Legyen stabil napi rutinod – ájurvéda & éngondoskodás / 1

Az alább felsoroltak mind saját véleményemet és olvasmányaimból- és személyes tapasztalatomból leszűrt meglátásaimat tükrözik. Nem helyettesítik a hivatalos ájurvédás- vagy egyéb orvosi vizsgálatot és/vagy kezelést.

Ma kicsit jobban körüljárjuk, hogy hogyan hangolhatjuk össze a novemberi napi rutint a természet ritmusával.
*Ha csak a reggeli én-gondoskodó ájurvédás tippekre van most időd, görgess nyugodtan a bejegyzés végére! De téged biztos a napi rutin védikus miértje is érdekel, szóval olvass tovább!*

Ha olvastad az előző bejegyzésemet, már tudod, hogy ősszel és tél elején a Vata dosha ideje van a természetben. Ezt az energiát leginkább a szélhez szokták hasonlítani: száraz, hideg, légies, csapongó. Gondoljunk a hideg szélre, ami lefújja a fákról az elsárgult leveleket, és már érezzük is, hogy milyen a Vata fizikai megjelenése.
Az ájurvéda azt tanítja, hogy a hasonló erősít, az ellentétes kiegyensúlyoz. Mit is tegyünk tehát ősz középén, hogy ne hűljünk ki és a gondolataink úgy maradjanak kreatívak (ami szintén Vata tulajdonság), hogy közben nem lesznek csapongóak, nem válunk szétszórttá?
Azt tanácsolom, hogy legyen stabil napi rutinod, én is dolgozom rajta. Jól jön novemberre egy kis kiszámíthatóság és extra törődés. Itt sem a tökéletest kell megcélozni,hanem a fenntarthatót. Támpontot nyújt az ‘ájurvéda óra’ a tevékenységek beosztásához.

Ájurvédás óra

A nap ritmusa Ájurvéda szerinti felosztásban (kép forrása: saját munkám)
Mindig is szerettem éjszakázni, végre csend és nyugalom (régebben a nyüzsgő élet, most a gyerekek fektetésé után). Mégis igyekszem áttérni a korábbi fekvésre. Ennek az az oka, hogy szeretnék korábban kelni. Pontosan, akkor is még csend van, van egy kis időm a saját dolgaimra. 
Az ideális az, ha Vata időszakban, vagyis reggel 6 előtt kelünk. 
A lendületes, gyors és mozgékony Vata segít úgy ébredni, hogy egész nap energikusak és életvidámak legyünk. Ráadásul ilyenkor jöhet a reggeli rutin (ld. később), ami egészséges és élvezetes, ráadásul így jut idő a reggeli jógagyakorlása. Akár egy rövid testmozgás is elég, hogy egész nap hasson az endorfin, a “boldogság-hormon”. Bár a hagyományokat tisztelő jógi húsz percet vár a mosakodással gyakorlás után, ezt kevesen engedhetjük meg magunknak, pláne hétköznap. Helyette inkább javaslom az abhyangát, az olajos masszázst. Szezám olajjal, körkörös mozdulatokkal gyengéden masszírozd át a tested, mindig a szív irányba haladva. Ha csak a karod-kezed fér bele a rutinba (vagy ha csak az estibe fér bele) az sem baj. Aztán jöhet a meleg zuhany és a reggeli, de az étkezésekről külön posztban írok majd.
Reggel 6-10-ig Kapha időszak következik. 
Ha ilyenkor kelünk (pláne 8 után) már sokkal nehezebb az ébredés. Ez a tápanyag felvétel (=reggeli) időszaka. Nézzük át nyugalomban, hogy mit tervezünk aznapra és indítsuk be a napot. 
Délelőtt 10-től délután 14h-ig jön el a Pitta ideje. 
Ilyenkor hatékonyan és céltudatosan tudunk dolgozni, időzítsük ilyenkorra a megvalósításra váró feladatokat. Minél közelebb ebédelünk a déli tizenkettőiőz, annál jobb, mert a nap középén legerősebb emésztésünk tüze, az Agni. Hogy ezt a tüzet ne oltsuk ki, evés  közben ne igyunk sokat és sohase igyunk (jég)hideg italt! (Hümm… Soha… Próbáljuk betartani az ajánlásokat 80%-ban, a maradék 20%-ban pedig élvezzük felhőtlenül a tudatosan választott “kihágást” – mit is érné egy forró nyári nap hideg limonádé nélkül… De vissza a novemberhez, amikor valószínűleg úgysem kívánunk jeges limonádét…)
Lehet, hogy meglep, de a nagy ebéd utáni kajakómának nem kéne minket utolérnie az ájurvéda szerint. Legalábbis akkor, ha ebéded tápláló, de könnyű. 
14-18h ugyanis újabb Vata időszak, amikor jólesik egy kis könnyed testmozgás, van kapacitásunk megtervezni, hogy mit szeretnénk csinálni másnap (amit a reggeli, lassabb Kapha időszakban csak át kell néznünk). Ilyenkor bármilyen kreatív munka, hobbi vagy kikapcsolódás is szárnyra kap, foglalkozzunk ezekkel. 
Megoszlanak a vélemények, hogy vacsorázni mikor érdemes, de én nem szeretem időponthoz kötni. Inkább azt veszem figyelembe, hogy mikor tervezek aludni menni. Jól tennénk, ha lepihenés  előtt már nem tévéznénk, kikapcsolnánk az elektronikus készülékeket és az elalvást a 
Kapha időszakra, vagyis 18 és 22 óra közé időzítenénk. Ez a lassulás időszaka, használjuk ki meditálásra, hallgassunk nyugtató zenét vagy vegyünk elő egy jó könyvet.
Sajnos sokan az alváson “spórolunk” (engem is beleértve), pedig nagy szükségünk van rá, hogy testileg és mentálisan is regenerálódjunk. Az ősz szinte diktálja, hogy a hosszabb sötét estéket használjuk több alvásra és így is kellene tennünk. Annyira aggódunk, ha a mobilunk közel kerül a lemerüléshez – a  saját lemerülésünkkel legalább ennyire kéne foglalkoznunk. Próbáljuk töltődésre használni a novembert.
22-02 óráig ismét Pitta időszak következik, amit én, mint “bagoly típus” személy szerint nagyon kedvelek. Szeretek éjszakázni, végre csend van és nyugalom, a Pitta idővel pedig újabb energia-töltet érkezik. Hatékonyak és éhesek leszünk – de ez csak a “látszat”. Testünk ilyenkor már méregteleníteni és pihenni szeretne és nem segítünk magunkon egy adag tésztával vagy csokival (még ha jó ötletnek is tűnik :)).
Hajnali 2 és 6 között pedig megint előtérbe kerül a Vata, a kör bezárul. Ilyenkor álmodunk legszínesebben és ilyenkor a legkeskenyebb a határ materiális és szellemi világ között. Ha ez így túl hókuszpókusznak hangzik, hívjuk intuíciónak – ebben az időszakban könyebben érzel rá ösztönösen magadra és másokra. A kundalini jógát gyakorlóknak ezért tanácsolják a kora hajnali kelést, hogy elcsípjék ezt a spirituálisan nyitott időszakot. 
Ez így hosszúnak és bonyolultnak hangzik, de lássuk, hogy is nézhet ki ez a gyakorlatban.
A gyerekeket suliba kell vinni, szóval a Kapha időszakra kitolt ébredés nem fenyeget. Egy órával előbb kelek, mint a többiek, így van idő a reggeli én-gondoskodásra.
Kapha időben reggelizünk és indulunk el a suliba, magamnak pedig ellenőrzöm a napi teendőket. (Bárcsak később kezdődne egy kicsit az iskola vagy mozognának reggel, hogy ne olyan kómásan üljenek ott azok a gyerekek.)
A Pitta órákra időzítem a legfőbb tennivalókat (plusz pozitívum, hogy így nehezebben halogathatók a teendők) és az ebédet. 
Vata időszakban próbálom véghezvinni a kreatív dolgaimat (pl. írni a blogra) és ha reggel valamiért nem tudtam jógázni, akkor ilyenkor gyakorlok, meditálni is ilyenkor szoktam (Kapha időszakban már jönnek a családi feladatok).
A Kapha-este a családé, vacsizunk, beszélgetünk, mesét kapnak és lefekszenek a gyerekek.
És itt jön az, ami még nem tökéletes: a felnőtt-idő belelóg a Pitta időszakba. De tudom, mi lenne a pihentetőbb irány 🙂
REGGELI RUTIN
Méregteleníts, töltődj fel 

  • Ébredés után ne pattanj ki az ágyból, vagy ha úgy van rá lehetőség, keress egy másik nyugalmas helyet. Adj magadnak pár percet, gondold végig (esetleg írd le) az álmaidat és hogy már most mi az, amiért hálás lehetsz. Dörzsöld össze a tenyered és tedd az arcodra – érezd, ahogy átjár a kellemesen meleg energia. (5 perc)
  • A fürdőszobában köszöntsd magafajta tükör előtt szeretettel és tisztelettel, kezdd egy mosollyal a napot!🌞(1 perc)
  • Óvatosan kapard le a nyelved. Éjjel a szervezet részben a nyelven keresztül méregtelenít, ami reggelre lepedékként jelenik meg. Ezt a fogkefe nem hozza le, ha nem kaparod le, visszajuthat a testbe. Személyes kedvencem a fém nyelvkaparó, de egy kiskanál is megteszi. Vigyázz, hogy ne vidd túlzásba; csak gyengéden! (2 perc)
  • Moss fogat, ahogy mindig szoktad (3 perc)
  • Most jön a trükk, aminek bizarr neve van, gyanúsan hangzik, de csodát tesz: az olajrágás. Vegyél egy gy evőkanálnyi szezám- (vagy ha Pitta vagy, kókusz-) olajat és öblögess vele pár percig. Először furcsa lesz és hosszúnak tűnhet az idő, akkor fokozatosan szoktasd magad hozzá. Ugyanis az olaj elpusztítja a “rossz” bacikat, a szükségesek viszont megmaradnak. Csökkenti a gyulladást és ápolja a fogínyt. Kidobhatod a szájvizet (ami egyébként pont azzal, hogy minden bacival végez, függőséget okoz), mert a friss lehelet ilyen könnyen, természetesen is elérhető. (3 perc) 
  • Náthás időszakban (marok szerint naponta, de nálam nem a rutin része) öblítsd ki az orrod sor vízzel, neti kannával. Felülmúl minden orrcseppet és orrszívót, ha megtanulsz bánni vele. (5 perc)
  • Irány egy nyugodt helyiség és a jóga szőnyeg! Végezz lőgyakorlatokat, jógázz (amennyi belefér) és meditálj, vagy akár csak ülj csendben pár percig. (30 perc)
  • Igyál egy pohár meleg vizet vagy gyógyteát (ehhez is lesz majd recept), aztán megint jöhet a fürdőszoba.
  • Olajozd be a bőröd, majd vegyél egy meleg zuhanyt. (15 perc)
  • Reggelizz meg saját dosha típusod szerint (ez már lehet családi idő is ).
Ez egy bő órás rutin, de természetesen rugalmas összetételét és hosszát is tekintve, mert neked kell, hogy “tápláló” legyen minden szempontból. Egy hasonló rutinnal ápolod a tested, a lelked és egész napra feltöltődsz energiával. 


Próbáld ki innen azt az egy tippet, ami legközelebb áll hozzad és próbáld beépíteni a saját napindító szokásaid közé. Aztán talán mégegyet, ha az elsőt már a sajátodnak érzed.
Ha kérdésed, észrevételed van vagy esetleg megosztanád saját tapasztalatodat a témában, örülnék a  kommentednek.
Szép napot, energikus napkezdést! 🌞

One thought on “Legyen stabil napi rutinod – ájurvéda & éngondoskodás / 1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: