Ájurvéda és Éngondoskodás

Az alább felsoroltak mind saját véleményemet és olvasmányaimból- és személyes tapasztalatomból leszűrt meglátásaimat tükrözik. Nem helyettesítik a hivatalos ájurvédás- vagy egyéb orvosi vizsgálatot és/vagy kezelést.

Instagramon megosztottam veletek, hogy mennyire fontos az éngondoskodás (a szó az angol ‘selfcare’ kifejezés magyar megfelelője). Nekem rengeteget segít az ájurvéda, hogy hatékonyan tudjak gondoskodni saját magamról mind szellemi, mind pedig lelki és fizikai értelemben. Ebben a hónapban szeretném bővebben is megmutatni nektek, hogy a mindennapi életemben milyen szerepet kap ez az ősi tudomány. Bejegyzéseim tájékoztató jellegűek lesznek, de remélem, találtok benne olyat, ami megszólít benneteket.


Harmóniában a természettel
Akkor lássunk egy kis gyorstalpalót: mi az ájurvéda és mire is jó nekem?

Ősszel mindenki ösztönösen lassítani kezd. Rövidebbek a nappalok, hidegek a reggelek és az esték, hűvös-esős nappalok váltakoznak a napfényes-hidegekkel. Már szívesebben iszom otthon egy forró teát, mint egy teraszon ücsörögve egy jeges kávét.

Az évszakokkal változó igényeket mind magunktól jelzi a testünk, együtt mozdulunk a természettel – ha odafigyelünk.
Hatezer* évvel ezelőtt is már voltak,akik tudatosan figyeltek. Ők voltak India bölcsei, a rishik, akik mély meditációs állapotban és amellett éberen figyelve kutatták az Univerzum összefüggéseit. Lelkünk magjától a legtávolabbi naprendszerig mind egy egész része vagyunk. Ők megélték, megértették és eleinte szóban adták tovább ezt a tudást. 
Ez az ájurvéda, (ájur=élet, véda=tudás)  az élet tudománya. 
Már i.e. 600-ban irásban tárgyalta a Suhsruta Samitha, de csak i.sz. 200-ra készült el az összefoglaló mű, a Charaka Samitha. Ez a két írás az ájurvéda alapműve, amiből a modern értekezések kiindulnak.
És bár ilyen régóta rendelkezésünkre állt ez a mindent átfogó tudás, szülőhazájában is feledésbe merült – leginkább a Brit megszállás idejében. 
A jóga és ezzel az ájurvéda nyugati térhódításának köszönhető, hogy ezeket az addig csak titokban gyakorolt tudományok (igen, a jóga sem volt “divat”, Indiaban sem) újra bekerültek a köztudatba és végre megint élvezhetjük a hatásukat.
Az ájurvéda a jóga egészségmegőrzést célzó testvértudománya.
Holisztikus, vagyis a teljes egészet nézi; egységként kezeli a testet-lelket-szellemet. Kiterjed fizikai egészség megőrzésére, a betegségekből való gyprsabb felépülésre, a testápolásra, filozófiára, életmódra, táplálkozásra, masszázsra, szépségápolásra – mindenre, ami a Nagy Egész (és az én-gondoskodás) része.
Abból indul ki, hogy egész világunkat három energia típus egymáshoz való viszonya mozgatja.
A doshák az öt alapvető elemből épülnek fel: éterből, levegőből, vízből, tűzből és földből. 
A három energia típus, vagyis a három Dosha: 
A Vata az éterből és levegőből álló energia. Jellemzői a mozgékonyság, a száraz, a hideg, légies, nyugtalan, mint a szél.
A Pitta dosha vízből és tűzből álló átalakító energia. Meleg, nyirkos, aktív, lobbanékony, leegyszerűsítve a tűzhöz szokták hasonlítani.
A Kapha dosha földből és vízből áll és a stabilitás jellemzi, mint az Anyaföldet.
Nyugodt, lassú, gazdag, megtartó, passzív, befogadó energia.
A doshák mindenütt megjelennek a világegyetemben, az anyagi és anyagtalan világban egyaránt.
Az ájurvéda szerint alapállapotunk az egészség, ami a bennünk lévő energiák kiegyensúlyozásával tartható fenn.
Ezért mindig a három dosha egyensúlyára törekszünk – de vajon hogy is megy ez?
Fontos elv a doshák kiegyensúlyozására, hogy a hasonló erősít, az ellentétes csökkent. 
Vagyis ha a tűz elem túlsúlyát érzékeljük magunkban (pl. stressz és túlzott aktivitás), ellensúlyozzuk föld-típusú energiával (pl. nyugodt, monoton, elmélyülést igénylő tevékenységek). 
Ezért van az, hogy egy stresszes, túlpörgetett nap után szeretek leülni horgolni és játékállatok garmadáját rendelik meg tőlem a gyerekek 🙂 
Mindannyian egy, esetleg két jellemző doshával születünk, ami befolyásolja testi és lelki alkatunkat. 

Mint az ájurvédában minden más is, ez is útmutató, nem abszolút igazság. Rugalmas kategória, amibe belefér az egyéni eltérés, hiszen minden ember egyedi és megismételhetetlen.
Dosha tesztekben bővelkedik az internet, ez egy közülük, amit elsőként adott a kereső  – csak pár perc és megtudhatjuk, hogy elsősorban melyik a mi domináns típusunk (amellett, hogy a Vata, a Pitta és a Kapha mindenkiben jelen van, csak különböző arányban).
A teljesség igénye nélkül röviden ismertetem a három doshát, így érthetőek lesznek a javaslatok. Amiket a következő hetekben írok majd.
  • A Vata ember testi megjelenése általában az átlagnál alacsonyabb vagy magasabb, de mindenképp vékony, könnyű csontozatú. Mozgékony, de könnyen el is fárad. Emésztési problémái között a puffadás szerepel, amit a hideg, száraz ételek (pl. saláták, chips) fogyasztása növel és a meleg, folyadékdús ételek fogyasztása csökkent (pl. egy fűszeres leves). Nehezen tud izmot vagy zsírt felszedni. Bőre gyakran száraz, hajlamos a sápadtságra. A Vata lelki alkatú ember szereti a változatosságot, az utazást. Kreatív, szeret és tud nagyot álmodni. Hajlamos a nyugtalanságra, az aggódásra. Ők azok, akik nagy terveket álmodnak meg, de már mennek is tovább a következőre, mielőtt az elsőt megvalósítanák. Művészek és újítók.
  • A Pitta fizikumú emberek átlagos magasságú, arányos és izmos testfelépítéssel, igazi sportos alkat. Kitartó, robbanékony és könnyen fejlődik. Emésztése gyors, testsúlyát könnyen tartja, de problémája akadhat ha a túl sok tűz felborítja az egyensúlyt: többek közt gyomorégést, gyomorfekélyt, idegességet okozhat. A túlzott hő a bőrükön kiütés, akné és egyéb kiütések formájában jelentkezik. Fokozhatja a Pitta energiát egy tüzes-csípős étel vagy egy pörgető kávé, amit nek a hatását egy gyomornyugtató gabona alapú étellel vagy langyos gyógynövény teával ellensúlyozhatunk. A  Pitta temperamentum szintén tüzes: lobbanékony, türelmetlen, de ugyanannyira lelkes, kitartó és szenvedélyes is. Ők a forradalmárok, a megvalósítók.
  • A Kapha testfelépítés zömökebb a másik kettőnél, nehezebb csontozatú, könnyebben raktároz akár felesleges kilókat, akár – lelki szempontból – mások vagy saját gondolatait. Nekik van a legszebb bőrük és erős, dús hajuk. Egyensúlyba hozzá őket a testi és a szellemi mozgás. A csábító csokik helyett ők nyugodtan fogyaszthatják a meleg, fűszeres ételeket (amit Pittaként nagyon irigylek tőlük :)) A Kapha típusú emberekből áradó lelki stabilitás mindenkiben bizalmat kelt, gondoskodó természetük folytán ők ápolják azt, amit a Vata megálmodott és a Pitta létrehozott. 

A három energia nem csak testfelépítésünkben és lelki alkatunkban jelenik meg, az élettelen dolgok sejti szintjétől az élő világ egészéig mindenütt jelen van.

Besorolható ide a fűszerek vagy olajok hatása és a már elkészített ételek is hordozzák ezeket a tulajdonságokat (így inkább ajánlottak egyik, vagy másik típusnak).
Minden napszaknak megvan a maga Vata/Pitta/Kapha dominanciája (erről majd részletesebben is írok egy későbbi bejegyzásben), ahogy az évszakoknak is (késő tavasz és nyár = Pitta; ősz és kora tél= Vata; tél közepétől késő tavaszig = Kapha), életszakasznak (gyermekkor = Kapha, életünk közepe= Pitta, életünk tele=Vata) sőt, még közösségeknek is. Társadalmunk éppen Pitta időszakát éli: erdőtüzek, háborús villongások és lobbanékony közhangulat jellemzi a mostani helyzetet.

Ha felismerjük a három dosha jelenlétét és megnyilvánulásait, sikeresebben törekedhetünk egyensúlyra életünk minden területén. Harmóniába kerülünk önmagunkkal és a természettel és megőrizhetjük egészségünket.

Bár az indiai szubkontinensen jegyezték le, az ájurvéda mindenkié. Ezért is maradt aktuális évezredeken keresztül: saját magunk- és saját környezetünk megfigyelésén alapul és ezek természetes összhangjára épít.

Novemberben szeretném megmutatni, hogy az ájurvéda alapjaiból egyet-egyet hogyan tudunk beépíteni a modern, városi élet hétköznapjaiba úgy, hogy ezek erőfeszítés nélkül én-gondoskodásunk részévé váljanak. 

Jó olvasást és kellemes novembert kívánok mindenkinek!

*egyes nézetek szerint (írásos bizonyíték ezekből az időkből nem ismert)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: