Tavaszi Nagytakarítás 4/5 – Gondolataink

Mi hatna még olyan frissítően és egyben megnyugtatóan, mint az, ha összeszedjük a gondolatainkat? Tegyünk rendet a fejünkben, engedjük kiszellőzni a gondolatokat – engedjük el, ami már csak megszokásból „zakatol” az elménkben és nyissunk az újra, ami előre visz!

A tavasz megújító energiáját használva vegyünk egy nagy lendületet és tartsunk nagytakarítást a gondolataink között!

Te hogy szoktad csinálni? Ha van kedvenc tavaszi, a gondolatokat, gondolkodásmódot felfrissítő praktikád, oszd meg kommentben, tanuljunk egymástól!

A következő három dolgot én is gyakorlom, nem csak tavasszal. Szívből ajánlom nektek is, hogy próbáljátok ki!

  1. Reggeli orrmosás (vagy légzőgyakorlat) reggelente. Amikor a neti kannánkban reggel elkészítjük a langyos, sós vizet és átöblítjük az orrjáratokat, nem csak a levegőnek biztosítunk szabad áramlást azzal, hogy eltávolítjuk a lerakódásokat. Ilyenkor az egész fejünket kitisztítjuk, megszabadulunk a pangó gondolatoktól és beengedjük a frissességet. Nem kell hozzá sok gyakorlás, hogy te is erőfeszítés nélkül ki tudd öblíteni az orrod. Ha úgy érzed, mégis inkább más módját választanád a reggeli „gondolattakarításnak”, hívd segítségül örök szövetségesed, a légzésedet! Válassz energetizáló vagy kiegyensúlyozó légzéstechnikát, vagy adj magadnak öt percet, amikor lehunyt szemmel a légzésedre koncentrálsz, elengedve a gondolatokat. Máris tiszta fejjel indíthatod a reggelt!
  2. Meditálj! Itt sem a mennyiség, hanem a kitartás a fontos. Kezdd azzal, hogy meditációs ülésben, lehunyt szemmel a légzésedet figyeled. Ha elkalandoznának a gondolataid, köszönd meg magadnak, hogy észrevetted, hogy eltértél a légzéstől, és vidd vissza a figyelmed. Minél kitartóbban gyakorolsz, annál könnyebb lesz elcsendesíteni a (legtöbbünknél folytonos) belső monológot, megtalálni a belső csöndet, a nyugalmat. Ebben az állapotban megnyílunk saját bölcsességünk felé, ami segít abban, hogy kívül kerüljünk a berögzött gondolat sémákon.
  3. Tudatosítsd a gondolataidat! Egy héten át vezess naplót és írd fel, hogy mik azok a gondolatok, amikhez újra és újra visszatérsz. Ne ítéld meg a gondolatokat, csak ismerd fel, érd tetten őket, ha rendszeresen ismétlődnek. Egy hét után nézd meg a jegyzeteidet, és ha úgy gondolod, hogy egy gondolatmenet már nem szolgál téged, találj neki egy olyan párt, ami a javadat szolgálja.

Mondok egy példát, de bármilyen élethelyzetre, véleményre, megítélésre vagy megszokott gondolatrendszerre működik a stratégia.
A jelenlegi helyzetben (2021 tavaszán) éppen szigorú covid korlátozások vannak életben. Sokunkban naponta felmerül, hogy „be vagyok zárva”. Amellett, hogy ez a gondolat messze nem alaptalan, sokkal többet segít, ha felismerjük, de meg is fordítjuk. Lehet ennek a gondolatnak a „most több időm jut gondoskodni az otthonomról” a párja.
Figyeld tovább a gondolataidat, és amikor felbukkan, hogy „be vagyok zárva”, tudatosan helyettesítsd azzal, hogy „most több időm jut gondoskodni az otthonomról”, és gyorsan tegyél is valamit, amitől a helyiség érzi a gondoskodást J (Pl. locsolj meg egy virágot.) Ez is egy gyakorlat, ami nem egyik napról a másikre fog menni, de kitartás, te vagy az ura a gondolataidnak!

Jógikus szempontból:

  • Kezdd a gyakorlásod  Nadi sodana légzőgyakorlattal, ezzel kiegyensúlyozod tested energiáit, megnyugtatod az idegrendszered. A Kapalabhati légzés tisztító pránajáma, ami tökéletes a gondolatok kitakarítására, de csak akkor végezd, ha tanárral már gyakoroltad (és nem vársz épp kisbabát).
  • Gyakorolj meditációs pózokat és előrehajló ászanákat, közelítsd a homlokod a talajhoz
  • Meditálj, gyakorolj jóga nidrát a gyakorlásod végén. Élvezd, ahogy gondolataid megpihennek.

Legyen energikus, vidám tavaszod!

Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: