Relaxálj, koncentrálj, meditálj – ájurvéda és éngondoskodás / 6

Az ájurvéda napjában (legalább) kétszeri meditációt javasol, hogy egyensúlyban tartsuk testünk-lelkünk-szellemünk energiáit és megőrizzük egészségünket. De mi is a meditáció?

A kép Hemrik Orsi barátnőm munkája

Itt láthattok még többet tőle:
Most, hogy már van kiegyensúlyozott napi rutinod, megismerted az olajokat és finom meleg ételekkel-italokkal kényeszteted a szabadban töltött idő alatt kihűlt testedet, itt az idő, hogy a testtől-lélekig koncepciót megfordítva szellemünk és lelkünk felől közelítsük meg az éngondoskodást.

A meditációnak csodás hatásai vannak. Ellazít, oldja a stresszt, és már azzal sokat teszel testi-lelki egészségedért, ha napi 15 percet gyakorolsz.
A  meditáció gyakorlás, ami munkát és kitartást követel.

“A meditáció nem olyasvalami, amit szavakban ki lehet fejezni. Közvetlen tapasztalatot kell szerezni róla, kinek-kinek saját életében.”
/B.K.S. Iyengar – A jóga fája/

Bejegyzésem célja, hogy megosszam veled a gondolataimat a meditációról, vagy csak egy rövid napi elcsendesedésről, befelé fordulásról, amiről meg vagyok győződve, hogy mindenkinek jót tesz. Ez a bejegyzés inspiráció, egy tábla, ami megmutatja, hogy “nézd, ott kezdődik az út”. Mert minden az első kis lépéssel kezdődik.


Hogyan kezdjek hozzá?

1. Relaxálj 

Ismerd fel, hogy már most is szoktál relaxálni. Ugyanis minden relaxáció, ami kikapcsol a szürke hétköznapokból. A sport, a művészet, baráti- és családi kapcsolatok ápolása, a kedvenc hobbid. Próbáld ki a jóga nidrát vagy a vezetett relaxációt. Ezekkel már sokat teszel azért, hogy csökkentsd a mindennapi stresszt, hogy lelked megnyugodjon, kiegyensúlyozott legyél. És már rendszeresen csinálod is valamilyen formában!

2. Legyél elkötelezett, de laza

Ha el szeretnél indulni a meditáció felé vezető úton, kitartónak kell lenned. Kitartónak és nem szabad, hogy elvárással állj neki, hogy “innentől minden nap 10 percet meditálok és január 31-ére eggyé válok Felsőbb Énemmel”. Csak lazán, elvárások nélkül, de kitartóan gyakorolj. Lehetőleg reggel (még nem kavarodtak fel a napi gondolatok) és ugyanabban az időben. Eleinte csak pár percet, aztán ezt az időt nyújthatod. Keress egy nyugodt helyet, ahova minden reggel (és/vagy este) leülhetsz. Szellőztess ki. Ülj kényelmesen (lehet akár székre vagy párnára is – de ne feküdj le, mert akkor valószínűleg elalszol 🙂 ), ha jólesik, gyújts gyertyát. Aztán tedd meg az első lépést az elme elcsendesítése felé: öszpontosíts!

3. Koncentrálj 

Igen, a következő lépés a koncentráció, a dháraná, méghozzá csendben, befelé. Ez az első lépés az elme lecsendesítése felé. Ugyanis ha megpróbálsz semmire se figyelni, előbújnak majd különböző gondolatok, hogy a “semmit” betöltsék. Pedig a cél pont az, hogy ezek a gondolatok elcsendesüljenek. Tehát a következő lépés, hogy valamire koncentrálunk és ha jön egy gondolat, elengedjük és visszatérünk a koncentráció tárgyához.
Legegyszerűbb, ha a légzésedet figyeled. Minden belégzésnél figyeld a belépő levegő útját és próbáld érezni, hogy a belégzéssel békét engedsz a testedbe. Kilégzésnél pedig koncentrálj arra, hogy elengedsz minden benned lévő nyugtalanságot. Amikor az elméd egy pontra vagy cselekvésre (itt épp a légzésre) rögzíted, az a koncentráció. Már jó úton haladsz, hogy gyakorlással el tudd csendesíteni az elmédet.

4. Meditálj

Hogyan lesz a koncentrációból meditáció? Hogy lesz az egy pontra való összpontosításból egyszerre önmaga teljességére figyelő jelenlét?

“A dháranában a gyakorló fokozatosan megtanulja csökkenteni az elme ingadozásait, hogy végül a tudat minden hullámát felszámolja, és a megismerő a megismerttel eggyé váljon. Amikor a tudat fenntartja ezt a figyelmet, anélkül, hogy figyelmének intenzitása ingadozna, akkor a dháraná dhjánává, vagyis meditációvá válik.”
/B.K.S. Iyengar – A jóga fája/

Vagyis gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj és akkor sikerülni fog. Nem határidőre, hanem amikor készen állsz rá, megérkezel.

Mit jelent ez a hétköznapokban?

Nekem azt, hogy reggel felkelek, megmosakszom, szellőztetek, aztán leülök és befelé figyelek. Figyelem a légzésemet és ha jön egy gondolat, felismerem, elengedem és visszatérek a légzésem figyeléséhez. Nem számolom a perceket, nem várok eredményt. Ha időre megyek, beállítom az órámat, hogy szóljon, amikor neki kell állnom a teendőknek, így az idő számolását teljesen el tudom engedni.
Ez a gyakorlat nyugodt derűt hoz a napkezdethez. Utána még csendben ülök kicsit és elsorolom, hogy miért is vagyok aznap reggel hálás. Elképzelem, hogy milyennek szeretném a napomat, milyen érzelmeket szeretnék megélni aznap.
Igyekszem minél többször így kezdeni a napot, de ha nem sikerül, nem rovom fel magamnak.

Választhatsz sétáló meditációt, három perces légzés-szünetet vagy küldhetsz szeretetet az Univerzum felé.

A lényeg, hogy ne add fel, ha nem sikerül azonnal, hanem pihenj egyet és menj tovább az úton.
A befelé figyelés útja önmagában is jutalom. A derű, a nyugalom és a növekvő önszeretet lelki “haszna” mellett csökkenti a stressz-szintet, javítja a koncentrációs készséget, jobb minőségűvé teszi az alvást és erősíti az immunrendszert.

Az ájurvéda szerint leginkább a hajnali- (02-06h, Vata időszak, az ébredés ideális ideje) vagy a koraesti órák (18-22h, Kapha időszak, a lassulás ideje) alkalmasak a meditáció gyakorlására. Remek, ha meditációval tudod kezdeni a reggelt, de az esti relaxáció is csodákra képes, hogy egészségesebb legyél testben, szellemben és lélekben.

Bárhol is tartasz (a kezdet előtt vagy már magánál a meditációnál), szánj rá időt, hogy egy csendes időszakban önmagadra, befelé figyelj.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: