Csakra minisorozat – Szvádhisthána / Szakrális csakra – a második csakra

Második csakránk a Szakrális vagy Nemi csakra. Szankszkritul a neve Szvádhisthána, ami azt jelenti, „Az önvaló lakóhelye”. Innen terjesztjük ki önvalónkat, innen áramlik ki az élet, a kreativitás, a teremtő erő.
Kép forrása: Internet

A Szakrális csakra

·         mantrája: VÁM (a mantra zengetése harmonizálja a csakra működését)
·         színe a narancssárga,
·         szimbóluma a hatszirmú lótusz,
·         minőségei: az ősi érzelmek , áramlás az élettel, az érzékiség, az erotika, a létrehozás 
·         a kettes csakra fontos témája a másik emberbe vetett bizalom, ezen belül is főként a másik nem iránti nyitottság.
·         természeti jelenségek, amik kiegyensúlyozó hatásúak: a Hold és a tiszta víz látványa
·         eleme a víz.

A víz eleme teszi lehetővé a teremtő erő áramlását testi, lelki és szellemi szinten. Testi szinten a test vízháztartásának szabályozása tartozik a Szakrális csakrához: a vér, a vizetelt- és izzadság kiválasztása, az orr, a szem és a száj nedvesítése. Így kapcsolódik hozzá az evéshez való viszonyunk – akinél nem működik harmonikusan ez a csakra, szenvedhet evési zavaroktól vagy testképzavartól.
Nemi hormonjaink és kiválasztása, nemi mirigyeink működése és az új élet megteremtése is a Szakrális csakra hatása alá tartozik. A Szvádhisthána csakra a köldök alatti idegkötegnél a keresztcsont magasságában helyezkedik el, így egyértelműen nemi szerveinkhez, azok egészségéhez és működéséhez köthető. Ha nem működik kiegyensúlyozottan a Nemi csakra, olyan betegségek jelenhetnek meg, mint a frigiditás, gyakori gombás fertőzések, impotencia, méh-/menstruácós-problémák, petefészek ciszta (ez a be nem gyógyult érzelmi sérülések jele lehet, amiket az illető magán belül zár el), túlsúly, bélgörcs, felfúvódás, a gyomornyálkahártya gyulladása.
Kiegyensúlyozott működése esetén viszont egyensúlyban tartjuk női és férfi energiáinkat, szerveink egészségesek és egészséges testképpel rendelkezünk.  Az utódnemzés a teremtő erő megtestesülése.
A teremtő erő, a kreativitás lelki és mentális síkon is megjelenik. A Szakrális csakra az alapvető érzékelések központja – az érzékszervek által érzékelt információkat fogadja be, felel a szexuális késztetésért, a fajfenntartásért, családi kapcsolatokért és az ezekhez tartozó alapvető érzelmekért, mint a kéj, félelem, agresszió vagy a düh. Harmonikus működése esetén nem csak a biológiai létrehozás (szex) vágyát köszönhetjük neki, hanem mindent, ami teremtő erejű: kreativitás a művészetben, tiszta emberi kapcsolatok, mentesség a kapzsiságtól, haragtól, nyugtalanságtól és féltékenységtől, hősiesség, lovagiasság. Ide tartozik viszonyunk az evéssel, ezzel összefüggésben magunk elfogadása, szeretete és az elengedés.
Hibás működés esetén (akár alul-, akár túlműködik) kibillenünk az egyensúlyunkból: kapcsolati problémák, kreativitás hiánya, étvágytalanság, étkezési zavarok léphetnek fel. A Szakrális csakra túlműködése esetén az illető szerepeket játszik, túlértékeli önmagát.
Jógában több ászana is segíti a Szakrális csakra harmonizálását.
·         Előrehajló pózok – ezek nyomást gyakorolnak az alhasra, így stimulálják a második csakrát (pl. janu sirsasana, padangustasana)
·         Előrehajló póz, amiben fokozza a hatást az egyik láb nyomása (ardha-baddha padma pascimottanasana), pihenés Sanankászanában (nyúl póz)
·         Csípőnyitó pózok – ezek teret engednek a csakra energiájának áramlásához (pl. malászana, pillangó póz)
·         Csípő és mellkas nyitások egyszerre (pl. Gomukhászana/Tehénarc póz, Ékapáda Rádzsakapotászana/ Egylábú Galambkirály póz)
·          Keresztcsontot tudatosító egyensúlyozó pózok, ahol a talajjal párhuzamosan kell megtartani a csípőt (pl fordított hőspóz)
·         Keresztcsontból nyújtózás (pl. navasana – csónak póz)
·         alhas nyújtása térdelésben (Ustrasana – tevepóz) vagy fekvésben (danurasana – íj póz. kobra póz)
Jógán kívül is többféle képpen tehetünk azért, hogy második csakránk kiegyensúlyozottan működjön.
·         Az Ayurvédaa következőket ajánlja, mint gyógymódot:
Ø  mozgásterápia (pl tánc);
Ø  érzelmi elengedési technikák;
Ø  olajos masszázs;
ØTáplálkozás: természetesen édes ételek, a narancssárga színűek kölönösen (pl.: sárgabarack, őszibarack, mangó), megvonásos diéták nem javasoltak!, hormonkiegyensúlyozó magvak (pl. szezám-/napraforgó-/len-/tökmag); nőknek shatavari, férfiaknak ashwagandha fogyasztása (ezek adoptagén gyógynövények, amik ha fáradtak vagyunk, élénkítenek, ha fel vagyunk pörögve, nyugtatnak).
·         A Szvádhisthána csakra ásványai: borostyán, karneol (narancssárga ásványok)
·         Színterápia: narancs színű ruhaneműk viselése; narancs színnel való alkozás pl. festés
·         Illóolajokaroma-terápiához: kardamon, szantálfa, ylang-ylang , jázmin, mosuz
·     Tevékenységek: vízzel kapcsolatos, befelé forduló, elmélkedő, csendes tevékenységek, (pl. úszás, fürdő, jacuzzi) kreatív tevékenységek (pl. festés, rajzolás, kézimunka) interaktív tevékenységek (pl. tánc, társastánc, hastánc)
·    Vizualizációk: A narancs színnel és a vízzel kapcsolatos vizualizációk. Ilyen a tenger, az óceán, a lebegés, az áramlás, a tó, feloldódás egy nyugodt vizű tóban. Naplemente vagy napfelkelte. Narancs színű örvény vagy energiaáramlás a keresztcsont magasságában (elől és/vagy hátul). 
·       Megerősítések(Szankalpák): (Feltétel nélkül) Szeretem és elfogadom magam. Megteremtek mindent, ami megfogan az elmémben. Megteremtem a saját boldogságom. Nagyra becsülnek és én is nagyra becsülök másokat. Könnyedén hajlok és áramlok. Könnyedén és elegánsan engedem el, ami visszatartana. Női és férfi oldalam egyensúlyban van.
Források:
Haris Dzsohari – Csakrák – Rejtett energiaközpontok (1993, Édesvíz Kiadó)
YTT200/2019 – Tóth Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: