Jóga Nidra, a titokzatos

Vagy annyira nem is, mint amennyire a friss gyakorlók gondolják 🙂
Magyarul a neve mélyrelaxáció vagy jógikus alvás, bár egyik sem fedi le teljesen, hogy mi is ez a gyakorlat valójában.

A jóga nidra több, mint mélyrelaxáció, bár a relaxáció a jóga nidra első lépése. A meditációhoz hasonlóan az érzékek visszavonása megtörténik (ez a meditáció egyik alapkövetelménye), a jóga nidra alatt a gyakorló ébrenlét és alvás határán teljesen ellazulva befelé figyel. Fizikailag és mentálisan nyugodt állapotba kerül, miközben tudata éber marad. (Már persze ha nem alszik el – velem előfordult nem egyszer, amikor nagyon fáradtan kezdtem bele a gyakorlatba.) Az elengedettségnek ebben az állapotában tudatunk érzékennyé és befogadóvá válik, így mehetünk a jóga nidra technikával a relaxációnál mélyebbre. A jóga nidra állapotában még a tudatalatti is programozható. Mindenképpen oldja a stresszt, pihenteti a fizikai testet, rendszeresen gyakorolva pedig javítja a koncentrációs képességet és a memóriát.

A jóga nidra gyakorlat a fizikai testre vonatkozó utasításokkal kezdődik. Ezek az instrukciók segítenek, hogy olyan testhelyzetet vegyünk fel, amiben a gyakorlat egésze alatt mozdulatlanul és erőfeszítés nélkül képesek vagyunk pihenni. Ez azért is fontos, mert a jóga nidra legalább negyedórás gyakorlat, aminek fontos eleme a mozdulatlanság. A hosszabb mozdulatlanságban töltött idő miatt tanácsos a jóga nidrához betakarózni és/vagy zoknit, pulóvert venni. Azok, akik kevésbé szoktak a földön fekvéshez, vékony párnát is tehetnek a fejük alá. Ideális, ha félhomályban tudjuk gyakorolni a jóga nidrát, mert így még könnyebben el tudunk lazulni.

Kép: saját munkám 🙂

Ha a test ellazult, következik az idegrendszer megnyugtatása. Ilyenkor már csak a vezető szövegre és az instrukciókra figyelünk, hiszen testünk már erőfeszítés nélkül egy helyzetben marad. A tudatot öszpontosítani kezdőknek még nehezebben mehet, de rávezetéssel és sok gyakorlással ez is egyre könnyebbé válik. A test és az idegrendszer már pihen, úgy ellazul, mintha aludnánk. Elménk viszont éber és ideális esetben az is marad a gyakorlat végéig. Ettől érezzük magunkat a gyakorlat után annyira kipihentnek, mintha (órákat) aludtunk volna. Ez az az állapot, amikor tudatalattink elérhetőbbé, befogadóbbá válik.

Ezt a megnövekedett érzékenységet használjuk ki, amikor megtesszük pozitív elhatározásunkat, szankalpánkat, amit többször elismétlünk a gyakorlat során. A jóga nidra első gyakorlása során nem mindig alkalmazzuk, de érdemes minél hamarabb elkezdeni, ha pozitív változást szeretnénk elindítani életünk bármelyik területén. A jóga nidra segítségével így változtathatunk szokásainkon vagy más, nekünk megfelelőbb irányba kormányozhatjuk életünket. Oldhatjuk a mindennapok feszültségét és lehetőséget adhatunk magunknak a fejlődésre.

Ezután körbevisszük a tudatosságot az egész testen. Kezdve a lábujjaktól egészen a fejünk búbjáig, majd ugyanezen az úton visszajutunk a lábujjakig mind a jobb-, mind a baloldalon. Ettől a test az alvásnál ellazultabb állapotba kerül, az elme ébersége viszont fennmarad.

A következő szakaszban a légzésre irányul a figyelmünk. Ezzel egyhelyűvé tehető az elme és kezdők számára is biztos pont a légzés ritmusa, ahova visszatérhetnek, ha a figyelmük mégis elkalandozott volna.

Ez mind a jóga nidra bevezető szakasza. Ezután a gyakorlat elmélyíti a gyakorló tudását önmagáról, ahogy egyre inkább befelé figyelünk. Érzésekre koncentrálunk (pl. könnyű és nehéz testérzetre), majd a belső tér érzetére, végül vizualizáció következik (ez lehet egy történet vizualizációja vagy pl az átlátszó vagy lebegő test képzete).

A jóga nidra vége egy olyan lezáró rész, ami visszavezet bennünket a matracra; rávezet, hogy újra megtapasztaljuk a külvilágot. Megismételjük pozitív elhatározásunkat, a szankalpát, így mindenképpen pozitív élménnyel zárjuk a gyakorlatot. Aztán fokozatosan tudatosítjuk újra a légzést, a fizikai testet és végül magát a külvilágot.

A jóga nidra után úgy térünk vissza a mindennapi élet valóságába, mintha egy jó pihentető alvás után ébrednénk. Ez annak köszönhető, hogy izmaink annyira ellazultak, hogy testünk ellazultságát idegrendszerünk és lelkünk ellazulása is követni tudja. Frissen, egy mélyről jövő és előre mutató elhatározással indulhatunk neki a nap további részének.

Ajánlom mindenkinek a jóga nidrát, aki szeretné ilyen módon is megtámogatni saját fejlődését vagy csak szeretné, hogy a hétköznapi rohanásba be tudjon iktatni igazi, mélyre ható törődést önmagával.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: