Jámák és Nijámák/5 – Aparigraha, nem-ragaszkodás

Sziasztok Kedves Jógik! 🙂

Ez már az ötödik hét amin a jógikus gondolkodásmód és -élet alapjául szolgáló tíz előírás valamelyikével foglalkozunk. Minden héten egy témát járunk körbe az esti alkalmakon, ahol az ászanák és a jóga nidra is a hét témájához kapcsolódik. Függetlenül attól, hogy ott leszel-e ezeken az órákon vagy más módon gyakorolsz, ezek a jógikus elvek fókuszt adnak a hétnek. Tudatos jelenlétedet is növelheted azzal, hogy adsz magadnak egy hetet, hogy megfigyeld: a hét témája hogy jelenik meg a mindennapjaidban. Vajon mit jelent neked a mindennapok gyakorlatában, illetve az érzelmeid terén?

A jóga filozófiája szerint nyolc lépes vezet az önmegvalósításhoz. Az első két lépés a jámák és nijámák szerint való élet. Ez a tíz előírás (5 jáma és 5 nijáma) a jógikus gondolkodás alapja. Hihetetlen, hogy hogy repül az idő: már az ötödik, az utolsó jámánál tartunk, ami különösen közel áll a szívemhez. Ez nem más, mint az Aparigraha, a nem-ragaszkodás / nem-felhalmozás. Azért szeretem különösen, mert nagyon konkrétan megfogható a hétköznapi életben és segít eligazodni a fogyasztói társdalom útvesztőiben. Segít átgondolnunk vágyainkat és elvárásainkat, amit kapcsolatainkban, anyagiakban és magunkkal szemben támasztunk.
Sokan, sokféleképpen és sokszor ösztönből megtesszük ezt, átvizsgáljuk, hogy vajon szükségünk van-e még többre valamiből. Amikor először tudatosítottam az Aparigraha fogalmát a 21. századi életben, épp hatalmas lomtalanítás közepén tartottam. Éreztem, hogy minden adag elajándékozott/eladományozott/kidobott holmival megkönnyebbülök. Nem csak fizikailag lesz több helyem, de a lelkem is felszabadul.

Mert mi is az Aparigraha? Először is a nem-ragaszkodás. Amikor el tudjuk engedni a tárgyakat, amikre már nincs szükségünk. A kapcsolatokat, amik nem válnak a javunkra. Az embereket, akik menni akarnak. És az érzelmeket és gondolatokat, amik már nem szolgálnak minket.
Másodszor pedig nem-felhalmozást jelent az Aparigraha, hogy annyit veszünk igénybe, amennyire valóban szükségünk van. Amikor a minket körülvevő világ arra biztat, hogy vedd meg az újabbat-színesebbet-csillogóbbat, jusson eszünkbe mérlegelni, hogy vajon tényleg szükségünk van-e arra, amit megvenni készülünk? Természetes vágyni szép és kellemes dolgokra, de érdemes átgondolni, hogy valóban örömöt, vagy inkább újabb ragaszkodást és kötődést szerzünk-e be. Ha nem ragaszkodásból vagy birtoklási vágyból választunk (legyen ez egy emberi kapcsolat vagy egy tárgy), akkor az Aparigraha szerint cselekszünk. A nem-ragaszkodás és nem-felhalmozás segít ráébrednünk, hogy sokkal kevesebb mindenre van szükségünk a boldog élethez, mint azt gondolnánk. Innen már csak egy lépés felismernünk, hogy mennyi minden adott, hogy elégedetten, hálával telve és bőségtudatban éljünk.
Az Aparigraha arra bíztat, hogy értékeljük azt, ami már most a miénk, felszabadítva saját magunkat az elképzeltekhez való ragaszkodás, a birtokvágy és a folyamatos összehasonlítás terhe alól.

De hogyan is néz ki az Aparigraha, a nem-ragaszkodás a hétköznapokban?
🧘Lomtalaníts! Válj meg azoktól a tárgyaktól, amik ugyan téged már nem szolgálnak, de másnak még hasznára válhatnak. Ha már más sem értékelné őket, válj meg tőlük (ha lehetőség van rá, szelektíven).
🧘Ne hasonlítsd össze magad másokkal – ez egy elképzelt ideálhoz való ragaszkodást eredményez, ami ráadásul nem is biztos, hogy valóban létezik. A szociális média árnyoldala, hogy egész nap nézegethetjük mások fotóit úgy, hogy a szép képek mögött nem tudunk a másik életének valódi részleteiről. Könnyítsünk lelkünkön azzal, hogy nem tesszük rá a másokhoz való viszonyítás terhét.
🧘Engedd el azokat a kapcsolatokat, amik már nem mozdítják előre ez életedet! Sokszor ragaszkodunk személyekhez vagy ahhoz, amilyennek mi az adott személyt látni szeretnénk. Engedd el az elvárásodat a másikkal kapcsolatban és ha kell, engedd a másikat kilépni az életedből.
🧘Ugyanennyire fontos, hogy ne próbáljuk meg minden áron irányítani a környezetünket, az embereket, az eseményeket. Engedjük el a feltétlen kontroll vágyát és hogy a környezetünknek meg kell felelnie az elvárásainknak. Ha ragaszkodunk például ahhoz, hogy egy nyaralásnak hogyan kéne zajlania, csalódottak leszünk, ha elmarad vagy máshogy alakul. Helyette élj a jelenben és keresd meg a pozitívumot a pillanatban. Ebben segít, ha tudatosan ápolod a hála mindennapi gyakorlatát.
🧘Vezess hálanaplót! Minden este írj le három új dolgot, amiért hálás lehetsz aznap. Ha ezt a posztot olvasod, már van áramod, digitális eszközöd és hozzáférésed az Internethez. Ha van tiszta ivóvized, tiszta levegő körülötted és van elegendő élelmiszered, akkor újabb három tételt adhatsz a listához. A hála segít, hogy tudatosítsuk magunkban, mennyi minden áll már most rendelkezésedre, hogy már most milyen bőségben élsz! És ahogy egyre jobban tudatosítod magadban, hogy mennyi mindened megvan az adott pillanatban, egyre könnyebben ismered majd fel, hogy mennyi minden az még, ami rendelkezésedre áll. A hála önmagában is fantasztikus érzés és segít, hogy egyre elégedettebb és boldogabb legyél.

Kérlek, hogy szánj rá egy kis időt és gondold végig, hogy a te életedben hogyan jelenik meg a nem-ragaszkodás, a nem-felhalmozás. Nincs jó vagy rossz válasz 🙂
Tudatosan figyeld a mai napon és ezen a héten, hogy hogyan jelenik meg az Aparigraha a hétköznapi életben. Ne felejtsd el, hogy az Aparigraha elv, amire törekszünk. Az út és a gyakorlás a lényeg, és az, hogy ragaszkodásból ne halmozzunk fel olyan tárgyakat, élményeket és kapcsolatokat, amik útját állják személyes fejlődésünknek. A múltból magunkkal cipelt nehéz érzések és a padláson gyűlő nem használt holmik helyett válaszd a fizikai és lelki felszabadultságot!
A te életedben hogy jelenik meg az Aparigraha?

Legyen szép napod és hamarosan találkozunk,
Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: