Jámák és Nijámák/6 – Szaucsa, tisztaság

Sziasztok Kedves Jógik! 🙂

Immár hatodik hete foglalkozunk a jógikus gondolkodásmód és -élet alapjául szolgáló tíz előírással, a jámákkal és a nijámákkal. Az öt jámát, azaz erkölcsi szabályt és azt, hogy hogy jelennek meg mindennapi életünkben, az előző hetekben írtam le nektek. Görgess vissza és olvasd el őket, ha eddig nem jutottál hozzá.

Minden héten egy témát járunk körbe az esti jógaórákon is, ahol az ászanák és a jóga nidra is a hét témájához kapcsolódik. Köszönöm, hogy többen is megosztottátok velem/velünk a gondolataitokat akár az óra előtt, akár utána vagy írásban!

Függetlenül attól, hogy te ott leszel-e az esti órákon vagy más módon gyakorolsz, a jógikus elvek fókuszt adnak a hétnek. Tudatos jelenlétedet is növelheted azzal, hogy adsz magadnak egy hetet, hogy megfigyeld: a hét témája hogy jelenik meg a mindennapjaidban.

Vajon mit jelent neked a mindennapok gyakorlatában, illetve az érzelmeid terén?

A hatodik hét témája az első nijáma, vagyis előírás a Szaucsa, a tisztaság.

Minden jámának és nijámának az elme megtisztítása a célja, de a Szaucsa konkrétan foglalkozik ezzel a témakörrel. Eszerint ügyelünk testünk, lelkünk, szellemünk és környezetünk tisztán tartására.

Minden, ami körülvesz minket, minden gondolatunk és cselekedetünk energia. Gondolataink és cselekedeteink kivetülése hozza létre környezetünket és hat vissza ránk. Ennek a bennünk élő energiának a megtisztítása a Szaucsa célja. Akár jógapózokat gyakorolsz, akár légzőgyakorlatokat végzel, meditálsz, forró fürdőt veszel, rendet raksz a gondolataidban vagy a szobádban – ez mind a tisztaság előírásának gyakorlása.

A Szaucsa elv, ami felé törekszünk – az út a fontos, nem a tökéletesség.

Ez az elv mindennapi szinten jelen van a szokásainkban.

  • Testünk tisztán tartása a mindennapi rutin része: kezet- és fogat mosunk, zuhanyozunk, stb. Testünk tisztán tartásával megadjuk magunknak a tiszteletet és egészségesen tartjuk lelkünk templomát. Ha teremben jógázunk, megadjuk vele a tiszteletet a többi jógázónak is, akik szintén frissen érkeznek az órára.
  • A testi megtisztuláshoz a Hatha Jóga Pradipiká (a jóga egyik alap írása) konkrét gyakorlatokat is leír. Ezek közül legkönnyebben – kezdetnek –  a nyelvkaparást tudod beiktatni: ébredéskor, fogmosás előtt, kiskanállal vagy erre a célra kialakított nyelvkaparóval távolítsd el az éjszaka folyamán nyelvre lerakódott méreganyagokat. Ezzel a pár mozdulattal már sokat teszel tested tisztaságáért és egészségéért. (A további reggeli ayurvédás rutin-lépésekért és novemberre hangolódásért kattints ide )
  • Testünket belülről is tisztán tartjuk, ha tápláló és minél kevésbé vegyszerezett, adalékanyagoktól lehetőleg mentes ételek fogyasztására törekszünk.
  • Testünket ruháinkkal védjük – tiszteljük meg önmagunkat azzal, hogy azokat a tárgyakat is tisztán és rendben tartjuk, amikkel érintkezünk. Ruháink, lakóhelyünk, munkahelyünk és jóga kellékeink tisztán- és rendben tartásával már lelkünk tisztaságáért is teszünk. Ugye mennyire más érzés egy tiszta otthonba hazajönni, egy rendezett hálószobában elaludni vagy egy üres konyhapulton megkezdeni a főzést?
  • A Szaucsa nem csak a fizikai szennyeződés és zűrzavar felszámolásáról szól. Elsősorban azt jelenti, hogy rendet teszünk az elménkben és a lelkünkben. Ehhez nem kell szentnek lennünk és egyedül tiszta gondolatokat ápolnunk. Az legyen a célunk, hogy a fölösleges és ártó gondolatokat és szokásokat söpörjük ki az elménkből. Vajon mit tehetünk, hogy gondolataink felszabaduljanak? Korábban (a Brahmacsárja elvénél) már beszéltünk róla, hogy fontos, hogy mi felé irányítjuk az energiánkat. Engedjük el az eredményekhez való ragaszkodást. Ne ítéljük meg magunkat (vagy másokat), ha nem a tervezett szerint alakulnak az események. Például ha nem pont olyan a jógagyakorlás, mint múlt alkalommal volt. Az önostorozás korunk általános rossz szokása – szabaduljunk meg tőle is.
  • Váljunk meg azoktól az érzelmektől, amik visszatartanak és akadályoznak bennünket. Tápláljuk azokat az érzéseket, amik hozzásegítenek egy boldogabb, egészségesebb és tudatosabb élethez. Gyakoroljuk az őszinte önelfogadást és a hálát. Ha minden nap gyakorlod önmaga szeretetét és hálás tudsz lenni azokért a dolgokért, amik már most jelen vannak az életedben, egyre könnyebben tudod majd tovább kiterjeszteni egyre több cselekedetedre, érzelmedre és gondolatodra a belülről ragyogó tisztaságot!

Kérlek, hogy szánj rá egy kis időt és gondold végig, hogy a te életedben hogyan jelenik meg a tisztaságra való törekvés.

Nincs jó vagy rossz válasz 🙂

Tudatosan figyeld a mai napon és ezen a héten, hogy hogyan jelenik meg a Szaucsa a hétköznapjaidban.

Használd a tisztaság gyakorlását arra, hogy a lehető legegészségesebb, legtudatosabb és legboldogabb lehess!

Legyen gyönyörű őszi napod és hamarosan találkozunk,
Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: