Őszi szünet – Családi nyüzsgés jógi módra

A héten őszi szünet van, zárva az iskola-óvoda. Itthon vagyunk, élvezzük, hogy nem kell ébresztőórára kelni, ráhangolódhatunk családilag az őszre.
Mert most már teljesen itt van. Hűvös, esős, szeles az idő, néha pedig napsütéses és aranyló, de akkor is hideg.
Ettől még természetesen vidám. Végre van idő igazán beszélgetni, sétálni, kertben tenni-venni, meglátogatni a dédit, sokat olvasni, társasozni. Itt a Halloween, amikor lehet tököt válogatni és faragni, várni, hogy besötétedjen és meggyújthassuk a lámpásokban a gyertyát.De mi van ilyenkor a jógával?
Vajon lehet-e fenntartani a mindennapi gyakorlást akkor, amikor nyüzsög az egész család?
Lehet-e “különleges és jógikus” dolgokat megfogalmazni, lefotózni, megélni, amikor minden második mondat az, hogy “Anyaaaa!!!” 🙂

Hát persze, hogy lehet!! 🙂 
Itt az inspiráció, hogy tényleg a kelő nappal ébredjek. Megy magától, ébresztőórára semmi szükség, fáradtságnak semmi nyoma. Igen, lehet ászana-gyakorlást beiktatni minden reggel, ha szerencsém van, még meditálni is tudok egy kicsit. Így gondoskodom magamról, a fizikai-lelki gyakorlásomról, és mire felébred a család, én már feltöltődtem a napra. Hol ennyi, hol annyi fér bele, de bármennyi is, örömmel fogadom.

Egy tervezett blogbejegyzés pedig kimaradt. Úgy éreztem, nem tudok semmi bölcset mondani, különlegeset felmutatni és egyébként sincs időm leülni és megírni egy bejegyzést. Így hát elengedtem mert néha azt is kell: engedni saját magunkat lélegzethez jutni görcsös akarás helyett. Inkább olvastam. B.K.S. Iyengar-tól A Jóga Fáját. Éreztem, hogy most ezt kell a kezembe vennem (és ajánlom mindenkinek, aki most ismerkedik a jóga világával vagy épp azoknak, akik otthon vannak benne).

A modern jóga egyik atyja ezt üzente nekem, amit szeretnék veletek is megosztani:

“Ne táplálj magadban olyan gondolatokat, hogy neked valami különlegeset kellene mutatnod az embereknek. Ha ma egy magot ültetsz a földbe, és azt mondod: „tíz nap múlva gyümölcsöket akarok”, vajon sikerülni fog-e? A gyümölcs természetes módon jelenik meg, igaz? Ha a fa készen áll a gyümölcstermésre, akkor teremni fog. Még ha követeled, hogy „akarom, akarom!”, akkor sem érik meg hamarabb. Természetesen kell megtörténnie, nem mesterségesen. Tehát csak dolgozz, és hagyd, hogy jöjjön vagy ne jöjjön, de folytasd a gyakorlást. Akkor, még ha családod és családi kötelezettségeid vannak is, nincs probléma”
“Ha szannjászí volnék, akkor talán azt javasolnám, hogy ti is mindannyian legyetek szannjászík, és mondjatok le a családi életről a spirituális ösvény kedvéért. Egy szannjászí nem ismeri egy családfenntartó életét, ezért könnyen tanácsolhatja, hogy „Hagyd el a családodat, válj el, és gyere velem!” Manapság sok olyan ember van, aki a jógával kapcsolatba kerülve elhanyagolja a gyermekeivel, a feleségével vagy a férjével szembeni kötelességét. Ez azonban nem a jógi hozzáállása, hanem a fanatikusé. Az ősi India jógijai családfenntartók voltak, és családfenntartó tevékenységeik közepette, családdal és gyermekekkel körülvéve érték el a jóga tetőpontját. Családos emberként azt mondom: „Miért kellene feladnod családi kötelezettségeidet?” Ismerd fel saját korlátaidat! A jóga azt tanítja, hogy először ismerd meg a határaidat, és azokból kiindulva építkezz. Akkor még ha tíz vagy tizenöt gyermeked van is, az sem lehet akadály a spirituális fejlődésed előtt.”

Tehát nagy örömmel megsütöttük a sütőtököt (leves recepttel hamarosan jelentkezem), a többiből meg elkészültek a Halloween-i lámpások. Továbbra is korán kelek és addig gyakorlok, amíg valamelyik gyerekem meg nem jelenik, hogy most már kezdődjön a család ideje.


Mindez nem különleges – vagy talán a legkülönlegesebb minden közül. Az ajándék, hogy családban, szeretetben élhetek és emellett minden nap járom a jóga útját.
Minden, ami történik egyszeri és megismételhetetlen – tényleg nem kell különlegeset mutatnom az embereknek, mert hiszen minden pillanat magától az. 
Kellemes őszi szünetet mindenkinek!

One thought on “Őszi szünet – Családi nyüzsgés jógi módra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: