Tavaszi Nagytakarítás 1/5 – Fizikai környezetünk

Fa póz

A tavasz átmeneti évszak: a tél befelé forduló, tervező időszakából elindulunk a lendületes, újdonságokat befogadó és megvalósító időszak felé.
Elkezdjük kitakarítani a lakásunkat, de ne álljunk meg itt, mert a régi dolgok felülvizsgálásával, rendbe tételével vagy szortírozásával nem csak a polcokon adhatunk helyet az újnak.
Ebben az öt részes Nagytakarítás sorozatban jógi-szemmel végignézzük, hogy hol mindenhol söpörhetjük ki az elavultat, engedhetjük be a frisset, az újat, a fényt.

Fizikai környezetünk saját magunk kiterjesztése, tehát nem téves az a kép, ami sokunknak beugrik, amikor tavaszi nagytakarításról beszélünk: ablakot mosó lelkes háziasszony napsütésben, lehetőleg nárciszokkal. Következzen az én három tippem a fizikai környezetünk megtisztítására:

  1. Szelektáld a tárgyakat! Ajándékozd/adományozd el/(lehetőleg) szelektíven dobd ki/komposztáld azokat a tárgyakat, amik már nem szolgálnak téged. Ahogy kevesebb tárgy vesz körül, jobban át fogod látni, hogy melyik, ami valóban fontos a számodra. A többi pedig lehet, hogy valaki más számára lesz kedves, szeretett tárgy, valódi kincs.
  2. Rakj rendet! Ha már túl vagy a kiválogatáson, helyezd el saját igényed szerint a tárgyakat. Érzed, hogy szinte fellélegzik a szoba? És vele együtt te is? Ahogy a tárgyaidat és azoknak fontosságát átlátod, jobban átlátod életed minden területén, hogy mi a fontos és hogy mit szeretnél előtérbe helyezni.
  3. Takaríts ki! Moss ablakot, hogy fizikailag és átvitt értelemben is be tudd engedni a fényt, hogy tisztán láss! Söpörd fel és mosd fel a padlót – hidd el, más viszonyod lesz a téged megtámasztó, biztos talajjal. Mosd végig kíméletesen a jógaszőnyeged (úgy, ahogy a te szőnyeged az ápolást megkívánja) és érezd, hogy jobb érzés rajta ülni, lefeküdni rá.

Jógikus szempontól:

  • a legrégibb Hatha jóga szövegek is azt írják elő, hogy ahol jógázol, legyen egy rendben- és tisztán tartott helyiség. Ezért a tavaszi nagytakarításnál fordíts különös figyelmet arra a helyre, ahol jógázol. Tiszta, rendezett környezet a tiszta, rendezett gondolatokért.
  • gyakorolj az Anyaföldhöz kapcsolódó, stabilitást és egyensúlyt adó pózokat. Ezzel kapcsolódsz a tavasz változékony idején a (fizikai) valósághoz testileg és lelkileg. Támogasd meg ezekkel a pózokkal a biztonságérzetedet, hogy stabil alapokról indulva bátran vághass neki a változásoknak, amit a tavasz hoz. Indulj neki bátran, lelkesedéssel és friss energiával az új évszaknak!

Legyen energikus, vidám tavaszod!
Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: