Mozdulj ki – ájurvéda & éngondoskodás / 4

Megint elmúlt egy hétvége és szerencsére volt benne ragyogó, napsütéses őszi idő is. A kék ég előtt hullottak az aranysárga levelek, szinte túl szép volt, hogy igaz legyen.

A városi élet megnehezíti, hogy észrevegyük ezeket a csodákat. Az utcán sétálva is e-mailt olvasunk, az irodában a mesterséges klíma és a mesterséges világítás teljesen kizökkenti természetes ritmusunkat.

Vannak olyan országok, ahol külön “természet terápiát” írnak fel a gyerekeknek – vagyis megkérik a szüleiket, hogy délután vigyék ki őket a parkba.
Egy játszótéren töltött délután, egy séta a parkban, egy kis hétvégi kerti munka, szobanövényeink gondozása vagy egy kirándulás mind-mind segít, hogy érezzük: a természet része vagyunk.
Az ájurvéda szerint ez az egészséges működésünk alapja – harmóniában kell lennünk a természettel, hogy energiáink is kiegyensúlyozottan működhessenek.


Lépj fizikai kapcsolatba a természettel!

Amint kilépünk az ajtón a szabadba, plusz pránához (életlevegőhöz, életenergiához) jutunk, ami rögtön kiegyensúlyozottabbá tesz.

Kertészkedj!

A kertészkedés mindenkinek jót tesz és könnyen elérhető, közvetlen módja, hogy kapcsolódjunk a Földdel. Ez a Vata időszakban kölönösen fontos, de nem csak a Vata típusúaknak ad egy kis nyugalmat, hanem a többi doshának is jót tesz. A kivitelezést kedvelő Pittának juthat a kert megtervezésének a része, a Kaphák pedig megtalálják benne a szükséges testmozgást.
Nézd a színes leveleket, érezd a nedves föld és a korhadó fakéreg illatát, hallgasd, hogy mi motozkál az avarban. Keress csipkebogyót, szedj homoktövist vagy naspolyát.

Ha nincs kerted, ne ess kétségbe. Vannak közösségi kertek azoknak, akik a városon belül szeretnének  termeszteni valamit és közben megismerni másokat, akiknek szintén fontos, hogy két kezükkel műveljenek egy darabka földet. Nagyon tetszik nekem a kezdeményezés, pláne, mert közösség építő is.

Pitta típusként főleg a tervezés részét élvezem a kertészkedésnek. Akkor gyorsan megvalósítom, amilyen eredményt látni szeretnék, de nem vagyok kitartó kertészkedő (bár talán valamennyire alakul  már 🙂 ). Viszont imádok ősszel is (a szép, napsütéses napokon, jól felöltözve és egy meleg teával a kezemben) kiülni a teraszra és érezni az illatokat, nézni a színeket. Már ettől feltöltődöm és megnyugszom.

Ha olyan vagy, mint én, lehet, hogy beéred egy virágládával az ablakpárkányon. Abban is lehet virágokat és gyógynövényeket, fűszereket nevelni! Gondozgasd őket és érezni fogod, hogy máris kapcsolatba vagy a természet gyógyító energiáival!

Sétálj!

Hazafelé szállj le egy megállóval hamarabb vagy ha nem rohansz annyira, ejts útba egy parkot! (Igen: természet terápia 😉 )
Nézz az épületeken túlra, fedezd fel, milyen színű az ég, milyenek a fák, hány kutya szaladgál a padok között. Már ez a pár perc kikapcsolódás is segít, hogy érezd, te is a része vagy a nagy egésznek.

Kirándulj!

Az ősz tökéletes kiránduló évszak (ahogy nekem a többi is), kapd fel a túracipőt és a hétvégén indulj neki! Menet közben jókat lehet beszélgetni, teleszívni a tüdőnket az erdő vagy a vízpart tiszta levegőjével. Akár új, akár ismert tájakon barangolsz, nézz messzire! Ezt hihetetlen, hogy mennyire ritkán csináljuk – a telefon, a számítógép, de még a könyv is mind-mind közel van. Pihentesd a szemed!
Az erdő talaja ruganyos – szemben a járda betonjával – ezért a kirándulás nem csak az érrendszerünknek és a tüdőnknek tesz jót, de az izületeinknek is.
Vigyél haza lehullaott levelet, gesztenyét, ágat – egy csokornyi természetet – a nappalidba.

Dugd ki az orrod!

Sajnos vannak olyan napok, amikor a leglelkesebb természetjárónak sincs kedve elmenni otthonról. Nagyon hideg van, nagyon esik – meg csak nagyon nincs kedve. Van ilyen, ne is menj sehova. De azért dugd ki az orrod, ha csak egy percre is, az ajtón kívülre. Vagy csak egy gyors háztömb körüli sétára. Szellőztess egy nagyot és vedd rá magad egy kis otthoni mozgásra (nálam a jóga az örök kedvenc). A kiszellőztetett szobában végezz egyszerű légzőgyakorlatot: a friss levegőtől tested-lelked jobban fogja érezni magát és ha koncentrálnod kell, utána az is jobban fog menni.

Ülj le egy székre vagy a földre egyenes gerinccel. Húnyd le a szemed és figyeld meg, hogy áramlik a tüdődbe belégzéskor a frss levegő, majd kilégzéskor a felmelegedett, elhasznált levegő. Csak a légzésedet figyeld. Belégzésnél érezd, ahogy a friss levegő feltölt energiával. Kilégzésnél érezd, ahogy a kifújt levegővel elengedsz minden feszültséget. Belégzésnél érezd, hogy több energiád lesz, kilégzésnél, hogy nyugadtabbá válsz. nem kell hosszan gyakorolnod, ha napi 10 percre tudod növelni a befelé figyelést, már sokat teszel önmagadért.

Te melyik módját szereted legjobban a kimozdulásnak? Hogyan kerülsz kapcsolatba a természettel? 

Kellemes, szép őszi hetet mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: