Tavaszi Nagytakarítás 3/5 – Energia testünk

Energia testünk, vagyis a bennünk lévő életenergia az, aminek kisugárzását auraként érzékeljük. Energiánk áthatja létezésünk minden mozzanatát, visszaadja a bennünk működő összes pozitív és negatív töltetet. Biztos találkoztál már olyannal, aki belépett a szobába, és mintha besugározta volna az egész teret. Esetleg olyannal, akinek a lehangoltsága mintha „ragadós” lett volna. Vagy tapasztaltad azt az érzést, amikor jógaóra után „minden ok nélkül” úgy érezted, hogy a világ egy jó hely és minden rendben van. Minden ilyen esetben a személy vagy az esemény energiáját érzékelted; de helyeknek és tárgyaknak is van kisugárzása.

Energia testünk megtisztítására három olyan tippet szeretnék megosztani, amit akár azonnal ki is próbálhatsz. Ha pedig neked van kedvenc tavaszi, az életerő megújulást célzó praktikád, oszd meg kommentben, tanuljunk egymástól!

Az én javaslataim tehát a következőek:

  1. Végezz légzőgyakorlatot! kezdj el tudatosan figyelni a légzésedre! Már azzal is sokat teszel energiáid megtisztításáért, ha naponta párszor (egyre többször) megállasz a hétköznapok teendői között és tudatosan veszel egy nyugodt, mély levegőt. Vagy inkább hármat egymás után, mielőtt tovább végeznéd a teendőidet. Ha van rá lehetőséged, tanulj meg különböző (élénkítő, nyugtató, energetizáló, stb.) légzéstechnikát olyantól, aki már tapasztalt ebben és fel tudja hívni a figyelmed az esetleges ellenjavallatokra a jótékony hatások mellett. Légzésünk irányításának képessége hatalmas lehetőség arra, hogy (energia) testünket tisztán, egészségesen tartsuk.
  2. Ha a tüdőnket kiszellőztettük, szellőztessük ki az otthonunkat is! Vagy bármilyen olyan helyiséget, ahol rendszeresen többet tartózkodunk. Szellőztess úgy, hogy kitárod a szekrényajtókat, fiókokat, stb., amiket általában zárva tartasz. A szabadon áramló levegő kisöpri a régi, „állott” energiát és helyet teremtesz a dinamikus, friss, új áramlatoknak. Ahogy a takarításnál is, a szellőztetésnél is visszahat a fizikai környezetünk a lelkünkre, a tudatunkra, az életenergiánkra. Hagyjuk, hogy a minket mindenhol körülvevő prána (minden, ami rezgő energia) szabadon áramoljon.
  3. Harmonizáld tested energiaközpontjait! A hét fő csakránkról, vagyis energiaközpontunkról itt olvashatsz bővebben a blogon: https://fabianveronikajoga.com/?s=csakra+minisorozat

Ezt megteheted meditációval, ászana gyakorlással, zenehallgatással, színek vagy ételek megválogatásával vagy illóolajok párologtatásával – a lényeg, hogy közben jól érezd magad! Ha jógázol, gyakorold a klasszikus Napüdvözletet – ez a mozdulatsor egyensúlyba hozza a hét fő csakra működését.

Jógikus szempontból:

  • Kezdd a jógagyakorlásod légzőgyakorlattal! A Nadi sodana bárkinek ajánlott, kiegyensúlyozó hatású pránajáma (légzőgyakorlat), amivel kiegyensúlyozod tested energiáit és az idegrendszered.
  • Az ászana gyakorlást kezd klasszikus napüdvözlettel és folytasd olyan sorozattal, ami sorra veszi a hét energiaközpontot. Gyakorlás közben, amilyen gyakran csak tudod, tudatosítsd a hasi légzésed.
  • Zengess mantrát! Használd itt is tudatosan a légzésed és érezd, ahogy a mantrák rezgései harmonizálják testünk energiáit.

Legyen energikus, vidám tavaszod!

Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: