron egészséggel.
·         Figyeljünk oda a folyadékbevitelre! Ebben is az arany középutat keres az ayurvéda, mert a túlzott folyadékfogyasztás az arra hajlamosaknál vizesedéshez vezethet. Nyáron sokat izzadunk, ami fokozott vízveszteséggel jár és növeli a kiszáradás veszélyét. Igyunk rendszeresen (citromos) vizet és hűvös herbateákat. Ez a frissítő teák időszaka (pl. menta tea) és a savanykás ízeké, mint pl a hibiszkusz.
·         Kóstolgassunk!Nyáron kiegyensúlyozó hatása van a savanykás mellett az édes, a fanyar és a keserű (pl. zöld levelesek mint a spenót) ízeknek is. Próbáld ki őket és figyeld meg, hogy melyiket hálálja meg leginkább a tested!
·         Használjunk hűsítő fűszereket és gyógynövényeket! Próbáld ki a római köményt, a koriandert és az édesköményt – és az ezek 1-1 arányú keverékéből forrázott, aztán visszahűtött édeskés ízű teát! Egész napra elosztva iszogatva ez a tea lehűt és segíti az emésztést. Nyári gyógynövényeink a hűsítő menta és az otthon cserépben is termeszthető, nedvével napégést és rovarcsípést enyhítő aloe vera. Ez utóbbi nem őshonos Magyarországon, de könnyen helyettesíthető az itthon termő kövirózsával, aminek leve ugyanezekkel a gyógyhatásokkal rendelkezik.
·         Kerüljük az alkoholt és a csípős ízeket! Bár sosem mondanám, hogy a kerti partin hagyd ki a koktélt vagy a csípős csirke szárnyat, minden tüzes (testileg-lelkileg melegítő hatású) étel vagy ital fogyasztása legyen tudatos választásod! Tested meghálálja, ha máskor kiegyensúlyozott, az évszaknak megfelelő, testedet-lelkedet-szellemedet egyensúlyban tartó ételekkel és italokkal táplálod.
·         Turmixok és smoothie-k a nyár kedvencei. Legegyszerűbb frissítőnk a gyerekkorunkból ismerős limonádé, amiben a cukor energiát, a citrom vitamint és ásványi anyagokat, a víz extra hidratálást biztosít. Sose legyen jeges (az ayurvéda nem ajánlja a forrót és a jéghideget egyik évszakban sem), de legyen kellemesen hűvös a forró napokra.
Minden italunk elkészítésénél azt ajánlja az ayurvéda, hogy 1) legyen hűvös 2) legyen tápláló (főleg napközben) 3) legyen egyszerű – lehetőleg három, maximum öt hozzávalóból álljon, hogy testünknek könnyű legyen visszafogott emésztés mellett is feldolgozni.
Ami a nyugati kulturában bevett szokás, az ayurvédában viszont határozottan ellenjavallt, az a banánturmix – ne keverjük a tejet banánnal!
Ha lehet, készítsd az italt vízzel, variáld fűszerekkel és gyógynövényekkel!
Angol nyelvű ayurvédás smoothie receptekért kattints ide.
 Ami pedig a legfontosabb: élvezd a nyarat!
Hangolódj rá az évszakra testileg, szellemileg és lelkileg és engedd, hogy teljesen más legyen, mint az év többi időszaka. 
Éld meg ezeknek a hónapoknak a különlegességét mind az öt érzékszerveddel: érezd a dinnye ízét, a napsugarakat a bőrödön, a víz illatát, a zene és a nevetés hangjait, a tábortűz látványát. Ez a nyár a tiéd, engedd át magad neki, miközben odafigyelsz magadra az ayurvéda segítségével.
Tölts időt a szeretteiddel és menj ki a természetbe, kapcsolódj ki és töltődj fel!
Ha a nyár élvezete mellett szem előtt tartod harmóniád megőrzését, a napos időszak energiájával feltöltődve várhatod majd az őszt, ha annak jön el az ideje.
Legyen csodálatos nyarad!
Források:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: